Tysk gulasch
Tysk gulasch med tomat, paprika, vitlök och potatis - en köttgryta som passar till sportlovet, vinterhalvåret, höst eller när man behöver en värmande och närande gryta.
Tillagning
- Skala och hacka löken och vitlöken. Lägg i en stor kastrull med smöret. Börja stek löken och rör då och då.
- Skär under tiden köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i grytan med löken. Rör om.
- Skölj paprikorna och tärna dem samt rör i dem i kött- och lökblandningen.
- Rör i tomatpuré, chiliflakes, kummin, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, salt och svartpeppar.
- Öppna tomatburkarna och tillsätt dem. Hacka sönder tomaterna grovt med en stekspade. Skölj ur dem med någon dl vatten och häll i grytan.
- Tillsätt soja, socker och vinäger.
- Koka gulaschen på låg värme i 1,5 timmar. Rör då och då.
- Skala potatisen och tärna den.
- Rör i potatistärningarna i gulaschen och koka dem mjuka i 30 minuter till.
- Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar, chili, soja, vinäger samt socker.
- Servera gulaschen varm eller kyl den i diskhon utan lock i kallt vatten och sätt sedan in den i kylen till servering ev. nästa dag. Då blir smaken extra god.
- Gulaschen är god med ett gott bröd samt smör ex. lantbröd, surdegsbröd, grov baguette eller valfritt. Vidare kan den serveras med pasta som tagliatelle, gnocchi, råris, spätzle eller knödel.
Serveringsförslag
- Gulaschen kan serveras med ett gott surdegsbröd, lantbröd eller hembakt baguette.
- Eller spätzle, knödel, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris.
- I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.
Tips
- Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.
- Tillsätt lite mer vatten om du märker att grytan kokar för torr.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal