Sallad med matvete

Sallad med matvete eller vetekornsallad. Kokta hela korn av matvete är jättegott att ha till det mesta och att blanda i sallader till matvetesallad. Här ett förslag fräst paprika, zucchini, spenat och annat gottis.

Vidare förslag är att blanda en egen sallad med vetekornen ex med grillade grönsaker, ruccola, babyspenat och annat efter önskemål - ex. varmrökt lax, grillad kyckling, kokta svarta bönor, kokta vita bönor osv. Tänk på en salladsbuffé. 

Kokta vetekorn passar som tillbehör till det mesta. Matvetet går fort att koka samt är fullt av näringsämnen och kostfiber.  

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente. 

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Matvete smakar inte så mycket egentligen så piffa gärna upp den som här till en sallad. 

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

 

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • TILL SALLAD: 4 msk olivolja
  • 4 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Skölj och skär paprika i små tärningar. 
  3. Tillsätt matvetet till vattnet, rör om och koka upp.
  4. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta. Förbered under tiden grönsaker.
  5. Fräs röd paprika i olivolja i fem minuter.
  6. Skölj och tärna zucchini och tillsätt dem. Tillsätt pressad vitlök.
  7. Skölj och tärna tomater och tillsätt dem. 
  8. Skölj och grovhacka spenaten. 
  9. Häll av vattnet från matvetet.
  10. Blanda spenaten och det kokta matvetet i en stor panna eller skål. Smaka av med salt och citronsaft eller vinäger. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer