Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar

Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm. En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.

En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.

Överbliven rouille håller 1-3 dagar i kylen och är jättegod att använda sås till grillat eller stekt kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Vidare kan man blanda den till potatissallad med kokt tärnad potatis eller rostade små halverade potatisar. Eller späda med lite vatten till en salladsdressing. 

4 portioner rouille het vitlöksröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 äggula
  • 2 dl vegetabilisk matolja som olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 krm saffran
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mortel. Tillsätt saltet och äggulorna.
  2. Rör ihop Rouillen för hand eller med elvisp eller i matberedare med visp. Rör ihop ihop till det är lite fluffigt (någon minut). Äggen (som ofta förvaras i kylskåp) får då samma temperatur som oljan (rumstemperatur) och då blir det lättare att få ihop majonnäsen utan att den spricker.
  3. Tillsätt sedan oljan - först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  4. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar vitlöksröran till en majonnäs.
  5. Rör till slut i saffran och kajennpeppar i rouillen. Smaka av. Tillsätt ev. lite salt och vitpeppar. Någon droppe citron kan du också ha i. Klassiskt till fisksoppa och fiskgryta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer