Räk- och kräft enchiladas

Räk- och kräftenchiladas gratinerade i ugnen blir gott som vardagsmiddag eller fredagsmys. En variant på mexikanska enchiladas. Passar också som förrätt eller som lite annorlunda variant till kräftskivan. Servera med gärna med en sallad till.

Istället för små vetetortillas kan du ta 2 stora vetetortillas per portion.

4 portioner räk- och kräft enchiladas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 små vetetortillas
  • Fyllning: 5 msk cream cheese
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche
  • 1 burk räkor i lag
  • 1 burk kräftor i lag
  • 3 dl riven ost
  • 0,5 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl dill
  • 2 krm chilipulver
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Sås: 1 dl grädde
  • 3 msk Philly cream cheese
  • 4 tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 dl riven ost till gratinering

Tillagning

  1. Fyllning: Blanda ihop gräddfil och cream cheese tills det blir en jämn smet. Tillsätt grovt hackade räkor och kräftstjärtar. Vidare blanda i riven ost, hackad lök, tärnad paprika, hackad dill, chilipulver, citronsaft, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Sås: Blanda grädden med cream cheese i en skål eller kastrull och värm upp. Micron går bra.
  4. Olja botten av en ugnsfast form.
  5. Häll någon dl av såsen i botten på formen.
  6. Lägg 3 matskedar av fyllningen i mitten på varje tortilla och rulla ihop.
  7. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Du ska ta en form som gör att det blir lite trångt efter du lagt i den sista.
  8. Häll resten av såsen över enchiladan och sprid över hackad gul lök, tärnade tomater och hackad persilja.
  9. Strö riven ost över det hela och in i ugnen i 15 minuter tills det bubblar i fyllningen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer