Morotskaka

Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.

Man kan även garnera med valnötter på toppen om man vill. Valnötter är valfritt att ha i kakan exempelvis om du eller den du ska bjuda är nötallergiker.

Vill du ha mer smaker i morotskakan kan du tillsätt 1 tsk vardera av mald kardemumma och mald ingefära. Vidare kan man ha i ett krm riven muskot.

12 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl valnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 500 g finrivna morötter, ca 5 dl
  • 2,5 dl matolja som solrosolja
  • Glasyr: 200 g färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 tsk limesaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
  5. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter.
  6. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning.
  7. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen.
  8. Grädda morotskakan i cirka 40-45 minuter. Kolla med en sticka mitt i så att kakan är färdiggräddad.
  9. Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak.
  10. Ta ut morotskakan och låt den svalna.
  11. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  12. Vackert är att dekorera morotskakan med valnötter på toppen - förslagsvis en nöt för varje bit morotskaka.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer