Gryta med oxkind
Bjud på ett mustigt långkok med gryta på oxkind smaksatt med rödvin, vitlök, morot, selleri, tomatpuré, örter med mera.
Oxkind blir mör och smakrik när den är kokas länge.
Tillagning
- Skär oxkinden i förslagsvis 12 stora grytbitar.
- Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Salta och peppra under tiden.
- Lägg upp köttet på en tallrik vid sidan.
- Skala och hacka lök samt finhacka vitlök. Skölj och strimla selleri. Skala och tärna morot.
- Fräs lök, vitlök samt selleri på medelvärme i en stekgryta i ca 5 minuter utan att ta färg.
- Tillsätt tomatpurén samt morot och rör runt samt fräs ytterligare några minuter.
- Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp.
- Tillsätt köttet, lagerblad och timjan.
- Plocka persiljan från stjälkarna. Tillsätt stjälkarna till grytan. Spara resten av persiljan till garnering.
- Rör om.
- Låt grytan koka under lock på låg värme i ca 4 timmar.
- Förbered önskade tillbehör som förslagsvis palsternacksmos, potatismos eller det du önskar till.
- Rensa svampa och skala steklök. Dela svampen i fjärdedelar. Skär lök i halvor.
- Häll över grytan i en sil och sila av buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan igen. Plocka upp köttbitarna och lägg tillbaka dem i grytan igen. Detta är valfritt och det kan räcka att bara plocka upp persiljestjälkarna om man föredrar det.
- Tillsätt svamp och lök till grytan samt koka i ytterligare 20 minuter under lock.
- Smaka av om det behövs lite mer salt och peppar.
- Strö över hackad persilja innan servering.
- Servera grytan med valfritt tillbehör.
Serveringsförslag
- Jag serverade grytan med palsternacksmos som har en fyllig sötma som passar fint till grytan.
- Fler alternativ är vanligt potatismos, gratinerat potatismos eller örtmos; saltrostad potatis eller rostade rotfrukter; gnocchi eller tagliatelle.
- Vill du ha något grönt till så passar grönsallad, äppelrelisch, inlagd gurka, grönkålssallad, äppelsallad med jordärtskockor, sockersaltad vitkålssallad, bönsallad, tomatsallad med mera.
Framförhållning
- Grytan ska koka i 4 timmar så du får ha lite framförhållning.
- Förbereda gärna grytan dagen innan - den blir ännu godare dagen efter när smakerna fått stå och mogna.
Tips
Har de ej oxkind hemma så fråga om de kan ta hem i köttdisken eller köttaffären.
Val av vin
Som vin i grytan tog jag ett fylligt franskt vin från Cotes du Rhone. Annat rött fylligt vin passar också eller rött matlagningsvin.
Att dricka till
Vintips till oxkinden passar ett fylligt rött vin som ex. Cotes du Rhone från Frankrike eller Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 593 kcal