Kycklingspett med enkel sataysås

Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 10 urbenade lår eller kycklingfiléer, cirka 1,3 kg
  • 30 små träspett
  • 4 msk tandoorikrydda på burk
  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 dl chilisås
  • 10 droppar tabasco
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda jordnötssmör, kokosmjölk, chilisås, soja och tabasco i en kastrull och koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Låt sataysåsen svalna.
  2. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm kuber.
  3. Blanda kycklingbitarna med tandoorikrydda i en bunke.
  4. Trä upp kycklingbitarna på spetten ca 5-6 bitar på varje.
  5. Häll upp hälften av sataysåsen i en skål och spara till serveringen i kylen.
  6. Pensla kycklingspetten med den andra hälften sataysås.
  7. Grilla på utegrill i ca 15 minuter runt om eller stek kycklingspetten i ugn på 175 grader i 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Du kan ev. bryna dem i en stekpanna eller ge dem grillyta i en grillpanna innan du ugnssteker dem i ca 15-20 minuter.
  8. Servera kycklingspetten varma eller kalla med sataysåsen som dippsås. Kycklingspetten kan förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer