Grytor

Enkla, goda och mustiga grytrecept

Nedan hittar du alla Receptfavoriters recept på grytor av olika slag.

Klassiker som köttgryta, viltgryta, lammgryta, kycklinggryta, vegogryta, fiskgryta, grönsaksgryta, currygryta och thaigryta - ja listan blir lång - och alla mina grytrecept hittar du i listan längst ner.

Grytor är billig mat, sköter sig själv på spisen och lätt att laga till många.

Provencalsk lammgryta Tid för värmande grytor och långkok. Här hittar du massor med recept på grytor. Prova en köttgryta med lamm och vita bönor från Provence.En gryta får fylliga smaker som löser sig i den mustiga såsen - ett klassiskt exempel och grytornas gryta är Burgundisk köttgryta - Boef Bourguignon.

Fiskgryta är också en favorit hos många. Prova en matig ”allt-i-ett”- gryta på våra vanligaste fiskar. Höstens svampskörd kommer till sin rätt i gryta med fläsk och kyckling. Hjortstek och viltkött blir smakfull och mört i gryta med tomat, vitlök och rödvin – ett riktigt långkok.

För veganer som inte provat torkat sojaproteinet eller quorn är här en trevlig bjudgryta smaksatt med nötter och kanel som passar alla - även omnivorer (köttätare).

Några av mina grytfavoriter:

Grytor med kött, fläskfilé och lamm

Björns chiligryta med högrev
Min kompis Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri. En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet.

Köttgryta Klassisk Burgundisk köttgryta är en av många goda grytor som sprider underbar doft. Dessutom sköter sig en gryta sig själv på spisen och du får tid till annat.

Burgundisk köttgryta
En jättegod gryta med kött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. God med fylligt rödvin (från Bourgogne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.

Prova grytan med gratinerat mos med gräslök nedan. Råris passar också till.

Gratinerat mos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök är potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras i någon fin ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen. Gott som tillbehör till det mesta och kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen till uppvärmning och gratinering innan servering.

Gör gärna Burgundisk köttgryta någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.

Som kött kan du ta biff eller kyckling. Med kyckling går en gryta snabbare att laga - se nedan. Eller skippa köttet helt och ha i extra adzukibönor, vita bönor, quorn, sojaprotein eller mer svamp.

Dessutom kan här svampskörden komma till sin rätt. Kantareller och trattkantareller från svampskogen passar bra. De kan blandas ut eller ersättas med köpt svamp som ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Fläskfilégryta med grädde, svamp och sparris
Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, papriak och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.

Fläskfilégryta med fransk senap och dragon
En snabb, god och enkel gryta med creme fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, pressad potatis, pasta penne eller rostade rotfrukter är gott till. Vintips är en röd Rioja. Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.

Lammgryta med curry
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Currygryta med lamm som smaksätts med hemgjort currypulver.

Lamm Tagine - Marockansk gryta med lamm
Marockansk Tagine - gryta med lamm - smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.

Köttgryta med lamm
En mustig köttgryta med lammkött, potatis och vita bönor från Provence.

Fiskgryta Fiskgryta eller bouillabaisse smaksatt med bland annat fiskfond, saffran, tomat och grädde är mångas favorit. Servera med vitlöksmajonnäs Aioli och ett gott bröd till ex. nybakt baguette.

Fiskgrytor

Det finns många varianter av fiskgrytor. Smidigt är att laga ”allt-i-ett” som man säger.

Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd.

Förutom fisk är grönsaker som purjolök, fänkål, morötter, potatis, romanesco (romanesco är en korsning av blomkål och broccoli) och blomkål gott i fisksoppa. Tomat och timjan ger fyllighet. Stjärnanis, rivet apelsinskal och mald fänkål ger också god smak till fiskgryta.

Bouillabaisse
Den klassiska franska fiskgrytan är mångas favorit. Kan varieras på många vis och du kan ta de ingredienser du gillar men grunden är fiskfond, saffran, tomat och en skvätt grädde.

Lax, spätta, torsk och räkor funkar som huvudingrediens. Smakfull vitlök ger pricken över i.

Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax, potatis och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest. En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.

Fiskgryta kan serveras på klassiskt vis med majonnäs med vitlök (aioli) eller vitlök och cayennepeppar (rouille). Dessa serveras i skål för gästen att tillsätta någon tsk till soppan efter smak.

Hemgjord Aîoli vitlöksmajonnäs
Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis.

Ett gott bröd ska det vara till fiskgryta också tycker jag. Gärna varm rostad eller nybakt baguette eller vitlöksbröd. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång. Musslor kan läggas till fiskgrytan om man gillar det.

Vitt kylt vin av Chardonnay ex. en Chablis passar till fiskgryta.

Viltgryta Viltgryta med hjortstek och potatismos. Viltkött är utmärkt grytkött och blir mört och gott om det får stå och koka.

Viltgrytor

Vilt som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker.

Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - "steken" på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet långkokas mört i flera timmar.

Viltgryta
Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta.

Sås med balsamvinäger
Mörk söt sås med balsamvinäger till rostade grönsaker. balsamvinägersås. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås sk glace. Glace kallar man en tjock söt sås. Den "ringlas" hastigt över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel. Används ofta som garnityr och för att ge lite färg när den ringlas över maten.

Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter av potatis, morötter, lök, kålrot samt paprika är kanongott. Ett nyttigt och enkelt recept som passar till det mesta och speciellt grytor.

Älggryta Grundrecept på älggryta. Grytkött från älg kan kokas och smaksättas med många olika ingredienser - vanligt och gott är enbär, rödvin, timjan och svamp.Renskavsgryta
Renskavsgryta är en riktig klassiker. Gryta med renskav och svamp blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det. Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Blir också god med viltskav.

Kycklinggrytor

Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och fläsk i rödvin
När vintermörkret håller i sig passar Burgundisk köttgryta - fast med kyckling. Ofta innehåller den rödvin, fläsk, lök samt svamp. Här har jag bytt ut biff mot kyckling. Detta byte tar ner koktiden rejält.

Ljummen potatissallad med bönor - potatissallad med morötter, bönor och lök - passar som tillbehör till det mesta som kycklinggryta.

Currygryta med kyckling
En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt. Du kan ta frysta filéer eller andra kycklingbitar. Servera curygrytan med basmatiris eller råris.

Vegetariska grytor

Uteslut köttet och tillsätt bönor, kikärtor, grönsaker, rotfrukter, majs, quorn, sojabprotein eller liknande så har du en vegogryta. Gott är exempelvis röd paprika, purjolök eller kidneybönor.

Burgundisk gryta med Quorn
En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk. Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak. God med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien. Potatismos, basmatiris, råris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.

Quorngryta Grundrecept på Quorngryta i Persisk stil med aubergine, gurkmeja och linser.Linsgryta
Dhal indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime. Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.

Vegetarisk Tagine - Marockansk gryta
Vegetarisk Tagine - gryta med kikärtor. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron. Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages