Paj med fetaost, paprika, purjolök och broccoli

Baka en god fetaostpaj med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten.

Paj med fetaost, paprika, purjolök och broccoli

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 16 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • DEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • FYLLNING: 200 gram fetaost
  • 1 röd paprika
  • 10 cm purjolök
  • 10 små buketter färsk broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 75 gram riven ost som mozzarella
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. DEG: Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  3. FYLLNING: Skölj och skär paprika i kuber ca 1x1 cm stora. Dela, skölj och strimla purjolöken. Skär broccoli i små buketter.
  4. Fräs paprikan i en stekpanna med olivolja. Peppra. Stek i några minuter. Lägg i purjolök och stek på låg värme någon minut till.
  5. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. ÄGGSTANNING: Blanda ägg med mjölk och grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning. Rör i den rivna osten.
  9. Fördela grönsakerna i pajformen. Smula över fetaost.
  10. Sleva över äggstanningen så riven ost och äggstanning fördelas jämnt över fyllningen.
  11. Grädda fetaostpajen i ca 30-35 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Börjar kanterna brännas kan du sätta en plåt över pajen.
  12. Testa om pajen är genomgräddad genom att skaka på pajen i ugnen. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  13. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering. Blir god varm eller kall. Passar även att värma. Går bra att frysa in.
Efter att pajdegen har vilat kavlar du ut den i ett helt stycke eller bitar och lappar ihop samt gör lite hål här och där med en gaffel.
Efter att pajdegen har vilat kavlar du ut den i ett helt stycke eller bitar och lappar ihop samt gör lite hål här och där med en gaffel.
Pajskalet förgräddas i 10 minuter innan fyllningen läggs i.
Pajskalet förgräddas i 10 minuter innan fyllningen läggs i.

Serveringsförslag

  • Gott med en grönsallad och/eller tomatsallad till.
  • Passar utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax med mera.
  • Pajen är god både varm eller kall. Blir god att värma också. Låt den svalna något innan servering.
  • Vid servering kan man även toppa med mer smulad fetaost eller getost.
  • Vidare kan man strö över rostade pinjenötter, valnötter eller hasselnötter.

Parmesan är ej vegetariskt

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den ystats löpe. Att tänka på om du ska bjuda på pajen till vegetarianer. Välj en vegan ost ystad med enzym istället för löpe. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Varianter

E-mail
Medel: 4 (62 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-10

Tillbehör och liknande: