Kycklingspett med enkel sataysås

Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 10 urbenade lår eller kycklingfiléer, cirka 1,3 kg
  • 30 små träspett
  • 4 msk tandoorikrydda på burk
  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 dl chilisås
  • 10 droppar tabasco
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda jordnötssmör, kokosmjölk, chilisås, soja och tabasco i en kastrull och koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Låt sataysåsen svalna.
  2. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm kuber.
  3. Blanda kycklingbitarna med tandoorikrydda i en bunke.
  4. Trä upp kycklingbitarna på spetten ca 5-6 bitar på varje.
  5. Häll upp hälften av sataysåsen i en skål och spara till serveringen i kylen.
  6. Pensla kycklingspetten med den andra hälften sataysås.
  7. Grilla på utegrill i ca 15 minuter runt om eller stek kycklingspetten i ugn på 175 grader i 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Du kan ev. bryna dem i en stekpanna eller ge dem grillyta i en grillpanna innan du ugnssteker dem i ca 15-20 minuter.
  8. Servera kycklingspetten varma eller kalla med sataysåsen som dippsås. Kycklingspetten kan förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer