Gratinerade havskräftor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gratinerade havskräftor vitlök- och persiljesmör med lite citron och chili. Gott när smöret smälter och man kan skopa upp med nybakt baguette eller annat gott bröd.

Festligt att laga som förrätt till middag men kan också läggas upp på buffé, serveras som tapas eller antipasti eller istället för vanliga kräftor på kräftskiva.

Du kan använda kokta eller färska havskräftor. De färska behöver tillagas några minuter extra under grillen annars är det samma.

Vill du förbereda innan kan du göra smöret i god tid och ha i kylen. Vidare kan man dela och fylla havskräftorna med smöret samt lägga upp på fat redo för ugnen några timmar innan och ha i kylen.

Som bröd kan du baka baguette eller värma köpt baguette eller bake-off bröd.

Vitlök- och persiljesmöret kan bytas mot annat kryddsmör också.

Köp gärna svenska havskräftor som är MSC-certifierade och fiskas året om. Många tycker de är som bäst under vinterhalvåret.

Om du vill kan du koka fond på havskräftskalen - ersätt räkskalen i fonden.

2 portioner, 5 havskräftor per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 10 havskräftor, kokta eller färska, ca 450-500 gram
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 1,5 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm flingsalt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 msk hackad färsk persilja till garnering (valfritt)
  • 2 klyftor citron till servering (valfritt)
  • 2-4 skivor baguette eller annat ljust bröd till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme och grill.
  2. Blanda mjukt smör med hackad persilja, pressad vitlök, chiliflakes, svartpeppar, citronsaft och salt i en bunke.
  3. Dela på havskräftorna. Bred samt fördela smöret lite i varje i varje havskräftstjärtshalva.
  4. Lägg havskräftorna med snittet och smöret uppåt, omlott på ett ugnsfast rostfritt fat, panna eller keramikfat. Du kan lägga alla på ett fat eller lägga dem portionsvis på ugnsfasta keramiktallrikar eller liknande.
  5. Gratinera havskräftorna högt upp i ugnen under grillen. Kolla dem under tiden. Kokta havskräftor tar knappt 2 minuter. Färska havskräftor kan du sätta i mitten av ugnen och räkna längre tid upp mot 4-5 minuter.
  6. Ta ut och servera havskräftorna direkt med gott bröd att skopa upp smöret med. Garnera gärna med hackad persilja, flingsalt och servera med varsin citronklyfta samt gaffel att pilla ur kräftstjärtarna med. Och så är servetter och våtservetter en god idé till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.