Smulpaj i portionsformar

Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber, päron, plommon eller äpple.

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar. Du behöver fyra ugnsfasta formar - på bilden är det franska Le Creuset-formar.

Pajerna kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.

4 smulpajer i portionsformar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär (färska eller frysta) alternativt strimlad rabarber eller skivade äpplen
  • 1 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär som vätskar sig mycket ex. blåbär)
  • 6 msk strösocker
  • Smuldeg: 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Rensa bär, rabarber eller frukt. Skär rabarber i strimlor. Skär äpplen i skivor (utan kärnhus). Skala ev. äpplen om du vill.
  6. Blanda bär, rabarber eller äpplen med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta bär).
  7. Fördela i formarna.
  8. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bär, rabarber eller frukt.
  9. Grädda smulpajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  10. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

E-mail
Medel: 3.9 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21