Portionspajer med ost

Introduktion och förberedelse

Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.

Räkna ett paket riven ost på ca 200 gram. Du behöver 4 små pajformar ca 1,3 dm i diameter.

4 st portionerionspajer med ost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Ostfyllning: 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl riven ost, lagrad ex. Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och arbeta snabbt ihop med salt och vatten i en bunke till en fast pajdeg.
  3. Täck över pajdegen och ställ i kylen i 20 minuter minst. Hit kan du förbereda pajdeg.
  4. Dela pajdegen i fyra delar.
  5. Smörj pajformarna med lite smör.
  6. Kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller en bricka.
  7. Lägg i pajformen och tryck ut pajdeg samt skär bort överblivna kanter. Överbliven deg kan du spara och baka ut till nästa paj. Klä alla fyra pajformarna med pajdegen samt ställ på en bakplåt.
  8. Förgrädda pajformarna i ca 8 minuter.
  9. Riv ost.
  10. Gör fyllningen: vispa ihop ägg, grädde, salt, vitpeppar med riven ost.
  11. Ta ut pajskalen.
  12. Fördela pajfyllningen i pajformarna och se till att den rivna osten fördelas jämnt i alla pajskalen.
  13. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och pajfyllningen stelnat.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljumma eller kalla. Ostpajerna håller sig i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer