Tapas med Chorizo a la sidra

Chorizo a la sidra är som det låter (om man kan spanska) - god råkorv chorizo som kokts i spansk torr cider - chorizon serveras som tapas i skålar. Köp fin spansk råkorv som chorizo eller annan fin korv. Eller laga egen chorizo-korv.

Här har jag räknat en korv per portion. Du serverar fler (3-4 stycken) tapas till korven. En spansk torr cider hittar jag på Systemet - men det går såklart utmärkt med svensk råsaft från äpple eller torr cider. En torr cider som också passar bra är de från Normandie och Frankrike - de ska vara märkta Brut (torr).

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

2 port chorizos i cider

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 chorizo, spansk råkorv ca 100 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 dl torr äppelcider eller råsaft från äppel

Tillagning

  1. Krossa och skala vitlöken. Dela den i 2-3 grova bitar.
  2. Värm oljan i en liten stekpanna.
  3. Tillsätt vitlök samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  4. Skär chorizon i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  5. Tillsätt korven och öka värmen. Fräs några sekunder så korven får lite yta.
  6. Tillsätt lagerblad, pepparkorn samt fyll på med cider. Koka på medelvärme i 10 minuter eller tills ca hälften av cidern kokat bort.
  7. Smaka av med lite flingsalt.
  8. Servera ciderchorizosarna varma. Kan garneras såklart med hackad bladpersilja eller gräslök men det är valfritt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer