Köttbullar
Hur du lagar enkla och klassiska saftiga köttbullar med blandfärs samt olika varianter, sås och tillbehör.
Här med förslag på en enkel gräddsås till.
Tillagning
- Förbered och koka potatis om du vill servera det till köttbullarna.
- Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
- Skala och riv löken grovt på ett rivjärn.
- Tillsätt lök, ägg, salt och peppar samt köttfärs till ströbrödet i bunken. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för mycket då blir smeten trådig.
- Forma köttbullar med händerna i valfri storlek. Förslags 20 stycken. Ta lite kallt vatten på händerna så är det lättare att rulla köttbullarna.
- Stek och bryn hälften i taget av köttbullarna i lite smör runt om i en stor stekpanna. Lägg över på en tallrik och stek resten.
- Lägg över alla köttbullar i stekpannan och låt steka på lite under medelvärme i 5 minuter så de blir helt genomstekta. Håll dem varma på lägsta värme fram till servering.
- Köttbullarna kan garneras med hackad persilja.
- Servera köttbullarna med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka.
- GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Tillsätt grädde och koka upp samt vispa i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, svartpeppar och salt.
- Om man vill kan man slå över såsen i stekpannan med köttbullarna och servera sås och köttbullar ihop.
Serveringsförslag
- Köttbullar är klassiskt med kokt potatis, pressad potatis, potatismos och/eller rostade rotfrukter.
- Som sås passar en enkel gräddsås, brunsås, svampsås eller klassisk gräddsås.
- Rårörda lingon eller lingonsylt samt saltgurka eller inlagd gurka är andra klassiska tillbehör till köttbullar.
- Gott är också en grönsallad, kokt grönsakstillbehör som kokta vårprimörer, gröna ärtor, gröna bönor, vaxbönor, sockerärtor, morötter, blomkål eller broccoli till.
- Garnera gärna köttbullarna med hackad krus- eller bladpersilja eller gröna ärtskott.
- Nedan förslag på stora bilden med sås, rotfrukter, delikatesspotatis samt lingon är samma som till dessa älgfärsbullar.
Val av köttfärs
Köttbullar kan du göra av all slags färs.
- Vanligast är med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs som är lite fetare och ger saftiga köttbullar.
- Tar du enbart nötfärs kan du gärna byta mjölken mot grädde.
- Annan färs som passar att laga köttbullar av är viltfärs, fläskfärs, kycklingfärs, renfärs, älgfärs eller lammfärs.
Stor sats köttbullar i ugn
Vill du laga en större sats köttbullar på enkelt vis i ugnen kan du prova mitt recept på köttbullar i ugn.
Varianter
- Ströbröd kan bytas mot havregryn. Eller 2 medelstora kall kokta rivna eller mosade potatisar - då blir köttbullarna även glutenfria.
- Byt mjölk mot vatten.
- Byt hälften av mjölken mot sockerdricka.
- Köttbullarna kan smaksättas med någon msk Dijonsenap, två krossade enbär, 1-2 krm mald kryddpeppar, 1/2 dl hackad persilja, 1 klyfta vitlök och/eller 2 msk torkade örter som timjan, oregano eller mejram.
- Kolla in några av mina andra varianter på köttbullar som köttbullar med dijonsenap och ingefära, smulad fetaost, Keftedes, Italienska i marinara tomatsås, Persiska eller Indiska.
Julköttbullar
Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Tillsätt 1-2 krm mald kryddpeppar för juligare smak.
Vegetariska köttbullar
Man kan även laga vegetariska "köttbullar", vegobullar med bönor eller med halloumi.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal