Kräftrisotto

Risotto med kräftor. En kanongod risotto kokt med kräftfond av kräftskal och toppad med kräftstjärtar. God som förrätt eller huvudrätt. Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller franskt från Loire.

För att koka kräftfonden du använder att koka risotton med behöver du kräftskal. Tar du från kräftskivan så se till att ställa in skalen i kylen direkt efter du ätit dem (ta inte skal som legat framme under kräftskivan). Du kan också frysa in dem så har du skal om du vill laga kräftfonden i framtiden. Smidigare är att köpa ett paket frysta kräftor dock - du vill kanske ha kräftstjärtar i det recept du ska laga - som här till risotton. Tina och skala kräftorna så kan du använda skalen till kräftfonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen - då behöver du ej köpa extra skalade kräftstjärtar. 

4 portioner kräftrisotto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal eller byt mot ett paket frysta kräftor för både skal och kräftstjärtar
  • 1 burk skalade kräftstjärtar
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kräftrisotto: 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris, avorio- eller carnaroliris
  • 12 dl av kräftfonden
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
  2. Kräftfond: lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till. Tillsätt mjöl och rör om.
  5. Tillsätt vitt vin, vatten, konjak och cayennepeppar. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  6. Tillsätt grädden och koka upp.
  7. Sila av kräftfonden och mät upp ca 12 dl till risotton.
  8. Kräftrisotto: skala, dela och finhacka löken.
  9. Skala och finhacka eller pressa i vitlöken.
  10. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt 1 msk smör i en stor kastrull.
  11. Tillsätt ca 3 dl kräftfond. Rör om och koka upp.
  12. Låt risotton småputtra på medelvärme i 20-25 minuter, rör då och då samt tillsätt kräftfond efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar och ej kokar torrt.
  13. Riv under tiden osten fint.
  14. Innan servering så vänder du i hälften av osten och 1 msk smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt och såsig i konsistensen. Tillsätt ev. mer fond.
  15. Lägg upp kräftrisotton på tallrikar och fördela kräftstjärtar på toppen samt mer riven ost och ev. en kvist krondill. Eller blanda allt i kastrullen och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer