Getostpaj

Gillar du getost och chèvre så är detta pajen för dig. En ostpaj med massor av getost helt enkelt.

Getostens karaktäristiska smak kommer från kaprinsyra - döpt efter det latinska ordet capra, för 'get'.

1 getostpaj, ca 5 - 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: ca 200 gram getost eller getost i rulle
  • ca 250 gram chevrette mature
  • 150 gram lagrad riven ost ex. prästost
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller/eller grädde eller blanda
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Täck över och ställ i kylen i 20 minuter.
  3. Smörj en pajform på ca 24-28 cm med en tsk smör.
  4. Du kan kavla ut degen ca 3-4 mm tjock på mjölat bakbord samt klä pajformen. Eller helt enkelt trycka ut den den i pajformen. Stick hål över botten med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
  6. ÄGGSTANNING: Vispa ihop ägg, salt samt mjölk och/eller grädde.
  7. FYLLNING: Riv chevrette-osten eller tärna den fint. Riv annan lagrad ost. Hälften av getost i rulle kan du dela i grova bitar och resten ha i skivor överst på pajen.
  8. Sprid ut chevrett-osten, lagrad riven ost samt getost i grova bitar i pajskalet i ett jämnt lager.
  9. Häll över och fördela äggstanningen över.
  10. Lägg skivor av getost i rulle överst.
  11. Sänk värmen till 175 grader.
  12. Grädda getostpajen i 45-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  14. Ta ut och låt svalna ca 5 minuter innan servering.
  15. Getostpajen serveras varm eller kall. Kan frysas. Kan värmas i mikro eller ugn.
Pajdegen kavlas eller trycks ut i en smörad pajform.
Du kan kavla ut pajdegen och klä en smörad pajform. Eller helt enkelt trycka ut den med fingrarna.
Ingredienser till Quiche Lorraine - äggstanning, förgräddat pajskal, getost i rulle, riven chevrette och lagrad ost.
Ingredienser till Quiche Lorraine - äggstanning, förgräddat pajskal, getost i rulle, riven chevrette och lagrad ost.
Pajen innan gräddning fylld med getost i rulle, riven chevrette och lagrad ost samt äggstanning.
Pajen innan gräddning fylld med getost i rulle, riven chevrette och lagrad ost samt äggstanning.
En bit getostpaj serverad med sallad med vinaigrette av äppelcidervinäger, honung och olivolja.
En bit getostpaj serverad med sallad med vinaigrette av äppelcidervinäger, honung och olivolja.

Serveringsförslag

  • En paj som passar varm eller kall vid de flesta tillfällen.
  • Kall till picknick, på buffé, kräftskiva, midsommar eller påsk.
  • Kall eller varm lunch eller middag gärna med en grönsallad och Dijondressing eller annan salladsdressing.

Val av getost

Jag hade i två sorters getost - riven Chevrette Mature som är en hård lagrad getost. Vidare smulade jag i samt toppade med getost i rulle - fransk chévre.

Hittar du en svensk getost från ett gårdsmejeri - kolla här - så kan du baka pajen med den.

Jag blandade ut med lite lagrad riven ost också men man kan ta enbart riven chevrette om man vill.

Varianter

  • I äggstanningen kan du även ha i hälften gräddfil eller crème fraiche.
  • Valfritt är att ha i lite strimlad salladslök eller purjolök.
  • Du kan tillsätta tärnad rökt skinka, stekt bacon, varmrökt fläsk eller liknande.
  • Vidare passar fräst svamp som champinjoner, stekt lök, spenat, broccoli eller ugnsrostade tomater.

Att dricka till

Som vin till getostpajen passar ett vitt vin som Sauvignon Blanc eller torr fransk cider.

Chèvrepaj eller getostpaj får massor med god smak.
Chèvrepaj eller getostpaj får massor med god smak. En paj för dig som gillar getost.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 665 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-05

Tillbehör och liknande: