Friterade fetaostfyllda trianglar

Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.

12 st, fetaostfyllda trianglar, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 ark vårrulledeg eller filodeg
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 5 dl solrosolja eller matolja att fritera i

Tillagning

  1. Tina vårrulledeg eller filodegen.
  2. Smula sönder fetaosen i en bunke.
  3. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Tillsätt ett ägg samt peppar. Rör ihop till en röra.
  5. Kläck det sista ägget och spara äggulan i en skål.
  6. Lägg ut arken med vårrulledeg eller skär filodegen i två långa remsor.
  7. Lägg på en bricka och fördela fetaoströran med någon msk på till varje triangel.
  8. Pensla kanterna med ägg och vik ihop varje ark till en triangel.
  9. Tryck ihop kanterna så att degen är tät kring fyllningen.
  10. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Se till att ha ett lock nära att lägga över kastrullen vid ev. brand.
  11. Fritera trianglarna 3-4 i taget till fin färg i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  12. Lägg trianglarna på hushållspapper att låta olja rinna av.
  13. Du kan också baka dem i ugnen på en smörjd ugnsplåt max värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Servera trianglarna varma. De kan förberedas innan och kylas samt frysas men värm dem gärna till servering. De är också goda kalla till picknicken.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer