Potatistapas med het sås Patatas bravas

Klassisk spansk tapas med friterad potatis i grova bitar med het sås smaksatt med rökt och hett paprikapulver. En vanlig tapasrätt i Spanien. Själv älskar jag potatis och Patatas bravas är en favorit. 

Blir mycket gott med svensk vinterpotatis eller annan fin potatis av fast sort. Passar som drinktilltugg gärna med lite andra tapas som lufttorkad skinka, oliver osv. Kan också serveras som potatistillbehör på buffé.

Du behöver rökt paprikapulver samt en variant av hett och starkt paprikapulver. Brava-sås är en slags brunsås med massor av paprika. Den kan lagas på lite olika vis men ska ha lite hetta och piffa upp potatisen. En del har mer tomat (typ tomatpuré) i såsen också. 

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller potatissort osv. 

2 port Patatas bravas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram fast potatis, gärna vinterpotatis
  • 3,5 dl olivolja att fritera/steka potatis i
  • Brava-sås: 2 msk olivolja
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk hett paprikapulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1,25 dl kött- eller grönsaksbuljong (eller lös upp 1/4 kött- eller grönsaksbuljongtärning i hett vatten)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk hackad persilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen och skär den på längden i fyra klyftor. Dela potatisklyftorna i ca 2 cm breda grova oregelbundna bitar. Skölj dem i durkslag och torka med handduk.
  2. I fritös: Fritera potatisbitarna på 130 grader i 12 minuter i olivolja. Höj värmen och fritera på 170 grader så att potatisen får färg i ca 2 minuter. I panna med höga kanter: stek potatisen i oljan ca 15 minuter tills den är genomstekt och mjuk inuti samt har fått färg på ytan. Häll av och spara gärna olivoljan till annat.
  3. Brava-sås: Värm vatten och lös upp buljongtärning om du ej redan har klar buljong.
  4. Rör ihop vetemjöl och olivolja i en såskastrull. Tillsätt paprikapulver. Låt fräsa en minut under omrörning.
  5. Tillsätt lite buljong i taget och rör ut klumpar.
  6. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med vinäger, peppar, salt och ev. mer hett paprikapulver.
  7. Servera potatisen varm och skeda över brava-såsen. Garnera ev. med lite persilja och paprikapulver.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer