Kräftfond av skal
Koka en fond av kräftskalen som passar som grund till kräftsoppa, kräftsås, kräftpasta, kräftrisotto med mera.
Tillagning
- Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen att servera till det du lagar med kräftfonden. Spara ev. några klor till garnering också.
- Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
- Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
- Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Tillsätt mjöl och rör om.
- Tillsätt vitt vin, sherry eller konjak och cayennepeppar.
- Tillsätt vatten så det täcker skalen. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
- Sila av kräftfonden.
- Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
- Använd kräftfonden till önskad rätt, spara i kyl eller frys in.
Enkel kräftsoppa och kräftsås
Här även ett förslag att hur du kan reda kräftfonden med lite vetemjöl så den blir lite tjockare och sedan kan den späs med 2,5 dl grädde för kräftsoppa, kräftsås, enkel pastasås med lite extra kräftstjärtar i med mera.
Smaka då av med salt och peppar också.
Man kan ha i en tärning fiskbuljong för extra smak på buljongen om man önskar det och exempelvis ska ha buljongen till en sås.
Extra smak med lyxig flambering
Överkurs är att flambera kräftskalen när du fräst dem en stund. Du behöver 6-8 cl konjak, brandy, armagnac eller calvados samt en tändare. Se till att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte grytan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan huvudet.
Häll på spriten, vinkla grytan lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp men den goda smaken är kvar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal