Kycklingpaj med champinjoner

Introduktion och förberedelse

Kycklingpaj med champinjoner, paprika och broccoli - en supergod paj som kan serveras både varm och kall.

Serveringsförslag

  • Pajen passar till fest, buffe eller vardags.
  • Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
  • Servera gärna kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar - lite dijonsenap är också gott i.

Kan dubbleras till långpanna

Dubbel sats räcker till en stor paj i en hel djup långpanna.

6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 300 gram kycklingkött, kokt eller grillat
  • 10 små champinjoner
  • 0,5 huvud broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 2 dl mjölk, standardmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt den gärna vila 20 minuter i kylen.
  3. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål i pajdegen över botten med en gaffel. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
  4. FYLLNING: Plocka bort köttet på kycklingen och dela det i bitar.
  5. Dela champinjonerna, skär broccoli i grova bitar, skölj och tärna paprikan samt skala och hacka rödlöken.
  6. Fräs svamp, broccoli, paprika och löken i olivolja några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt grädden samt kycklingen och koka upp. Sätt åt sidan.
  8. ÄGGSTANNING: Blanda äggstanningen av ägg, mjölk, salt och vitpeppar i en skål. Se till så att äggen vispats sönder med mjölken.
  9. Lägg den varma fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt.
  10. Häll över äggstanningen.
  11. Sänk värmen till 175 grader vanlig ugn.
  12. Grädda kycklingpajen i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat - grädda annars några minuter till.
  13. Ta ut och låt kycklingpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (202 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14