Tapas med Chorizo a la sidra

Introduktion och förberedelse

Chorizo a la sidra är som det låter (om man kan spanska) - god råkorv chorizo som kokts i spansk torr cider - chorizon serveras som tapas i skålar.

Köp fin spansk råkorv som chorizo eller annan fin råkorv. Eller laga egen chorizo-korv.

Här har jag räknat en korv per portion. Du serverar fler (3-4 stycken) tapas till korven.

Val av cider

En spansk torr cider hittade jag på Systemet - men det går såklart utmärkt med svensk råsaft från äpple eller torr cider från Sverige eller Normandie i Frankrike - de ska vara märkta Brut (torr).

Samma cider passar också utmärkt att dricka kyld till.

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera.

2 port chorizos i cider

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 chorizo, spansk råkorv ca 100 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 dl torr äppelcider eller råsaft från äppel

Tillagning

  1. Krossa och skala vitlöken. Dela den i 2-3 grova bitar.
  2. Värm oljan i en liten stekpanna.
  3. Tillsätt vitlök samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  4. Skär chorizon i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  5. Tillsätt korven och öka värmen. Fräs några sekunder så korven får lite yta.
  6. Tillsätt lagerblad, pepparkorn samt fyll på med cider. Koka på medelvärme i 10 minuter eller tills ca hälften av cidern kokat bort.
  7. Smaka av med lite flingsalt.
  8. Servera ciderchorizosarna varma. Kan garneras såklart med hackad bladpersilja eller gräslök men det är valfritt.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-26