Gryta med oxkind

Bjud på ett mustigt långkok med gryta på oxkind smaksatt med rödvin, vitlök, morot, selleri, tomatpuré, örter med mera.

Oxkind blir mör och smakrik när den är kokas länge. 

4 portioner gryta med oxkind

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 35 min

Ingredienser

  • 800 gram oxkind
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 morot
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 5 gram persilja
  • 4 stora skogschampinjoner
  • 8 steklökar

Tillagning

  1. Skär oxkinden i förslagsvis 12 stora grytbitar.
  2. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Salta och peppra under tiden.
  3. Lägg upp köttet på en tallrik vid sidan.
  4. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök. Skölj och strimla selleri. Skala och tärna morot.
  5. Fräs lök, vitlök samt selleri på medelvärme i en stekgryta i ca 5 minuter utan att ta färg.
  6. Tillsätt tomatpurén samt morot och rör runt samt fräs ytterligare några minuter.
  7. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp.
  8. Tillsätt köttet, lagerblad och timjan.
  9. Plocka persiljan från stjälkarna. Tillsätt stjälkarna till grytan. Spara resten av persiljan till garnering.
  10. Rör om.
  11. Låt grytan koka under lock på låg värme i ca 4 timmar.
  12. Förbered önskade tillbehör som förslagsvis palsternacksmos, potatismos eller det du önskar till.
  13. Rensa svampa och skala steklök. Dela svampen i fjärdedelar. Skär lök i halvor.
  14. Häll över grytan i en sil och sila av buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan igen. Plocka upp köttbitarna och lägg tillbaka dem i grytan igen. Detta är valfritt och det kan räcka att bara plocka upp persiljestjälkarna om man föredrar det.
  15. Tillsätt svamp och lök till grytan samt koka i ytterligare 20 minuter under lock.
  16. Smaka av om det behövs lite mer salt och peppar.
  17. Strö över hackad persilja innan servering.
  18. Servera grytan med valfritt tillbehör.
Till grytan behöver du smör, salt, svartpeppar, olivolja, timjan, buljongtärning, vitlök, lagerblad, oxkind, lök, selleri, morot, tomatpuré, persilja, rött vin, champinjoner och steklök.
Till grytan behöver du smör, salt, svartpeppar, olivolja, timjan, buljongtärning, vitlök, lagerblad, oxkind, lök, selleri, morot, tomatpuré, persilja, rött vin, champinjoner och steklök.
Skär köttet i grytbitar förslagsvis 12 stora bitar.
Skär köttet i grytbitar förslagsvis 12 stora bitar.
Bryn oxkinden i lite smör och olivolja samt salta och peppra den.
Bryn oxkinden i lite smör och olivolja samt salta och peppra den.
Lägg över köttet på en tallrik så länge.
Lägg över köttet på en tallrik så länge.
Fräs hackad lök, vitlök och selleri i lite smör och olivolja i en stekgryta några minuter.
Fräs hackad lök, vitlök och selleri i lite smör och olivolja i en stekgryta några minuter.
Tillsätt tomatpuré och morot samt fräs några minuter till.
Tillsätt tomatpuré och morot samt fräs några minuter till.
Tillsätt rött vin och vatten samt koka upp.
Tillsätt rött vin och vatten samt koka upp.
Tillsätt köttet, lagerblad, timjan och persiljestjälkar. Rör om. Koka under lock i 4 timmar på låg värme.
Tillsätt köttet, lagerblad, timjan och persiljestjälkar. Rör om. Koka under lock i 4 timmar på låg värme.
Ta upp köttet i en sil och sila av buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan igen. Plocka ut köttbitarna och lägg tillbaka dem i grytan.
Ta upp köttet i en sil och sila av buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan igen. Plocka över köttbitarna i grytan igen.
Lägg tillbaka buljong och kött i grytan. Rensa champinjoner och skär i bitar. Skala steklök och dela dem.
Lägg tillbaka buljong och kött i grytan. Rensa champinjoner och skär i bitar. Skala steklök och dela dem.
Tillsätt svamp och steklök samt låt koka i 20 minuter.
Tillsätt svamp och steklök samt låt koka i 20 minuter.
Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med hackad persilja.
Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med hackad persilja.
Jag serverade med palsternacksmos som har lite sötma vilken passar utmärkt till grytan.
Jag serverade med palsternacksmos som har lite sötma vilken passar utmärkt till grytan.
Oxkind blir mör och smakrik när den får koka länge.
Oxkind blir mör och smakrik när den får koka länge.

Serveringsförslag

Framförhållning

  • Grytan ska koka i 4 timmar så du får ha lite framförhållning. 
  • Förbereda gärna grytan dagen innan - den blir ännu godare dagen efter när smakerna fått stå och mogna.

Tips

Har de ej oxkind hemma så fråga om de kan ta hem i köttdisken eller köttaffären.

Val av vin

Som vin i grytan tog jag ett fylligt franskt vin från Cotes du Rhone. Annat rött fylligt vin passar också eller rött matlagningsvin. 

Att dricka till

Vintips till oxkinden passar ett fylligt rött vin som ex. Cotes du Rhone från Frankrike eller Shiraz från Australien.

 
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 593 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-02-28

Tillbehör och liknande: