Portionspajer med ost

Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.

Räkna ett paket riven ost på ca 200 gram. Du behöver 4 små pajformar ca 1,3 dm i diameter.

4 st portionerionspajer med ost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Ostfyllning: 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl riven ost, lagrad ex. Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och arbeta snabbt ihop med salt och vatten i en bunke till en fast pajdeg.
  3. Täck över pajdegen och ställ i kylen i 20 minuter minst. Hit kan du förbereda pajdeg.
  4. Dela pajdegen i fyra delar.
  5. Smörj pajformarna med lite smör.
  6. Kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller en bricka.
  7. Lägg i pajformen och tryck ut pajdeg samt skär bort överblivna kanter. Överbliven deg kan du spara och baka ut till nästa paj. Klä alla fyra pajformarna med pajdegen samt ställ på en bakplåt.
  8. Förgrädda pajformarna i ca 8 minuter.
  9. Riv ost.
  10. Gör fyllningen: vispa ihop ägg, grädde, salt, vitpeppar med riven ost.
  11. Ta ut pajskalen.
  12. Fördela pajfyllningen i pajformarna och se till att den rivna osten fördelas jämnt i alla pajskalen.
  13. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och pajfyllningen stelnat.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljumma eller kalla. Ostpajerna håller sig i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer