Räk- och kräft enchiladas

Räk- och kräftenchiladas. Mexikanska enchiladas med räkor och kräftor. En god förrätt. 

Istället för små vetetortillas kan du ta 2 stora tortillas per portion.

4 portioner räk- och kräft enchiladas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 små vetetortillas
  • Fyllning: 5 msk cream cheese
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche
  • 1 burk räkor i lag
  • 1 burk kräftor i lag
  • 3 dl riven ost
  • 0,5 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl dill
  • 2 krm chilipulver
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Sås: 1 dl grädde
  • 3 msk Philly cream cheese
  • 4 tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 dl riven ost till gratinering

Tillagning

  1. Fyllning: Blanda ihop gräddfil och cream cheese tills det blir en jämn smet. Tillsätt grovt hackade räkor och kräftstjärtar. Vidare blanda i riven ost, hackad lök, tärnad paprika, hackad dill, chilipulver, citronsaft, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Sås: Blanda grädden med cream cheese i en skål eller kastrull och värm upp. Micron går bra.
  4. Olja botten av en ugnsfast form.
  5. Häll någon dl av såsen i botten på formen.
  6. Lägg 3 matskedar av fyllningen i mitten på varje tortilla och rulla ihop.
  7. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Du ska ta en form som gör att det blir lite trångt efter du lagt i den sista.
  8. Häll resten av såsen över enchiladan och sprid över hackad gul lök, tärnade tomater och hackad persilja.
  9. Strö riven ost över det hela och in i ugnen i 15 minuter tills det bubblar i fyllningen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer