Potkäs

Introduktion och förberedelse

Potkäs eller krukost är ett bredbart pålägg - en slags lyxig mjuk oströra du kan blanda med de ostar du gillar.

Lite örter och sprit eller annan smaksättning kan du också ha i.

Ett lyxigt och gott pålägg du kan göra av blandade ostar. Funkar bra att laga med ostar som blivit över eller de ostar du har hemma.

Grunden är en riven lagrad ost som smaksätts med en bit ädelost och görs bredbar med färskost. Istället för färskost kan man ta smör.

Sedan kan den piffas till med lite örter och snaps, brännvin, konjak, calvados eller brandy eller valfri sprit - eller vatten.

Serveringsförslag

  • Potkäs eller krukost passar som bredbart pålägg till ljust eller mörkt bröd eller knäckebröd både till vardags, fest och buffé.
  • Osten kan dukas upp till smörgåsbord, julbord (som Tore Wretman), midsommar, kräftskiva och påsk.
  • Passar också till ostbrickan med köpta eller hembakta ostkex som havrekex, fröknäcke, majskex eller knäckebröd.

Gott att laga av ostrester

Potkäs kan du laga av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester, ostkanter och ostskalkar.

Tips är att spara undan och samla ostrester i frysen efter hand - gör sedan potkäs på dem.

Kan lagas i god tid och blir bara godare

  • Potkäsen blir bara godare om den får stå någon till några dagar och få smak.
  • Kan förvaras i kylen övertäckt flera veckor. Kan också frysas.

Blanda ostar

  • Som grund tar du riven lagrad ost av valfri sort - förslag är Cheddar, Svecia, Herrgårdsost, Edamer, Västerbotten, Prästost med flera.
  • Du kan ta färskost, mascarpone, kesella, keso eller smör för att få potkäsen bredbar i konsistensen.
  • Extra smak får potkäsen av lite ädelost. Du kan ta svensk Kvibille eller valfri sorts grönmögelost eller blåmögelost som Gorgonzola, St Agur, Stilton, Castello, Cambozola, Danablue eller Roquefort med flera.
  • Har du parmesan eller grana padano över kan du såklart riva den och blanda i också. Men den är kanske godare att riva, spara och frysa samt servera till pasta.

Med snaps och örter

  • För extra hållbar potkäs kan du ta i någon msk sprit eller snaps som Östgöta Sädesbrännvin, konjak eller vanligt brännvin.
  • Mer smak får du med några krm fänkålsfrön, brödkummin, timjan samt tsk torkad gräslök eller torkad dragon.

Med vitlök och örter

Gillar du vitlöksost så kan du smaksätta potkäsen med en klyfta pressad vitlök samt någon msk hackad gräslök.

Val av kärl

Packa osten en 1 - 2 liters lerkärl - ett förslag är ett Höganäs-krus. Eller flera mindre. Annat krus i porslin, keramik eller glasburk med lock funkar också.

Potkäs eller krukost på knäckebröd
Potkäs eller krukost är gott att ha som pålägg och lyxig mjukost på knäckebröd, kex eller vanligt bröd till fest, buffé eller vardags.

0,5 liter potkäs eller krukost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 15 min

Ingredienser

  • 250 gram lagrad ost som Cheddar, Svecia, Herrgårdsost, Edamer, Västerbotten, Prästost, parmesan med flera - blanda gärna fler olika
  • 75 gram ädelost, grönmögelost eller carambozola eller liknande
  • 150 gram färskost naturell, mascarpone, keso, kesella eller rumsvarmt smör
  • 3 krm torkade örter som fänkål, brödkummin eller timjan
  • 2 tsk torkad gräslök eller dragon eller någon msk färsk hackad gräslök eller dragon
  • 1 msk brännvin som Östgöta Sädesbrännvin, konjak eller annat brännvin (valfritt). Eller vatten.

Tillagning

  1. Riv lagrad ost så fint du kan i en matberedare eller för hand på rivjärn.
  2. Blanda riven ost med färskost eller smör samt mosa i ädelosten. Rör ihop till en röra.
  3. Rör i kryddor och örter.
  4. Rör i sprit om du vill ha det i.
  5. Packa sedan ihop ostmassan i ett lerkärl, kruka, glasburk eller annan bytta.
  6. Kan serveras direkt men blir godast efter någon dag i kylen.
  7. Kan förvaras övertäckt i kylen flera veckor och får bara mer smak efter hand.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.