Sallad med varmrökt makrill

Introduktion och förberedelse

En god makrillsallad som passar som vår- eller sommarsallad; lätt lunch eller middag. Passar även som sallad till buffé och svensk smörgåsbord, midsommar och påsk.

Utmärkt god att laga på rester av kokt ägg och kokt potatis. Annars får du först koka ägg och potatis.

En sallad där jag utgått från en Salad Nicoise fast gjort den lite mer skandinavisk med matig potatis, ägg och varmrökt makrill; fräsch grönsallad; smakrik rödlök och salt kapris; knapriga brödkrutonger och sötma från äpple toppat med en frisk vinägrett med äppelcidervinäger och rapsolja.

Varianter

  • Annat som passar i salladen är svarta oliver, tärnad gurka, finriven morot, kokta svarta linser, kikärtor eller bönor, riven zucchini, tärnad paprika, gröna haricots verts, rädisor, champinjoner, kokt grön eller vit sparris, paprikasallad, gröna sojabönor med mera.
  • Makrillen kan bytas mot varmrökt lax, spätta, böckling. Tonfisk på burk funkar också.
  • Vegetariskt alternativ kan du laga med skivad eller tärnad stekt halloumi eller fetaost.

Sallad med varmrökt makrill på fat
En riktigt färgglad sallad med varmrökt makrill på fat med goda tillbehör som fräsch grönsallad, tomat, kokt ägg och potatis, kapris, äpple och krutonger. Ovan på salladsfat som räcker till två.

2 portioner sallad med varmrökt makrill

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 175 gram varmrökt makrill
  • 1 påse 65 gram blandad grönsallad
  • 2 kokta ägg
  • 2-4 kokta potatisar, ca 400 gram
  • 10 små tomater, cocktailtomater
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk kapris
  • 1/2 äpple, typ Aroma
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 skivor ljust bröd till krutonger
  • 1 msk olivolja eller olivolja
  • DRESSING: 1/2 dl rapsolja eller olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skala och koka potatis i ca 20 minuter. Koka ägg i 8 minuter. Låt svalna.
  2. Skölj sallad och tomater. Skär tomater i halvor. Lägg upp på ett fat eller fördela på djupa salladstallrikar.
  3. Skär potatis i skivor eller tärningar samt lägg på salladen.
  4. Rensa och plocka isär makrillen i grova bitar och lägg på salladen.
  5. Skala och strimla rödlök. Strö över salladen.
  6. Skala och dela ägg samt lägg på salladen.
  7. Skölj äpplet och riv det grovt eller dela det i tärningar eller skivor. Blanda med citronsaft i en skål. Lägg på salladen.
  8. Strö över kapris.
  9. Hacka gräslök och strö över den.
  10. Blanda oljan med vinäger i ett glas.
  11. Skär brödet i tärningar och rosta dem med lite olja i en non-stick stekpanna tills de fått färg runt om.
  12. Ringla över vinägrett samt strö över krutonger och lite flingsalt. Servera salladen.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer