Färskpotatislåda

Färskpotatislåda - en slags potatisgratäng eller pudding med kokt potatis, dill och äggstanning. Kaviar är valfritt att ha i men ger en god sälta och lite twist på smaken. Gott som tillbehör att laga av kokta färskpotatisar. Passar till buffé, midsommar eller kräftskiva.

Serverar du färskpotatislådan med rökt eller gravad lax, rökt makrill, böckling, rökt flundra eller varmrökt lax så har du en hel rätt. Servera gärna med citronklyftor också. Även den kombon passar till buffén.

Färskpotatislåda är även en bra resträtt som passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis som efter midsommar.

4 portioner färskpotatislåda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 12 - 16 kokta färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 knipplökar, 5 salladslökar eller 1/4 purjolök
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 3 ägg
  • 30 g fryst dill eller färsk
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort (valfritt)
  • Förslag tillbehör: 400-500 gram rökt eller gravad lax
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar. Skrubba dem och skär bort fula delar. Lägg i en kastrull och koka upp och koka sedan i mellan 15-25 minuter beroende på storlek. Känn på dem efter 15 minuter så att de ej kokar över. Låt stå och svalna något.
  2. Sätt ugn på 200 grader.
  3. Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
  4. Stek löken mjuk i smör i några minuter.
  5. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
  6. Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
  7. Blanda mjölk, ägg, kaviar (valfritt) och dill i en bunke.
  8. Lägg potatisen och sprid ut ett jämnt lager i formen. Häll över ägg-blandningen.
  9. Grädda potatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
  10. Låt färskpotatislådan svalna något innan servering. Är också god kall.
  11. Servera med valfria tillbehör som ex. rökt lax och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept