Smulpaj i portionsformar

Introduktion och förberedelse

Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.

Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar. Du behöver fyra ugnsfasta formar - på bilden är det franska Le Creuset-formar. Pajerna bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.

4 smulpajer i portionsformar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär (färska eller frysta) alternativt strimlad rabarber eller skivade äpplen
  • 1 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär som vätskar sig mycket ex. blåbär)
  • 6 msk strösocker
  • Smuldeg: 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Rensa bär, rabarber eller frukt. Skär rabarber i strimlor. Skär äpplen i skivor (utan kärnhus). Skala ev. äpplen om du vill.
  6. Blanda bär, rabarber eller äpplen med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta bär).
  7. Fördela i formarna.
  8. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bär, rabarber eller frukt.
  9. Grädda smulpajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  10. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer