Kräftrisotto

Risotto med kräftor. En kanongod risotto kokt med kräftfond av kräftskal och toppad med kräftstjärtar. God som förrätt eller huvudrätt. Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller franskt från Loire.

För att koka kräftfonden du använder att koka risotton med behöver du kräftskal. Tar du från kräftskivan så se till att ställa in skalen i kylen direkt efter du ätit dem (ta inte skal som legat framme under kräftskivan). Du kan också frysa in dem så har du skal om du vill laga kräftfonden i framtiden. Smidigare är att köpa ett paket frysta kräftor dock - du vill kanske ha kräftstjärtar i det recept du ska laga - som här till risotton. Tina och skala kräftorna så kan du använda skalen till kräftfonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen - då behöver du ej köpa extra skalade kräftstjärtar. 

4 portioner kräftrisotto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal eller byt mot ett paket frysta kräftor för både skal och kräftstjärtar
  • 1 burk skalade kräftstjärtar
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kräftrisotto: 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris, avorio- eller carnaroliris
  • 12 dl av kräftfonden
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
  2. Kräftfond: lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till. Tillsätt mjöl och rör om.
  5. Tillsätt vitt vin, vatten, konjak och cayennepeppar. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  6. Tillsätt grädden och koka upp.
  7. Sila av kräftfonden och mät upp ca 12 dl till risotton.
  8. Kräftrisotto: skala, dela och finhacka löken.
  9. Skala och finhacka eller pressa i vitlöken.
  10. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt 1 msk smör i en stor kastrull.
  11. Tillsätt ca 3 dl kräftfond. Rör om och koka upp.
  12. Låt risotton småputtra på medelvärme i 20-25 minuter, rör då och då samt tillsätt kräftfond efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar och ej kokar torrt.
  13. Riv under tiden osten fint.
  14. Innan servering så vänder du i hälften av osten och 1 msk smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt och såsig i konsistensen. Tillsätt ev. mer fond.
  15. Lägg upp kräftrisotton på tallrikar och fördela kräftstjärtar på toppen samt mer riven ost och ev. en kvist krondill. Eller blanda allt i kastrullen och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer