Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar

Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm. En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.

En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.

Överbliven rouille håller 1-3 dagar i kylen och är jättegod att använda sås till grillat eller stekt kött, fisk, grönsaker eller kyckling. Vidare kan man blanda den till potatissallad med kokt tärnad potatis eller rostade små halverade potatisar. Eller späda med lite vatten till en salladsdressing. 

4 portioner rouille het vitlöksröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 äggula
  • 2 dl vegetabilisk matolja som olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 krm saffran
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mortel. Tillsätt saltet och äggulorna.
  2. Rör ihop Rouillen för hand eller med elvisp eller i matberedare med visp. Rör ihop ihop till det är lite fluffigt (någon minut). Äggen (som ofta förvaras i kylskåp) får då samma temperatur som oljan (rumstemperatur) och då blir det lättare att få ihop majonnäsen utan att den spricker.
  3. Tillsätt sedan oljan - först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  4. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar vitlöksröran till en majonnäs.
  5. Rör till slut i saffran och kajennpeppar i rouillen. Smaka av. Tillsätt ev. lite salt och vitpeppar. Någon droppe citron kan du också ha i. Klassiskt till fisksoppa och fiskgryta.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer