Kycklingspett med enkel sataysås

Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.

Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 10 urbenade lår eller kycklingfiléer, cirka 1,3 kg
  • 30 små träspett
  • 4 msk tandoorikrydda på burk
  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 dl chilisås
  • 10 droppar tabasco
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda jordnötssmör, kokosmjölk, chilisås, soja och tabasco i en kastrull och koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Låt sataysåsen svalna.
  2. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm kuber.
  3. Blanda kycklingbitarna med tandoorikrydda i en bunke.
  4. Trä upp kycklingbitarna på spetten ca 5-6 bitar på varje.
  5. Häll upp hälften av sataysåsen i en skål och spara till serveringen i kylen.
  6. Pensla kycklingspetten med den andra hälften sataysås.
  7. Grilla på utegrill i ca 15 minuter runt om eller stek kycklingspetten i ugn på 175 grader i 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Du kan ev. bryna dem i en stekpanna eller ge dem grillyta i en grillpanna innan du ugnssteker dem i ca 15-20 minuter.
  8. Servera kycklingspetten varma eller kalla med sataysåsen som dippsås. Kycklingspetten kan förvaras i kylen.

Tips

Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.

E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 480 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-19