Köttbullar

Hur du lagar enkla och klassiska saftiga köttbullar med blandfärs samt olika varianter, sås och tillbehör. Här med en enkel brunsås med lite grädde till.

Köttbullar är klassiskt med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, brunsås eller gräddsås, rårörda lingon eller lingonsylt samt saltgurka eller inlagd gurka.

Garnera gärna köttbullarna med hackad krus- eller bladpersilja eller gröna ärtskott.

Nedan recept med en gräddigare sås - vill du ha en brunsås med mindre grädde så ersätt den med 2 dl vatten samt smaka bara av såsen med 3 msk grädde på slutet.

Fler tillbehör som passar till köttbullar

Gott är också en grönsallad, kokt grönsakstillbehör som kokta vårprimörer, gröna ärtor, gröna bönor, vaxbönor, sockerärtor, morötter, blomkål eller broccoli till.

Vilken köttfärs ska man välja till köttbullar?

Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är som här med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Att enbart ta nötfärs blir också gott men fläskfärsen är lite fetare så köttbullarna blir saftigare med en del fläskfärs i.

Andra varianter är att laga köttbullarna med annan köttfärs som:

Variationer av smeten:

  • Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
  • Mjölken kan ersättas med grädde eller vatten. Eller blanda.
  • Man kan ha några krm socker i om man vill. Vanligt är att ta lite sockerdricka som vätska istället för mjölken och då få lite sötma på köpet.
  • Några msk stark Dijonsenap och ingefära, smulad fetaost, hackad persilja, krossade enbär är några tips på smaksättning av andra köttbullar.
  • Prova köttbullar från smaker från andra länder som Keftedes, Italienska i marinara tomatsås, Persiska eller Indien.

Julköttbullar:

Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Smaka av köttbullesmeten med 1-2 krm mald kryddpeppar för juligare smak.

Hur lagar man en stor sats köttbullar?

Vill du ha många köttbullar så kan du dubblera receptet nedan. Förslag är att femdubbla receptet till runt 2,5 kilo smet eller tiodubbla till ca 5 kilo smet. När du gjort smeten så förvara den kallt i kylen.

Ta fram lite av köttbullesmeten i taget när du rullar dem till köttbullar så att smeten håller sig kall så mycket som möjligt. Ett tips är att förbereda med ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked som formas till köttbullar. Lägg även de rullade men ännu ej stekta köttbullarna i kylen om du inte tillagar dem direkt. Då kan man också dela upp tillagningen i flera steg.

Mitt tips är att sjuda dem först några minuter i en stor kastrull med vatten så de behåller formen - låt rinna av. Stek sedan köttbullarna runt om så de får fin färg i smör. Gärna i två stekpannor och några köttbullar i taget. Lägg över köttbullarna på djupa ugnsplåtar och genomstek dem i ugnen 175 grader i 15-20 minuter. Kyl så snabbt du kan. Förvara i kylen. Kan frysas.

Filmtajm:

Kolla in min film hur man lagar köttbullar på Youtube.

4 portioner köttbullar, ca 16 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g blandfärs av nötfärs och fläskfärs eller enbart nötfärs
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 3 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • ENKEL GRÄDDSÅS: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis, pressad potatis eller potatismos
  • 4 portioner inlagd gurka
  • 4 portioner lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Blanda ströbröd och mjölken i en bunke. Låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv löken grovt.
  3. Tillsätt köttfärsen till ströbrödet i bunken tillsammans med riven lök, vitpeppar och salt. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  4. Forma köttbullar med händerna till så många du vill - förslag är 4 normalstora eller 5 mindre per portion (totalt 16 normalstora eller 20 mindre köttbullar). Ta lite olja eller kallt vatten på händerna innan så blir det inte så kletigt.
  5. Förbered potatis - skala och börja koka - om du vill servera det till köttbullarna.
  6. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna. Har du två mindre stekpannor så kan du steka alla samtidigt. Lägg inte i för många köttbullar i taget om du har en liten stekpanna - pannan ska vara het not att bryna köttbullarna - stek isåfall hälften i taget. Vänd dem försiktigt och se till så att de bryns runt om utan att brännas.
  7. Stek färdigt köttbullarna på låg värme. Räkna ca 15 minuter för stora köttbullar och 10 minuter för mindre köttbullar. Du kan steka i en eller två pannor. Vänd runt dem då och då och kolla så de inte bränns. De är klara när köttsaften inte sipprar ut längre. Eller skär itu en och kolla. Då kan du också smaka lite och ev. salta lite mer.
  8. Nu kan du hålla köttbullarna varma i stekpannan på svagaste värme fram till servering. Servera med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
  9. ENKEL GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Häll gärna i stekpannan där du stekt köttbullarna och vispa ur pannan för mer smak. Sila över i en såskastrull eller laga såsen direkt i pannan. Tillsätt grädde och koka upp samt vispa i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, svartpeppar och salt.
  10. Om man vill kan man koka ihop köttbullarna med såsen i pannan eller så serverar du sås och köttbullar för sig.
E-mail
Medel: 4.4 (71 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept