Färskpotatislåda

Färskpotatislåda är en enkel rätt av kokta färskpotatisar. God som tillbehör till buffe, midsommar eller kräftskiva.
Serverar du färskpotatislådan med rökt eller gravad lax, rökt makrill eller varmrökt lax så har du en hel rätt.
Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.

4 portioner färskpotatislåda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 12 - 16 kokta färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 - 3 knippelökar eller purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort
  • 30 g fryst dill eller färsk

Tillagning

  1. Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar.
  2. Sätt ugn på 200 grader.
  3. Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
  4. Stek löken mjuk i smör i några minuter.
  5. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
  6. Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
  7. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill i en bunke.
  8. Häll över potatisen i formen.
  9. Grädda färskpotatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
  10. Låt färskpotatislådan svalna något innan servering. Är också god kall.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer