Potkäs

Introduktion och förberedelse

Potkäs är en bredbar ostmassa av ost blandad till en bredbar röra. Kan göras av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester, ostkanter och ostskalkar.

Tips är att spara undan ostrester i frysen som du sedan kan göra potkäs på.

Du kan ta blandade ostslattar, ostkanter, skalkar och ostrester av alla slags ostar som exempelvis lagrad ost som Herrgårdsost, Edamer osv. Gärna lite blåmögelost också.

Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl. Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.

Varianter:

  • Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
  • Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
  • Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.

Du behöver:

Ett 1 - 2 liters lerkärl eller flera mindre.

1 kg potkäs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 15 min

Ingredienser

  • 700 gram lagrad blandad ost som Herrgårdsost, Edamer osv
  • 100 gram ädelost
  • 200 gram färskost naturell
  • 2 msk brännvin som Östgöta Sädesbrännvin
  • 1 tsk torkade örter som timjan, gräslök eller dragon

Tillagning

  1. Riv ost fint i en matberedare eller för hand på rivjärn.
  2. Blanda riven ost med färskost, ev. brännvin och torkade kryddor i en bunke och packa sedan ihop i ett lerkärl eller annan bytta.
  3. Ställ potkäsen i kylen någon dag innan servering.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept