Köttbullar

Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.

Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.

Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.

Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.

Köttbullar är klassiskt med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, gräddsås, lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja eller gröna ärtskott.

4 portioner köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Gräddsås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl steksky från köttbullarna
  • 1 köttbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  3. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  6. Ett tips är att förbereda med ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked som formas till köttbullar. Detta är smidigt om man gör många köttbullar.
  7. Skala potatis om du vill ha det till.
  8. Sätt på ugnen på 175 grader.
  9. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en panna.
  10. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  11. Börja koka potatis.
  12. Stek färdigt köttbullarna i ca 20 minuter i ugnen.
  13. Nu kan du servera köttbullarna med ex. kokt potatis, gräddsås, lingon och saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
  14. Sås kan du göra av skyn från långpannan. Fräs 2 msk smör i en såskastrull. Rör i 2 msk mjöl i smöret. Tillsätt 2 dl mjölk samt 2 dl grädde lite i taget. Tillsätt skyn från köttbullarna samt ev. en köttbuljongtärning. Låt koka i fem minuter och rör då och då. Smaka av gräddsåsen med några droppar soja, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer