Kräftsås
Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta.
Garnera och tillsätt gärna skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen.
Gör gärna såsen på hela kräftor och använd skalen till såsen.
Tillagning
- Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
- Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
- Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
- Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Tillsätt mjöl och rör om.
- Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
- Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
- Sila av kräftfonden.
- Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Smaka av kräftsåsen med salt och vitpeppar.
- Servera gärna kräftsåsen med hackade kräftstjärtar i.
- Garnera ev. kräftsåsen också med lite hackad gräslök.
Varianter
Man kan också servera kräftsåsen helt utan kräftstjärtar - om man ex. har dem till en annan rätt och enbart vill koka sås på kräftskalen.
Flambera skalen
Överkurs är att flambera kräftskalen när du fräst dem en stund. Du behöver 6-8 cl konjak, brandy, armagnac eller calvados samt en tändare. Se till att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte grytan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan huvudet.
Häll på spriten, vinkla grytan lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp men den goda smaken är kvar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal