Ugnsstekt falukorv

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt falukorv med potatismos och Bostongurka är en favorit för många. En böj hel falukorv som fylls med lök, tomat, ketchup, senap och Bostongurka och toppas med ost samt helsteks i ugnen till fin färg.

Lök och tomatskivor är valfritt. Du kan ta den senap du gillar.

Vanlig senap är annars ett säkert kort. Vill du lyxa till det kan du göra egen Bostongurka till.

Som riven ost kan du ta gratängost eller lyxig riven mozzarella eller en annan valfri lagrad riven ost.

Ketchup kan bytas mot chilisås (tomatvarianten).

Varianter

  • Häll på några dl grädde i formen runt falukorven sista fem minuterna på slutet så får du en gräddig sås till falukorven.
  • Lyxa till med äpple, Dijonsenap, champinjoner, rödlök och grädde.
  • Eller med mer Italienska toppings som vitlök, salami, tomat, chili, basilika, champinjoner och grädde.
  • För en het chili variant kan du ringla över några droppar Sriracha sås, 1/2 färsk hackad röd chili, 1/2 tsk chiliflakes eller 1/2 tsk sambal oelek.

Förslag tillbehör:

4 portioner ugnsstekt falukorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 0,5 lök, gul eller röd
  • 2 tomater
  • 0,5 dl senap
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl Bostongurka
  • 1 dl riven ost, mozzarella, gratängost eller valfri lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Förbered potatismos om du vill ha det till din ugnsstekta falukorv.
  3. Ta av skinnet på falukorven, skär skivor nästan igenom över hela korven.
  4. Fyll mellanrummen med skivad lök och skivad tomat samt ringla över senap, ketchup och toppa med några matskedar bostongurka. Sist fördelar du bitar av skivad ost över och i mellanrummen.
  5. Stek falukorven i ugnen i 30 minuter eller tills den ser god ut.
  6. Servera den ugnsstekta falukorven med potatismos.
  7. Senap, ketchup och Bostongurka passar också till. Tomatsallad eller grönsallad passar också till.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 408 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.