Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar

Introduktion och förberedelse

Rouille är en variant på vitlöksmajonnäs med saffran och kajennpeppar.

Serveringsförslag

Passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis, räkor, skaldjur, kräftor med mera.

Varianter

  • En god variant är med rostad vitlök. Rosta en hel vitlök (alltså inte enbart en klyfta) en timme på 175 grader vanlig ugn - passa på om du lagar något annat i ugnen samtidigt. Kläm ut all vitlök i morteln - gör sedan enligt nedan recept. 
  • En enklare variant är att köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajennpeppar. 

Överbliven rouille håller 1-3 dagar i kylen.

4 portioner rouille

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 äggula
  • 2 dl vegetabilisk matolja som olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 krm saffran
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mortel. Tillsätt saltet och äggulorna.
  2. Rör ihop Rouillen för hand eller med elvisp eller i matberedare med visp. Rör ihop ihop till det är lite fluffigt (någon minut). Äggen (som ofta förvaras i kylskåp) får då samma temperatur som oljan (rumstemperatur) och då blir det lättare att få ihop majonnäsen utan att den spricker.
  3. Tillsätt sedan oljan - först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  4. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar vitlöksröran till en majonnäs.
  5. Rör till slut i saffran och kajennpeppar i rouillen. Smaka av. Tillsätt ev. lite salt och vitpeppar. Någon droppe citron kan du också ha i. Klassiskt till fisksoppa och fiskgryta.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-03