Kräftfond av skal

Introduktion och förberedelse

Koka en fond av kräftskalen som passar som grund till kräftsoppa, kräftsås, kräftpasta, kräftrisotto med mera.

Enkel kräftsoppa och kräftsås

Här även ett förslag att hur du kan reda kräftfonden med lite vetemjöl så den blir lite tjockare och sedan kan den späs med 2,5 dl grädde för kräftsoppa, kräftsås, enkel pastasås med lite extra kräftstjärtar i med mera.

Smaka då av med salt och peppar också. Man kan även ha i en tärning fiskbuljong för mer smak.

Extra smak med lyxig flambering

Överkurs är att flambera kräftskalen när du fräst dem en stund. Du behöver 6-8 cl konjak, brandy, armagnac eller calvados samt en tändare. Se till att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte grytan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan huvudet.

Häll på spriten, vinkla grytan lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp men den goda smaken är kvar.

1,2 liter kräftfond av skal

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 1 liter kräftskal eller 1 pkt kräftor med skal, tinade på runt 1 kg
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl (valfritt)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen att servera till det du lagar med kräftfonden. Spara ev. några klor till garnering också.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Använd kräftfonden till önskad rätt, spara i kyl eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.