Morotskaka

Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.

12 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl valnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 500 g finrivna morötter
  • 3 dl matolja
  • Glasyr: 200 g färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 tsk limesaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
  5. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter.
  6. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning.
  7. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen.
  8. Grädda morotskakan i cirka 55 minuter.
  9. Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak.
  10. Ta ut morotskakan och låt den svalna.
  11. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  12. Vackert är att dekorera morotskakan med hela valnötter på toppen (ex. en valnöt för varje tänkt bit morotskaka).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer