Portionspajer med ost
Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost samt riven mozzarella.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Tärna smöret och arbeta snabbt ihop med salt och vatten i en bunke till en fast pajdeg.
- Täck över pajdegen och ställ i kylen i 20 minuter minst. Hit kan du förbereda pajdeg.
- Dela pajdegen i fyra delar.
- Smörj pajformarna med lite smör.
- Kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller en bricka.
- Lägg i pajformen och tryck ut pajdeg samt skär bort överblivna kanter. Överbliven deg kan du spara och baka ut till nästa paj. Klä alla fyra pajformarna med pajdegen samt ställ på en bakplåt.
- Förgrädda pajformarna i ca 8 minuter.
- Riv ost.
- FYLLNING: Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitpeppar med riven ost.
- Ta ut pajskalen.
- Fördela pajfyllningen i pajformarna och se till att den rivna osten fördelas jämnt i alla pajskalen.
- Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och pajfyllningen stelnat.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljumma eller kalla. Ostpajerna håller sig i kylen några dagar.
Serveringsförslag
- Passar som lätt lunch, middag, på buffé, knytkalas, kräftskiva, midsommar, matlåda eller till utflykt.
- Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
- På bilden med babyspenat samt små fina halverade tomater i lite olivolja och vinäger.
Portionsberäkning
Det blir fyra rejäla ostpajer som räcker till 1 stor portion paj. Till buffé kan de räcka till två portioner.
Val av form
- Du behöver 4 små pajformar ca 13 cm i diameter.
- Du kan även baka åtta minipajer i muffinsformar - använd en muffinspanna.
Varianter
- Du kan ta valfri riven ost istället för Västerbottensost och mozzarella. Eller blanda. Har du rester på ost kan du riva den och använda.
- Gott i är även 200 gram tärnad skinka och/eller 2 dl frästa grönsaker som purjolök, paprika, svamp eller hackad broccoli.
Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal