Ugnsstekt falukorv

Ugnsstekt falukorv med potatismos och Bostongurka är en favorit för många. En böj hel falukorv som fylls med lök, tomat, ketchup, senap och Bostongurka och toppas med ost samt helsteks i ugnen till fin färg.

Lök och tomatskivor är valfritt. Du kan ta den senap du gillar. Vanlig senap är annars ett säkert kort. Vill du lyxa till det kan du göra egen Bostongurka till. Som riven ost kan du ta gratängost eller lyxig riven mozzarella eller en annan valfri lagrad riven ost. Ketchup kan bytas mot chilisås (tomatvarianten).

Varianter:

  • Häll på några dl grädde i formen runt falukorven sista fem minuterna på slutet så får du en gräddig sås till falukorven.
  • Lyxa till med äpple, Dijonsenap, champinjoner, rödlök och grädde.
  • Eller med mer Italienska toppings som vitlök, salami, tomat, chili, basilika, champinjoner och grädde.
  • För en het chili variant kan du ringla över några droppar Sriracha sås, 1/2 färsk hackad röd chili, 1/2 tsk chiliflakes eller 1/2 tsk sambal oelek.

Förslag tillbehör:

Potatismos samt valfri sallad till - här ett förslag. Du kan även ha annat mos till som basilikamos. Råris eller annat ris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.

4 portioner ugnsstekt falukorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 0,5 lök, gul eller röd
  • 2 tomater
  • 0,5 dl senap
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl Bostongurka
  • 1 dl riven ost, mozzarella, gratängost eller valfri lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Förbered potatismos om du vill ha det till din ugnsstekta falukorv.
  3. Ta av skinnet på falukorven, skär skivor nästan igenom över hela korven.
  4. Fyll mellanrummen med skivad lök och skivad tomat samt ringla över senap, ketchup och toppa med några matskedar bostongurka. Sist fördelar du bitar av skivad ost över och i mellanrummen.
  5. Stek falukorven i ugnen i 30 minuter eller tills den ser god ut.
  6. Servera den ugnsstekta falukorven med potatismos.
  7. Senap, ketchup och Bostongurka passar också till. Tomatsallad eller grönsallad passar också till.
E-mail
Medel: 4.3 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept