Potatistapas med het sås Patatas bravas
Klassisk spansk tapas med friterad potatis i grova bitar med het sås smaksatt med rökt och hett paprikapulver.
Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller potatissort osv.
Tillagning
- Skala potatisen och skär den på längden i fyra klyftor. Dela potatisklyftorna i ca 2 cm breda grova oregelbundna bitar. Skölj dem i durkslag och torka med handduk.
- I fritös: Fritera potatisbitarna på 130 grader i 12 minuter i olivolja. Höj värmen och fritera på 170 grader så att potatisen får färg i ca 2 minuter. I panna med höga kanter: stek potatisen i oljan ca 15 minuter tills den är genomstekt och mjuk inuti samt har fått färg på ytan. Häll av och spara gärna olivoljan till annat.
- Brava-sås: Värm vatten och lös upp buljongtärning om du ej redan har klar buljong.
- Rör ihop vetemjöl och olivolja i en såskastrull. Tillsätt paprikapulver. Låt fräsa en minut under omrörning.
- Tillsätt lite buljong i taget och rör ut klumpar.
- Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med vinäger, peppar, salt och ev. mer hett paprikapulver.
- Servera potatisen varm och skeda över brava-såsen. Garnera ev. med lite persilja och paprikapulver.
Serveringsförslag
- En vanlig tapasrätt i Spanien. Passar som drinktilltugg gärna med lite andra tapas som lufttorkad skinka, oliver osv.
- Kan också serveras som potatistillbehör till grillat, valfri huvudrätt eller på buffé.
Val av potatis
Själv älskar jag potatis och Patatas bravas är en favorit. Blir mycket gott med svensk vinterpotatis eller annan fin potatis av fastsort.
Brava-sås
- Brava-sås är en slags brunsås med massor av paprika. Såsen kan lagas på lite olika vis men ska ha lite hetta och piffa upp potatisen.
- Du behöver rökt paprikapulver samt en variant av hett och starkt paprikapulver.
- En del har mer tomat (typ tomatpuré) i såsen också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal