Färskost med dill, citron och vitlök

Hemgjord färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffén.

Färskosten passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.

8 portioner, 1 bytta färskost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 400 gram färskost
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad dill eller ett knippe färsk dill
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Plocka och hacka dillen. Lägg i en bunke.
  2. Skölj citronen och finriv skalet av citronen samt pressa ur saften. Tillsätt till bunken.
  3. Pressa vitlöken i bunken.
  4. Blanda i färskosten till en jämn röra.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll en trevlig serveringsbytta med färskosten och täck över eller servera.
  7. Färskosten blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.

Med köpt eller hemgjord färskost

Överkurs är att göra egen färskost av yoghurt eller filmjölk du häller av i ett kaffefilter som detta recept.

Annars köper du vanlig naturell färskost.

En vitlöksfärskost med dill och citron.
En vitlöksfärskost med dill och citron som passar utmärkt till grillad lax, fisk, till midsommar, kräftkalas, julbord, sillbord, knäckebröd, fiskrätter med mera.

E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 28 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25