Sallad med varmrökt makrill

Introduktion och förberedelse

En god makrillsallad där jag utgått från en Salad Nicoise fast gjort den lite mer skandinavisk.

Med matig potatis, ägg och varmrökt makrill; fräsch grönsallad; smakrik rödlök och salt kapris; knapriga brödkrutonger och sötma från äpple toppat med en frisk vinägrett med äppelcidervinäger och rapsolja.

Serveringsförslag

  • Salladen som passar som vår- eller sommarsallad; lätt lunch eller middag.
  • Passar även som sallad till buffé och svensk smörgåsbord, midsommar och påsk.

Perfekt att laga med rester

Utmärkt god att laga på rester av kokt ägg och kokt potatis. Annars får du först koka ägg och potatis.

Varianter

  • Annat som passar i salladen är svarta oliver, tärnad gurka, finriven morot, kokta svarta linser, kikärtor eller bönor, riven zucchini, tärnad paprika, gröna haricots verts, rädisor, champinjoner, kokt grön eller vit sparris, paprikasallad, gröna sojabönor med mera.
  • Makrillen kan bytas mot varmrökt lax, spätta eller böckling. Skaldjur som räkor, kräftsträrtar eller krabba; grillad tonfisk eller tonfisk på burk funkar också.
  • Vegetariskt alternativ kan du laga med skivad eller tärnad stekt halloumi, grillad portabello eller fetaost.

Sallad med varmrökt makrill på fat
En riktigt färgglad sallad med varmrökt makrill på fat med goda tillbehör som fräsch grönsallad, tomat, kokt ägg och potatis, kapris, äpple och krutonger. Ovan på salladsfat som räcker till två.

2 portioner sallad med varmrökt makrill

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 175 gram varmrökt makrill
  • 1 påse 65 gram blandad grönsallad
  • 2 kokta ägg
  • 2-4 kokta potatisar, ca 400 gram
  • 10 små tomater, cocktailtomater
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk kapris
  • 1/2 äpple, typ Aroma
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 skivor ljust bröd till krutonger
  • 1 msk olivolja eller olivolja
  • DRESSING: 1/2 dl rapsolja eller olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skala och koka potatis i ca 20 minuter. Koka ägg i 8 minuter. Låt svalna.
  2. Skölj sallad och tomater. Skär tomater i halvor. Lägg upp på ett fat eller fördela på djupa salladstallrikar.
  3. Skär potatis i skivor eller tärningar samt lägg på salladen.
  4. Rensa och plocka isär makrillen i grova bitar och lägg på salladen.
  5. Skala och strimla rödlök. Strö över salladen.
  6. Skala och dela ägg samt lägg på salladen.
  7. Skölj äpplet och riv det grovt eller dela det i tärningar eller skivor. Blanda med citronsaft i en skål. Lägg på salladen.
  8. Strö över kapris.
  9. Hacka gräslök och strö över den.
  10. Blanda oljan med vinäger i ett glas.
  11. Skär brödet i tärningar och rosta dem med lite olja i en non-stick stekpanna tills de fått färg runt om.
  12. Ringla över vinägrett samt strö över krutonger och lite flingsalt. Servera salladen.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25