Tapas med Chorizo a la sidra
Chorizo a la sidra är som det låter (om man kan spanska) - god råkorv chorizo som kokts i spansk torr cider - chorizon serveras som tapas i skålar.
Köp fin spansk råkorv som chorizo eller annan fin råkorv. Eller laga egen chorizo-korv.
Här har jag räknat en korv per portion. Du serverar fler (3-4 stycken) tapas till korven.
Tillagning
- Krossa och skala vitlöken. Dela den i 2-3 grova bitar.
- Värm oljan i en liten stekpanna.
- Tillsätt vitlök samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
- Skär chorizon i ca 1,5 cm tjocka skivor.
- Tillsätt korven och öka värmen. Fräs några sekunder så korven får lite yta.
- Tillsätt lagerblad, pepparkorn samt fyll på med cider. Koka på medelvärme i 10 minuter eller tills ca hälften av cidern kokat bort.
- Smaka av med lite flingsalt.
- Servera ciderchorizosarna varma. Kan garneras såklart med hackad bladpersilja eller gräslök men det är valfritt.
Val av cider
En spansk torr cider hittade jag på Systemet - men det går såklart utmärkt med svensk råsaft från äpple eller torr cider från Sverige eller Normandie i Frankrike - de ska vara märkta Brut (torr).
Samma cider passar också utmärkt att dricka kyld till.
Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal