Tysk gulasch
Introduktion och förberedelse
Tysk gulasch med tomat, paprika, vitlök och potatis - en köttgryta som passar till sportlovet, vinterhalvåret, höst eller när man behöver en värmande och närande gryta.
Serveringsförslag
- Gulaschen kan serveras med ett gott surdegsbröd, lantbröd eller hembakt baguette.
- Eller spätzle, knödel, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris.
- I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.
Tips
- Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.
- Tillsätt lite mer vatten om du märker att grytan kokar för torr.
Tillagning
- Skala och hacka löken och vitlöken. Lägg i en stor kastrull med smöret. Börja stek löken och rör då och då.
- Skär under tiden köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i grytan med löken. Rör om.
- Skölj paprikorna och tärna dem samt rör i dem i kött- och lökblandningen.
- Rör i tomatpuré, chiliflakes, kummin, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, salt och svartpeppar.
- Öppna tomatburkarna och tillsätt dem. Hacka sönder tomaterna grovt med en stekspade. Skölj ur dem med någon dl vatten och häll i grytan.
- Tillsätt soja, socker och vinäger.
- Koka gulaschen på låg värme i 1,5 timmar. Rör då och då.
- Skala potatisen och tärna den.
- Rör i potatistärningarna i gulaschen och koka dem mjuka i 30 minuter till.
- Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar, chili, soja, vinäger samt socker.
- Servera gulaschen varm eller kyl den i diskhon utan lock i kallt vatten och sätt sedan in den i kylen till servering ev. nästa dag. Då blir smaken extra god.
- Gulaschen är god med ett gott bröd samt smör ex. lantbröd, surdegsbröd, grov baguette eller valfritt. Vidare kan den serveras med pasta som tagliatelle, gnocchi, råris, spätzle eller knödel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal