Morotskaka

Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.

12 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl valnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 500 g finrivna morötter
  • 3 dl matolja
  • Glasyr: 200 g färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 tsk limesaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
  5. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter.
  6. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning.
  7. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen.
  8. Grädda morotskakan i cirka 55 minuter.
  9. Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak.
  10. Ta ut morotskakan och låt den svalna.
  11. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  12. Vackert är att dekorera morotskakan med hela valnötter på toppen (ex. en valnöt för varje tänkt bit morotskaka).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer