Friterade fetaostfyllda trianglar

Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.

12 st, fetaostfyllda trianglar, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 ark vårrulledeg eller filodeg
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 5 dl solrosolja eller matolja att fritera i

Tillagning

  1. Tina vårrulledeg eller filodegen.
  2. Smula sönder fetaosen i en bunke.
  3. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Tillsätt ett ägg samt peppar. Rör ihop till en röra.
  5. Kläck det sista ägget och spara äggulan i en skål.
  6. Lägg ut arken med vårrulledeg eller skär filodegen i två långa remsor.
  7. Lägg på en bricka och fördela fetaoströran med någon msk på till varje triangel.
  8. Pensla kanterna med ägg och vik ihop varje ark till en triangel.
  9. Tryck ihop kanterna så att degen är tät kring fyllningen.
  10. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Se till att ha ett lock nära att lägga över kastrullen vid ev. brand.
  11. Fritera trianglarna 3-4 i taget till fin färg i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  12. Lägg trianglarna på hushållspapper att låta olja rinna av.
  13. Du kan också baka dem i ugnen på en smörjd ugnsplåt max värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Servera trianglarna varma. De kan förberedas innan och kylas samt frysas men värm dem gärna till servering. De är också goda kalla till picknicken.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer