Kycklingpaj med champinjoner

Kycklingpaj med champinjoner, paprika och broccoli - en supergod paj både varm och kall till fest, buffe eller vardags.

Servera gärna kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).

Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch. Dubbel sats räcker till en stor paj i hel djup långpanna.

4-6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 gram kycklingkött, kokt eller grillat
  • 10 små champinjoner
  • 0,5 huvud broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2 dl mjölk, standardmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt den gärna vila 20 minuter i kylen.
  3. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål i pajdegen över botten med en gaffel. Grädda i 10 minuter.
  4. Om man penslar med lite vispat ägg precis när du tagit ut pajskalet så blir pajskalet tätare.
  5. Plocka bort köttet på kycklingen och dela det i bitar.
  6. Dela champinjonerna, skär broccoli i grova bitar, skölj och tärna paprikan samt skala och hacka rödlöken.
  7. Fräs svamp, broccoli, paprika och löken i olivolja några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt grädden samt kycklingen och koka upp. Sätt åt sidan.
  9. Blanda äggstanningen av ägg, mjölk, salt och vitpeppar i en skål. Se till så att äggen vispats sönder med mjölken.
  10. Lägg den varma fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt.
  11. Häll över äggstanningen.
  12. Grädda kycklingpajen på 175 grader i ca 50 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat - grädda annars några minuter till.
  13. Ta ut och låt kycklingpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (68 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer