Kräftfond av skal

Fond av kräftskal passar som grund till kräftsoppa, kräftsås, kräftpasta, kräftrisotto med mera.
Här har jag rett fonden med lite vetemjöl så den blir lite tjockare och sedan kan späs med 2,5 dl grädde för kräftsoppa, kräftsås osv. Smaka då av med salt och peppar också. Man kan även ha i en tärning fiskbuljong för mer smak.

1,2 liter kräftfond av skal

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 1 liter kräftskal ev. från kräftskivan eller 1 pkt kräftor med skal, tinade ca 1 kg
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl (valfritt)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen att servera till det du lagar med kräftfonden. Spara ev. några klor till garnering också.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Använd kräftfonden till önskad rätt, spara i kyl eller frys in.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer