Kräftsås

Introduktion och förberedelse

Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta. Garnera och tillsätt skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen. Man kan också laga kräftsåsen helt utan kräftstjärtar - om man ex. har dem till annat.

Fulla med smak blir kräftskal basen till kräftsåsen. Det går också utmärkt att köpa ett paket kräftor med skal och använda skal och kräftstjärtar.

Extra smak med lyxig flambering

Överkurs är att flambera kräftskalen när du fräst dem en stund. Du behöver 6-8 cl konjak, brandy, armagnac eller calvados samt en tändare. Se till att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte grytan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan huvudet.

Häll på spriten, vinkla grytan lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp men den goda smaken är kvar.

8 portioner kräftsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal och 1 burk kräftstjärtar i lag. Eller ett paket frysta kräftor.
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 7 dl fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • ca 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Smaka av kräftsåsen med salt och vitpeppar.
  13. Servera gärna kräftsåsen med hackade kräftstjärtar i.
  14. Garnera ev. kräftsåsen också med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.