Omelett med stuvning

Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.

Omelett är god som enkel lunch, middag eller tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.

Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.

4 portioner omelett med stuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1 msk smör
  • Stuvning: 4 msk smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt
  • 1 krm salt
  • 3 msk citron eller limesaft
  • 65 gram grönsallad som ruccola eller babyspenat att garnera med
  • Räkstuvning: 75 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • Kräftstuvning: 75 gram kräftstjärtar
  • 4 msk hackad dill
  • Skaldjursstuvning: 1 liten burk krabba, hummer eller musslor
  • 4 msk hackad dill
  • Sparrisstuvning: 1 liten burk avrunnen vit sparris (eller färsk kokt)
  • 4 msk hackad persilja
  • Spenatstuvning: 1 dl hackad kokt spenat
  • Svampstuvning: 200 gram färska champinjoner, frästa i olivolja
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sätt in den ugnsform eller stekpanna du ska använda till omeletten och förvärm den.
  3. Vispa under tiden samman ägg, salt, curry, mjöl, grädde och/eller mjölk i en bunke.
  4. Ta ut ugnsformen och smörj med smöret.
  5. Häll i omelettsmeten och grädda omeletten i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den är fast och har stelnat samt har en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör stuvningen: smält smör och rör ut mjölet i smöret.
  7. Tillsätt lite av mjölken i taget och vispa till en jämn sås.
  8. Tillsätt grädde samt salt och småkoka under omrörning i ca 5 minuter.
  9. Ta av från värmen och låt svalna några minuter. Rör sedan i matyoghurt och hackade örter som dill eller persilja samt huvudingrediensen i stuvningen - antigen kräftstjärtar, räkor, skaldjur, sparris, spenat eller svamp. Se till att ex. kräftstjärtar och räkor har runnit av. Ev. lag ska ej med i stuvningen denna gång för då blir den för lös.
  10. Smaka av stuvningen med salt, vitpeppar samt citron eller limesaft.
  11. Hit kan du förbereda och förvara allt i kylen. Omeletten kan såklart serveras varm också.
  12. Vid servering så häller du över stuvningen på omeletten antingen i pannan eller ugnsformen direkt eller så stjälper du upp omeletten på ett serveringsfat och toppar med stuvningen.
  13. Garnera gärna omeletten med stuvning med ex. salladsblad som ruccola, isberssallad, färsk bladpersilja och/eller babyspenat. Skölj salladen noga innan bara.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer