Färskost med dill, citron och vitlök

Hemgjord färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffén.

Färskosten passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.

en bytta färskost ca 6-8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 400 färskost
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad dill eller ett knippe färsk dill
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Plocka och hacka dillen. Lägg i en bunke.
  2. Skölj citronen och finriv skalet av citronen samt pressa ur saften. Tillsätt till bunken.
  3. Pressa vitlöken i bunken.
  4. Blanda i färskosten till en jämn röra.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll en trevlig serveringsbytta med färskosten och täck över eller servera.
  7. Färskosten blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept