Rödbetor med getost

Introduktion och förberedelse

Rödbetor gratinerade med getost. Du kan ta svensk getost eller fransk Chèvre eller valfri sort fårost.

Passar som tapas och som förrätt, osträtt, mellanrätt samt på buffé

Rödbetorna är också goda som grönsakstillbehör till förslagsvis ugnsstekt fisk serverad med kokt delikatesspotatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett lättare rödvin passa bra till.

Kan förberedas

Kokta, skalade och klyftade rödbetor håller sig i kylen någon dag om du vill förbereda innan. När det är dags att servera gratineras rödbetorna med getosten och garneras med lite hackad gräslök.

Varianter

  • Det finns även kokta vakuumförpackade rödbetor som går utmärkt att använda istället för att koka egna betor.
  • Du kan blanda ut rödbetorna med andra betor som gula betor eller polkabetor.
  • Kan även garneras med färsk timjan.
  • En variant är att mosa getosten med hälften smör till en kräm och klicka på den att gratinera med.

Val av getost

Den billigare getosten på rulle funkar fint. Den finns som färsk getost eller chévre utan kant.

Lagrad getost är smakrik och krämig som fransk chèvre. Några kända franska getostar är Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine eller Chabichou.

Det finns också flera svenska ysterier som gör mycket god svensk getost. Ofta krav-märkt och opastöriserad. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som getost med mera.

Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland; Sörbro getost mild från Järna Mejeri i Sörmland eller leta upp någon i närheten där du bor.

Att dricka till

En kall IPA-öl, torr cider från Normandie eller vitt kylt vin som Sauvignon Blanc eller en Riesling från Alsace passar till.

Gratinerade rödbetor med getost och gräslök i form
Getostgratinerade rödbetor garnerade med gräslök är en god förrätt, osträtt eller tapas. Gott till är ett kylt vitt vin som Sauvignon Blanc, Ipa eller torr cider från Normandie.

4 portioner rödbetor med getost

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 medelstora färska rödbetor, ca 800 gram
  • 100 gram getost eller chèvre
  • 2 msk hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort blasten på rödbetorna men behåll skalet på. Koka rödbetorna i cirka 40 minuter tills de är mjuka.
  2. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  3. Skölj rödbetorna sedan i kallt vatten. Skala dem med händerna och skär bort toppen där blasten satt. Putsa även bort eventuella fula delar med en skalkniv. Du kan använda plasthandskar om du ej vill få färg på händerna.
  4. Klyfta rödbetorna och lägg i en ugnsform eller 4 portionsformar.
  5. Skiva eller smula över getost.
  6. Gratinera under grillen 3-6 minuter tills osten får färg.
  7. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 163 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-31