Köttbullar

Introduktion och förberedelse

Hur du lagar enkla och klassiska saftiga köttbullar med blandfärs samt olika varianter, sås och tillbehör. Här med en enkel gräddsås eller brunsås till. 

Serveringsförslag

Köttbullar med förslag på tillbehör
Ett förslag på tillbehör är att servera köttbullarna ur pannan med en enkel gräddsås, bladpersilja som garnering, kokt delikatesspotatis, rostad morot och palsternacka, lingonsylt samt lite grönsallad som Maché.

Val av köttfärs

Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är som här med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs.

Att enbart ta nötfärs blir också gott men fläskfärsen är lite fetare så köttbullarna blir saftigare med en del fläskfärs i.

Annan färsk som passar att laga köttbullar av är: 

Stor sats köttbullar

Vill du ha många köttbullar så kan du dubblera receptet nedan. Köttbullarna kan frysas in eller förvaras i kylen några dagar. Du kan också laga köttbullar till lunchlådor och matlådor och lägga med kokt potatis, rostade rotfrukter, sås och kokta grönsaker.  

  1. Förslag är att femdubbla receptet till runt 2,5 kilo smet eller tiodubbla till ca 5 kilo smet. När du gjort smeten så förvara den kallt i kylen.
  2. Ta fram lite av köttbullesmeten i taget när du rullar dem till köttbullar så att smeten håller sig kall så mycket som möjligt. Mitt tips är att förbereda med ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked som formas till köttbullar.
  3. Lägg de rullade men ännu ej stekta köttbullarna i kylen efter hand om du inte tillagar dem direkt. Då kan man också dela upp tillagningen i flera steg.
  4. Mitt tips är att sjuda dem först några minuter i en stor kastrull med vatten så de behåller formen - låt rinna av.
  5. Stek sedan köttbullarna runt om så de får fin färg i smör. Gärna i två stekpannor och några köttbullar i taget.
  6. Lägg över köttbullarna på djupa ugnsplåtar och genomstek dem i ugnen 175 grader i 15-20 minuter.
  7. Kyl så snabbt du kan. Förvara i kylen. Kan frysas.

Varianter

  • Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
  • Mjölken kan ersättas med grädde eller vatten. Eller blanda.
  • Man kan ha några krm socker i om man vill. Vanligt är att ta lite sockerdricka som vätska istället för mjölken och då få lite sötma på köpet.
  • Några msk stark Dijonsenap och ingefära, smulad fetaost, hackad persilja, krossade enbär är några tips på smaksättning av andra köttbullar.
  • Prova köttbullar från smaker från andra länder som Keftedes, Italienska i marinara tomatsås, Persiska eller Indien.

Julköttbullar

Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Smaka av köttbullesmeten med 1-2 krm mald kryddpeppar för juligare smak.

Vegetariska köttbullar

Man kan även laga vegetariska "köttbullar" som vegobullar med bönor, halloumi eller med formbar sojafärs.

4 portioner köttbullar, ca 16 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs av nötfärs och fläskfärs eller enbart nötfärs
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • ENKEL GRÄDDSÅS: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis, pressad potatis eller potatismos
  • 4 portioner inlagd gurka
  • 4 portioner lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Blanda ströbröd och mjölken i en bunke. Låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv löken grovt.
  3. Tillsätt köttfärsen till ströbrödet i bunken tillsammans med riven lök, vitpeppar och salt. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  4. Forma köttbullar med händerna till så många du vill - förslag är 4 normalstora eller 5 mindre per portion (totalt 16 normalstora eller 20 mindre köttbullar). Ta lite olja eller kallt vatten på händerna innan så blir det inte så kletigt.
  5. Förbered potatis - skala och börja koka - om du vill servera det till köttbullarna.
  6. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna. Har du två mindre stekpannor så kan du steka alla samtidigt. Lägg inte i för många köttbullar i taget om du har en liten stekpanna - pannan ska vara het not att bryna köttbullarna - stek isåfall hälften i taget. Vänd dem försiktigt och se till så att de bryns runt om utan att brännas.
  7. Stek färdigt köttbullarna på låg värme. Räkna ca 15 minuter för stora köttbullar och 10 minuter för mindre köttbullar. Du kan steka i en eller två pannor. Vänd runt dem då och då och kolla så de inte bränns. De är klara när köttsaften inte sipprar ut längre. Eller skär itu en och kolla. Då kan du också smaka lite och ev. salta lite mer.
  8. Nu kan du hålla köttbullarna varma i stekpannan på svagaste värme fram till servering. Servera med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
  9. ENKEL GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Häll gärna i stekpannan där du stekt köttbullarna och vispa ur pannan för mer smak. Sila över i en såskastrull eller laga såsen direkt i pannan. Tillsätt grädde och koka upp samt vispa i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, svartpeppar och salt.
  10. Om man vill kan man koka ihop köttbullarna med såsen i pannan eller så serverar du sås och köttbullar för sig.
E-mail
Medel: 4.4 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.