Lyxigt skaldjursfat

Introduktion och förberedelse

Min variant på ett lyxigt skaldjursfat med svenska och skandinaviska skaldjur som hummer, havskräftor, räkor och krabb-ben King Crab - kungskrabba. 

Med förslag på servering och tillbehör som vitlöksmajonnäs, het dippsås och vitlöksbröd. 

Serveringsförslag

  • Passar som lyxig middag, fest och kalas. Skaldjur är festligt när du vill fira något extra som nyår, bröllopsdag, Alla hjärtans - dag eller födelsedag. 
  • Jag hade två såser till: hemgjord aioli - vitlöksmajonnäs och en lättlagad het dippsås med köpt majonnäs. Välj en eller båda såserna. Liknande såser finns även färdiga att köpa. 
  • Vidare kan man ha rouille - lite hetare majonnäs med saffran.
  • Vidare hade jag vitlöksbröd till. Annat bröd som passar är ljus baguette - hembakt eller bake-off. Rostat bröd eller annat ljust bröd som focaccia passar också. 

Val av skaldjur

  • Tänk på att beställa skaldjuren i tid - fråga i fiskdisken och tumma helst ej på kvalitén. Här har jag kostat på med de finaste skaldjur jag kunde hitta. Du kan även servera de skaldjur du gillar och passar din budget såklart. 
  • Jag köpte skaldjur som "färsk" kokt hummer, extra stora havskräftor och stora räkor från Sverige.
  • Du kan även köpa hummer och koka själv
  • Krabb-ben King Crab - kungskrabba - är valfritt. De jag köpte kom från Norge och var frysta. 

Att dricka till

  • Som vin passar ett kylt vitt vin som Sancerre av druvan Sauvignon Blanch från Loire i Frankrike. Eller annat vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay som Chablis eller mer ekfatslagrat Semillon från Australien. 
  • Man kan också ha mousserande vin till som Champagne eller Cava. 
  • Vidare passar torr cider - speciellt som alkoholfritt alternativ. 

Skaldjursfat med lyxig hummer, King Crab, räkor och havskräftor samt citron och vitlöksmajonnäs. Skaldjursfat med lyxig hummer, King Crab, räkor, havskräftor, citron, het dippsås och vitlöksmajonnäs.

4 portioner skaldjursfat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 humrar, "färska" svenska kokade, 400-500 gram styck
  • 12 havskräftor, stora "färska" svenska kokade, ca 1,2 kg
  • 800 gram stora räkor, "färska" svenska kokade med skal
  • 2 krabb-ben King Crab - kungskrabba, frysta tinade
  • 4 klyftor citron
  • 4 portioner vitlöksbröd
  • 1,5 dl vitlöksmajonnäs aioli - se länk ovan
  • 1,5 dl het dippsås - se länk ovan
  • 1 påse isbitar, ex. Party is 1-2 kg

Tillagning

  1. Gör såserna - se receptlänkar ovan. Dessa kan förberedas i god tid och förvaras övertäckta i kylen. Rör om till servering.
  2. Förbered vitlöksbröd - se receptlänk ovan. Lägg sedan in i ugnen så de är varma till serveringen senare.
  3. Jag dukade med våtservetter, nötknäppare (till hummerklorna) eller krabbtång, skaldjursgafflar eller vanliga bestick samt sax att klippa krabba, havskräftor och ev. hummer med. Vidare rikligt med servetter.
  4. Skär upp citron i klyftor.
  5. Förbered ett stort fat att ha underst och ett mindre fat att ställa i mitten. Sätt en liten skål under det mindre fatet så det kommer upp en bit. Eller använd ett skaldjursfat med nivåer. Sprid ut rikligt med is precis innan servering.
  6. Klyv humrarna på längden. Använd en kraftig kockkniv. Lägg hummern så den har huvudet mot dig. Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet. Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor. Ta bort den mörka tarmen i stjärten. Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet. Men viktigast är tarmen. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  7. Dela krabb-benen i vardera två delar vid leden genom att bryta isär dem eller skära med en kniv.
  8. Lägg upp och fördela skaldjuren på faten med is som du tycker blir fint. Lägg förslagsvis hummerhalvorna på översta fatet. Lägg sedan upp räkor i en halva på nedre fatet. Vidare havskräftor lite här och där. Toppa med krabb-benen.
  9. Garnera med citron samt servera skaldjuren med såserna och en brödskål eller skärbräda med varma vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 525 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-19

Tillbehör och liknande recept: