Friterade eller bakade fetaostfyllda trianglar

Introduktion och förberedelse för fritering

Friterade eller bakade fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.

Vårrulledeg eller filodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.

12 st, fetaostfyllda trianglar, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 ark vårrulledeg eller filodeg
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 5 dl solrosolja eller matolja att fritera i

Tillagning

  1. Tina vårrulledeg eller filodegen.
  2. Smula sönder fetaosen i en bunke.
  3. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Tillsätt ett ägg samt peppar. Rör ihop till en röra.
  5. Kläck det sista ägget och spara äggulan i en skål.
  6. Lägg ut arken med vårrulledeg eller skär filodegen i två långa remsor.
  7. Lägg på en bricka och fördela fetaoströran med någon msk på till varje triangel.
  8. Pensla kanterna med ägg och vik ihop varje ark till en triangel.
  9. Tryck ihop kanterna så att degen är tät kring fyllningen.
  10. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Se till att ha ett lock nära att lägga över kastrullen vid ev. brand.
  11. Fritera trianglarna 3-4 i taget till fin färg i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  12. Lägg trianglarna på hushållspapper att låta olja rinna av.
  13. Du kan också baka dem i ugnen på en smörjd ugnsplåt max värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Servera trianglarna varma. De kan förberedas innan och kylas samt frysas men värm dem gärna till servering. De är också goda kalla till picknicken.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.