Köttgryta med rödvin Boeuf Bourguignon

Köttgryta med rödvin kallas Boeuf Bourguignon på franska.

En klassisk köttgryta som lagas med högrev eller annat grytkött av nötkött som kokas några timmar med rödvin samt vanligtvis lite rökt fläsk, lök, lagerblad, timjan och morot.

Burgundisk köttgryta är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna.

Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.

Istället för torkade örter kan du ta färsk timjan. Vidare kan man ta i lite rosmarin och salvia eller koka med en bouquet garni i grytan som man sedan tar upp.

Som vin kan du välja ett fylligt rött vin exempelvis en Shiraz från Australien eller Syrah från Rhone i typ 70 kronors klassen.

På slutet kan man tillsätta och koka med schalottenlök eller steklök samt svamp.

Svenska kantareller, trattkantareller, Karljohan eller annan matsvamp passar också bra att ha i.

Vad kan man servera till köttgrytan?

Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, gratinerat mos, palsternacksmos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliatelle osv.

Förslag på sallad till är kan vara spenatsallad med tomater och zucchini eller annan grönsallad.

Att dricka till

Till köttgrytan passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.

4 portioner köttgryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 5 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram grytbitar, grytkött som högrev, nötbog eller ytterlår
  • 100 gram rökt fläsk
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 2 buljongtärningar av grönsak
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 5 dl champinjoner eller valfri matsvamp
  • 4 schalottenlökar eller 8 steklökar

Tillagning

  1. Tärna fläsk. Skär kött i grova tärningar ca 2x2 cm storlek. Skala och hacka gul lök samt vitlök.
  2. Fräs fläsk, lök, vitlök i olivolja i fem minuter i en stekgryta. Tillsätt tomatpurén och fräs i fem minuter till. Tillsätt och rör ut vetemjölet och rör sedan i vinet och låt det koka ner till hälften.
  3. Bryn köttet runt om lite i taget i en stekpanna med smör. Lägg över i grytan efter hand. Salta och peppra köttet när du steker det.
  4. Skala och tärna moroten samt tillsätt den.
  5. Tillsätt vatten så det täcker köttet, buljongtärning, timjan, lagerblad, salt, peppar, buljongtärning och socker. Rör om och koka under lock.
  6. Låt koka på låg värme i ca 2 timmar med lock eller tills köttet är mört. Högrev, nötbog, ytterlår och segare grytbitar kan behöva koka över två timmar upp mot tre timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så den är mör och god.
  7. Skala och dela schalottenlök eller steklök. Rensa och dela stora svampar. Tillsätt och koka med lök och svamp fem minuter innan servering.
  8. Grytan kan smakas av med lite soja, salt och vitpeppar efter smak.
  9. Servera med potatismos, palsternacksmos, pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
  10. ÖVERKURS: Överkurs är att efter köttet kokat klart - och blivit mört - ta upp köttet med en hålslev och sedan på högre värme koka ner och koncentrera såsen/grytan i 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du i köttet igen såklart samt smakar av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer