Kycklingpaj med champinjoner

En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.

Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).

Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.

Dubbel sats räcker till en långpanna.

6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 gram kycklingkött, kokt eller grillat
  • 10 små champinjoner
  • 0,5 huvud broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2 dl mjölk, standardmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt den gärna vila 20 minuter i kylen.
  3. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål i pajdegen över botten med en gaffel. Grädda i 10 minuter.
  4. Om man penslar med lite vispat ägg precis när du tagit ut pajskalet så blir pajskalet tätare.
  5. Plocka bort köttet på kycklingen och dela det i bitar.
  6. Dela champinjonerna, skär broccoli i grova bitar, skölj och tärna paprikan samt skala och hacka rödlöken.
  7. Fräs svamp, broccoli, paprika och löken i olivolja några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt grädden samt kycklingen och koka upp. Sätt åt sidan.
  9. Blanda äggstanningen av ägg, mjölk, salt och vitpeppar i en skål. Se till så att äggen vispats sönder med mjölken.
  10. Lägg den varma fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt.
  11. Häll över äggstanningen.
  12. Grädda kycklingpajen på 175 grader i ca 50 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat - grädda annars några minuter till.
  13. Ta ut och låt kycklingpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (34 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer