Portionspajer med ost

Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.

Räkna ett paket riven ost på ca 200 gram. Du behöver 4 små pajformar ca 1,3 dm i diameter.

4 st portionerionspajer med ost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Ostfyllning: 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl riven ost, lagrad ex. Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och arbeta snabbt ihop med salt och vatten i en bunke till en fast pajdeg.
  3. Täck över pajdegen och ställ i kylen i 20 minuter minst. Hit kan du förbereda pajdeg.
  4. Dela pajdegen i fyra delar.
  5. Smörj pajformarna med lite smör.
  6. Kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller en bricka.
  7. Lägg i pajformen och tryck ut pajdeg samt skär bort överblivna kanter. Överbliven deg kan du spara och baka ut till nästa paj. Klä alla fyra pajformarna med pajdegen samt ställ på en bakplåt.
  8. Förgrädda pajformarna i ca 8 minuter.
  9. Riv ost.
  10. Gör fyllningen: vispa ihop ägg, grädde, salt, vitpeppar med riven ost.
  11. Ta ut pajskalen.
  12. Fördela pajfyllningen i pajformarna och se till att den rivna osten fördelas jämnt i alla pajskalen.
  13. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och pajfyllningen stelnat.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljumma eller kalla. Ostpajerna håller sig i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-09-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept