Kräftlag speciale

Kräftlag speciale till hemmafiskade kräftor eller köpta kräftor. En kräftlag med mer kryddor och smak från porteröl, kummin, anis, fänkål och såklart krondill.

Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.

kräftlag till 2 kg kräftor, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 2 flaskor porteröl
  • 1 msk kummin
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • ca 20 dillkronor (krondill), plus 5 till garnering
  • 2 stora kastruller

Tillagning

  1. Krossa dillstjälkarna på en skärbräda ex. med en kavel.
  2. Koka upp dill, porter, salt, kummin, anis, fänkål, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. Koka hemmafiskade kräftor: I en annan stor kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter, skumma med en slev.
  4. Ta kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke.
  5. Se till att alla kräftor ligger under lagen bara. Lägg eventuellt på mer dillkronor och låt stå övertäckt över natten.
  6. När du lägger upp så garnera gärna med nya dillkronor.
  7. KÖPTA KRÄFTOR: Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Redan kokta köpekräftor tinas och sköljs. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salt lagen med några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.
  8. Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor (gärna nya) och servera kräftorna med tillbehör du gillar.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer