Portionspajer med ost

Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.

Räkna ett paket riven ost på ca 200 gram. Du behöver 4 små pajformar ca 1,3 dm i diameter.

4 st portionerionspajer med ost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Ostfyllning: 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl riven ost, lagrad ex. Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och arbeta snabbt ihop med salt och vatten i en bunke till en fast pajdeg.
  3. Täck över pajdegen och ställ i kylen i 20 minuter minst. Hit kan du förbereda pajdeg.
  4. Dela pajdegen i fyra delar.
  5. Smörj pajformarna med lite smör.
  6. Kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller en bricka.
  7. Lägg i pajformen och tryck ut pajdeg samt skär bort överblivna kanter. Överbliven deg kan du spara och baka ut till nästa paj. Klä alla fyra pajformarna med pajdegen samt ställ på en bakplåt.
  8. Förgrädda pajformarna i ca 8 minuter.
  9. Riv ost.
  10. Gör fyllningen: vispa ihop ägg, grädde, salt, vitpeppar med riven ost.
  11. Ta ut pajskalen.
  12. Fördela pajfyllningen i pajformarna och se till att den rivna osten fördelas jämnt i alla pajskalen.
  13. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och pajfyllningen stelnat.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljumma eller kalla. Ostpajerna håller sig i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer