Tysk gulasch

Introduktion och förberedelse

Tysk gulasch med tomat, paprika, vitlök och potatis - en köttgryta som passar till sportlovet, vinterhalvåret, höst eller när man behöver en värmande och närande gryta.

Gulaschen kan serveras med ett gott surdegsbröd, lantbröd eller hembakt baguette. Eller spätzle, knödel, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris.

I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.

Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.

Denna gulasch har massor av gul lök som kokar sönder och blir till grytans vätska men om grytan kokar för torr och bränner så tillsätter du bara lite vatten.

8 portioner gulasch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg grytbitar av nötkött ex. högrev eller ytterlår
  • 800 gram gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 röda paprikor
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kummin
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 dl vatten
  • 4 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl vinäger
  • 500 gram potatis, fast sort

Tillagning

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Lägg i en stor kastrull med smöret. Börja stek löken och rör då och då.
  2. Skär under tiden köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i grytan med löken. Rör om.
  3. Skölj paprikorna och tärna dem samt rör i dem i kött- och lökblandningen.
  4. Rör i tomatpuré, chiliflakes, kummin, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, salt och svartpeppar.
  5. Öppna tomatburkarna och tillsätt dem. Hacka sönder tomaterna grovt med en stekspade. Skölj ur dem med någon dl vatten och häll i grytan.
  6. Tillsätt soja, socker och vinäger.
  7. Koka gulaschen på låg värme i 1,5 timmar. Rör då och då.
  8. Skala potatisen och tärna den.
  9. Rör i potatistärningarna i gulaschen och koka dem mjuka i 30 minuter till.
  10. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar, chili, soja, vinäger samt socker.
  11. Servera gulaschen varm eller kyl den i diskhon utan lock i kallt vatten och sätt sedan in den i kylen till servering ev. nästa dag. Då blir smaken extra god.
  12. Gulaschen är god med ett gott bröd samt smör ex. lantbröd, surdegsbröd, grov baguette eller valfritt. Vidare kan den serveras med pasta som tagliatelle, gnocchi, råris, spätzle eller knödel.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.