Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner, paprika och broccoli - en supergod paj som kan serveras både varm och kall.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt den gärna vila 20 minuter i kylen.
- Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål i pajdegen över botten med en gaffel. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen tills det har fått lite färg.
- FYLLNING: Plocka bort köttet på kycklingen och dela det i bitar.
- Dela champinjonerna, skär broccoli i grova bitar, skölj och tärna paprikan samt skala och hacka rödlöken.
- Fräs svamp, broccoli, paprika och löken i olivolja några minuter under omrörning.
- Tillsätt grädden samt kycklingen och koka upp. Sätt åt sidan.
- ÄGGSTANNING: Blanda äggstanningen av ägg, mjölk, salt och vitpeppar i en skål. Se till så att äggen vispats sönder med mjölken.
- Lägg den varma fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt.
- Häll över äggstanningen.
- Sänk värmen till 175 grader vanlig ugn.
- Grädda kycklingpajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat - grädda annars några minuter till.
- Ta ut och låt kycklingpajen svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Pajen passar till fest, buffe eller vardags.
- Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
- Servera gärna kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar - lite dijonsenap är också gott i.
Kan dubbleras till långpanna
Dubbel sats räcker till en stor paj i en hel djup långpanna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal