Morotskaka
Morotskaka med riven morot, kanel, ingefära och kardemumma får kryddig smak. Toppad med söt frosting smaksatt med lime samt valnötter.
Hembakt morotskaka är en favorit hos många.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
- Hacka valnötter grovt.
- Smörj och bröa en rund springform 24 centimeter i diameter. Sätt gärna ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna. Eller baka i en rektangulär form på ca 20 x 30 centimeter.
- Vispa ägg och socker pösigt någon minut. Tillsätt olja lite i taget under vispning.
- Mät upp morötter, valnötter, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, ingefära, kanel samt salt i en stor bunke.
- Vänd ner de vispade äggen i bunken. Vispa eller rör ihop allt till jämn smet. Häll i formen.
- Grädda morotskakan i mitten av ugnen ca 1 timme. Kolla med en sticka mitt i så att kakan är färdiggräddad.
- Ta ut morotskakan och låt den svalna helt. Det tar ca 2 timmar.
- FROSTING: Skölj och riv limen. Riv skalet. Rör ihop florsocker, färskost, smör samt hälften av limeskalet. Spara resten av limeskalet i en liten skål täckt med gladplast till att garnera kakan med senare.
- Bred frosting i ett jämt lager över morotskakan.
- Vackert är att dekorera morotskakan med valnötter på toppen - förslagsvis en valnöt för varje bit morotskaka. Vidare en eller flera valnötter i mitten. Strö över resten av limeskalet.
Garnering
- Jag garnerade med valnötter och rivet limeskal på toppen. Förslagsvis en bit valnöt på varje tänkt bit morotskaka så det blir en ring av 12 valnötter ut mot kanterna. Vidare en eller flera valnötter i mitten. Detta är valfritt.
- En annan trevlig garnering är att strö över ett lager rostade kokosflingor. Dessa kan även färgas orange likt morötter med lite gul och röd karamellfärg.
Varianter
- Valnötter är valfritt att ha i och på kakan.
- Vidare kan man ha i 2 krm riven muskot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal