Pajskal

Här är ett grundrecept på pajskal till vanlig matpaj samt till söt dessertpaj.
Pajdeg med socker i är för dessertpajer. Ta bort sockret om du ska göra pajskal till matpaj.
Till förgräddning: 2 dl torkade gula ärter (alternativ är att sticka hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp).

1 pajskal till en paj

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g smör eller margarin
 • 5 msk vatten
 • 0,5 tsk salt
 • Sötad pajdeg: 125 g rumstempererat smör
 • 2 dl florsocker
 • 2 ägg
 • 3 msk kallt vatten
 • 4 dl vetemjöl

Tillagning

 1. MATPAJ - osötad pajdeg: Skär smör i kuber.
 2. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
 3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 20 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
 4. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel eller klipp ut ett runt smörpapper och lägg i botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp när du gräddar den.
 5. DESSERTPAJ - sötad pajdeg: Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
 6. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
 7. Tillsätt vattnet.
 8. Blanda i mjöl och knåda hastigt ihop till en pajdeg.
 9. Pajdegen kan också blandas i matberedare.
 10. Låt gärna pajdegen vila i en plastfilm ca en halvtimme i kylen.
 11. Sätt ugn på 175 grader.
 12. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Du kan också trycka ut degen med händerna. Klä pajformen med pajdeg upp på kanterna. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel eller klipp ut ett runt smörpapper och lägg i botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp när du gräddar den.
 13. Baka pajdegen i ca 10 minuter. Ta bort smörpappret och ärtorna de sista 5 minuterna.
 14. Ska du ha en blöt fyllning i pajskalet (som citronsmet, äggstanning eller ostsmet) så är ett tips att pensla pajdegen med vispat ägg i slutet på gräddningen eller precis efter du gräddat pajen så blir den extra tät och fyllningen läcker inte vid gräddningen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer