Smulpaj i portionsformar

Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott. 

Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. 

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar. Du behöver fyra ugnsfasta formar - på bilden är det franska Le Creuset-formar. Pajerna bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering. 

4 smulpajer i portionsformar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär (färska eller frysta) alternativt strimlad rabarber eller skivade äpplen
  • 1 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär som vätskar sig mycket ex. blåbär)
  • 6 msk strösocker
  • Smuldeg: 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Rensa bär, rabarber eller frukt. Skär rabarber i strimlor. Skär äpplen i skivor (utan kärnhus). Skala ev. äpplen om du vill.
  6. Blanda bär, rabarber eller äpplen med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta bär).
  7. Fördela i formarna.
  8. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bär, rabarber eller frukt.
  9. Grädda smulpajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  10. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer