Gratinerade havskräftor

Introduktion och förberedelse

Gratinerade havskräftor vitlök- och persiljesmör med lite citron och chili.

Festligt att laga som förrätt till middag men kan också läggas upp på buffé, serveras som tapas eller antipasti eller istället för vanliga kräftor på kräftskiva.

Serveringsförslag

Gott när smöret smälter och man kan skopa upp med nybakt baguette eller annat gott bröd.

Som bröd kan du baka baguette eller värma köpt baguette eller bake-off bröd.

Kokta eller färska havskräftor

Du kan använda kokta eller färska havskräftor. De färska behöver tillagas några minuter extra under grillen annars är det samma.

Köp gärna svenska havskräftor som är MSC-certifierade och fiskas året om. Många tycker de är som bäst under vinterhalvåret.

Förbered innan

Vill du förbereda innan kan du göra smöret i god tid och ha i kylen. Vidare kan man dela och fylla havskräftorna med smöret samt lägga upp på fat redo för ugnen några timmar innan och ha i kylen.

Varianter

Vitlök- och persiljesmöret kan bytas mot annat kryddsmör också.

Fond på skalen

Om du vill kan du spara skalen och koka fond på havskräftskalen (ersätt räkskalen i receptet på länken).

2 portioner, 5 havskräftor per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 10 havskräftor, kokta eller färska, ca 450-500 gram
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 1,5 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm flingsalt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 msk hackad färsk persilja till garnering (valfritt)
  • 2 klyftor citron till servering (valfritt)
  • 2-4 skivor baguette eller annat ljust bröd till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme och grill.
  2. Blanda mjukt smör med hackad persilja, pressad vitlök, chiliflakes, svartpeppar, citronsaft och salt i en bunke.
  3. Dela på havskräftorna. Bred samt fördela smöret lite i varje i varje havskräftstjärtshalva.
  4. Lägg havskräftorna med snittet och smöret uppåt, omlott på ett ugnsfast rostfritt fat, panna eller keramikfat. Du kan lägga alla på ett fat eller lägga dem portionsvis på ugnsfasta keramiktallrikar eller liknande.
  5. Gratinera havskräftorna högt upp i ugnen under grillen. Kolla dem under tiden. Kokta havskräftor tar knappt 2 minuter. Färska havskräftor kan du sätta i mitten av ugnen och räkna längre tid upp mot 4-5 minuter.
  6. Ta ut och servera havskräftorna direkt med gott bröd att skopa upp smöret med. Garnera gärna med hackad persilja, flingsalt och servera med varsin citronklyfta samt gaffel att pilla ur kräftstjärtarna med. Och så är servetter och våtservetter en god idé till.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.