Pajskal

Introduktion och förberedelse

Här är ett grundrecept på pajskal till vanlig matpaj samt till söt dessertpaj.

Tar du i socker så kan du ha pajdegen till dessertpajer -till söta pajer blir det också gott med ljus mördeg. Ta ej med socker om du ska göra pajskal till matpaj.

Kolla så att pajskalet är genomgräddat och har fått lite färg när du tar ut det - det tar lite olika lång tid i olika ugnar. Börjar kanterna brännas så kan du lägga över lite folie.

För att inte degen ska bubbla upp

Klipp till lite bakplåtspapper till botten av pajen och lägg i 2 dl torkade gula ärter eller stick hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp.

1 pajskal till en paj

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g smör eller margarin
 • 5 msk vatten
 • 0,5 tsk salt
 • Sötad pajdeg: 100 g rumstempererat smör
 • 2 dl florsocker
 • 2 ägg
 • 5 msk kallt vatten
 • 4 dl vetemjöl

Tillagning

 1. MATPAJ - osötad pajdeg: Skär smör i kuber.
 2. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
 3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 20 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
 4. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel eller klipp ut ett runt smörpapper och lägg i botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp när du gräddar den.
 5. DESSERTPAJ - sötad pajdeg: Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
 6. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
 7. Tillsätt vattnet.
 8. Blanda i mjöl och knåda hastigt ihop till en pajdeg.
 9. Pajdegen kan också blandas i matberedare.
 10. Låt gärna pajdegen vila i en plastfilm ca en halvtimme i kylen.
 11. DAGS ATT GRÄDDA PAJSKALET: Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
 12. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek på mjölat bakbord. Klä en rund form (cirka 20 centimeter). Du kan också trycka ut degen med händerna. Klä pajformen med pajdeg upp på kanterna. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel eller klipp ut ett runt smörpapper och lägg i botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp när du gräddar den.
 13. Baka pajdegen i ca 7-10 minuter. Ta bort smörpappret och ärtorna de sista 5 minuterna om du använder det. Kolla så att pajskalet är genomgräddat - fått lite färg på ytan - annars grädda någon minut till.
 14. Ska du ha en blöt fyllning i pajskalet (som citronsmet, äggstanning eller ostsmet) så är ett tips att pensla pajdegen med vispat ägg innan du gräddar pajen så blir den extra tät och fyllningen läcker inte vid gräddningen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer