Tysk gulasch

Tysk gulasch är en köttgryta med lök, paprika och vitlök. God med bröd, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris. I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.
Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.
Denna gulasch har massor av gul lök som kokar sönder och blir till grytans vätska men om grytan kokar för torr och bränner så tillsätter du bara lite vatten.

8 portioner gulasch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg grytbitar av nötkött ex. högrev eller ytterlår
  • 800 gram gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 röda paprikor
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kummin
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 dl vatten
  • 4 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl vinäger
  • 500 gram potatis, fast sort

Tillagning

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Lägg i en stor kastrull med smöret. Börja stek löken och rör då och då.
  2. Skär under tiden köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i grytan med löken. Rör om.
  3. Skölj paprikorna och tärna dem samt rör i dem i kött- och lökblandningen.
  4. Rör i tomatpuré, chiliflakes, kummin, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, salt och svartpeppar.
  5. Öppna tomatburkarna och tillsätt dem. Hacka sönder tomaterna grovt med en stekspade. Skölj ur dem med någon dl vatten och häll i grytan.
  6. Tillsätt soja, socker och vinäger.
  7. Koka gulaschen på låg värme i 1,5 timmar. Rör då och då.
  8. Skala potatisen och tärna den.
  9. Rör i potatistärningarna i gulaschen och koka dem mjuka i 30 minuter till.
  10. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar, chili, soja, vinäger samt socker.
  11. Servera gulaschen varm eller kyl den i diskhon utan lock i kallt vatten och sätt sedan in den i kylen till servering ev. nästa dag. Då blir smaken extra god.
  12. Gulaschen är god med ett gott bröd samt smör ex. lantbröd, surdegsbröd, grov baguette eller valfritt. Vidare kan den serveras med pasta som tagliatelle, gnocchi, råris, spätzle eller knödel.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer