Kräftrisotto

Introduktion och förberedelse

Risotto med kräftor. En kanongod risotto kokt med kräftfond av kräftskal och toppad med kräftstjärtar.

Serveringsförslag

  • God som middag, huvudrätt eller som åtta små förrätter med kuvertbröd.
  • Som huvudrätt kan risotton serveras som den är eller med extra godsaker på som exempelvis från grillen som grillad lax eller annan fisk som halstrad tonfisk, grillade pilgrimsmusslor, fiskspett, räkspett eller skaldjursspett. Gärna då med en blandad grönsallad till också.

Val av kräftor och fond

  • För att laga kräftfonden du använder att koka risotton med behöver du kräftskal.
  • Köp ett paket frysta kräftor eller kräftstjärtar med skal. Tina och skala kräftorna så kan du använda skalen till kräftfonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen - då behöver du ej köpa extra skalade kräftstjärtar.
  • Det går också att laga risotton med köpt fond och 1 paket kräftstjärtar i lag. Blanda då först fonden med hett vatten och smaka av med några msk skaldjursfond eller hummerfond - akta dock så du ej tar för mycket då dessa är rätt salta.
  • Du kan också använda kräftskal som blivit över från annan matlagning eller kräftskiva att koka fonden på. Då behöver du köpa 1 burk kräftstjärtar i lag att garnera soppan med.
  • Risotton går även att laga med havskräftor. Tips är då att garnera med någon hel havskräfta per tallrik lite snett på sidan. Skala resten och gör fond på skalen samt vänd i grovt hackade havskräftstjärtar precis innan servering.
  • Hummer och vanliga räkor med skal går också att laga risotton på - eller blanda.

Varianter

Du kan även laga risotto med blandade skaldjur, räkor eller hummer på liknande vis.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller franskt från Loire.

4 portioner kräftrisotto som huvudrätt, 8 förrätter

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • KRÄFTFOND: 1 paket frysta kräftor, ca 700 gram - 1 kg eller 10-20 stycken; eller ca 1 liter kräftskal (och en burk kräftstjärtar i lag till servering)
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • KRÄFTRISOTTO: 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris, avorio- eller carnaroliris
  • 12 dl av kräftfonden
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare. Spara skalen. Om du vill kan du spara varsin kräfta till garnering.
  2. KRÄFTFOND: Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med lök och vitlök i olivolja och smör i några minuter utan att ta färg. Rör då och då. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vitt vin, vatten, konjak och cayennepeppar. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen lite grovt med en slev så får du ut mer smak.
  6. Tillsätt grädden och koka upp.
  7. Sila av kräftfonden och mät upp ca 12 dl till risotton.
  8. KRÄFTRISOTTO: Skala, dela och finhacka gul lök. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  9. Skala och finhacka eller pressa i vitlöken. Tillsätt riset.
  10. Tillsätt smör och olivolja samt fräs under omrörning någon minut utan att ta färg.
  11. Tillsätt ca 3 dl av kräftfonden. Rör om och koka upp.
  12. Låt risotton småputtra på medelvärme i 20-25 minuter, rör då och då samt tillsätt kräftfond efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar och ej kokar torrt.
  13. Riv under tiden osten fint.
  14. Innan servering så vänder du i hälften av osten och 1 msk smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt och såsig i konsistensen. Tillsätt eventuellt mer fond om risotton är för tjock.
  15. Lägg upp kräftrisotton på tallrikar och fördela kräftstjärtar på toppen samt mer riven ost och gärna en kvist krondill. Eller blanda allt i kastrullen och servera direkt. Garnera om du vill med varsin hel kräfta.
E-mail
Medel: 4.5 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-03