Köttbullar

Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.

Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.

Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.

Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.

Köttbullar är klassiskt med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, gräddsås, lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja eller gröna ärtskott.

4 portioner köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Gräddsås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl steksky från köttbullarna
  • 1 köttbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  3. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  6. Ett tips är att förbereda med ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked som formas till köttbullar. Detta är smidigt om man gör många köttbullar.
  7. Skala potatis om du vill ha det till.
  8. Sätt på ugnen på 175 grader.
  9. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en panna.
  10. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  11. Börja koka potatis.
  12. Stek färdigt köttbullarna i ca 20 minuter i ugnen.
  13. Nu kan du servera köttbullarna med ex. kokt potatis, gräddsås, lingon och saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
  14. Sås kan du göra av skyn från långpannan. Fräs 2 msk smör i en såskastrull. Rör i 2 msk mjöl i smöret. Tillsätt 2 dl mjölk samt 2 dl grädde lite i taget. Tillsätt skyn från köttbullarna samt ev. en köttbuljongtärning. Låt koka i fem minuter och rör då och då. Smaka av gräddsåsen med några droppar soja, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer