Söndagsgryta med fläskfile
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök.
En rätt barnvänlig och snäll gryta i smaken.
Tillagning
- Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
- Skär fläskfilén i skivor.
- Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
- Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
- Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
- Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
- Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
- Blanda i fransk senap, curry, dragon och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
- Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
- Smaka av med mer curry, mango chutney, salt och svartpeppar efter tycke.
- Servera grytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
Serveringsförslag
- Gott till grytan är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, klyftpotatis, bulgursallad, ris, pasta som tagliatelle, matvete eller råris.
- Andra tillbehör som passar är en grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, ärtor, tomatsallad eller salladsfat.
- Gott till är även mango chutney eller hemgjord chutney, jordnötter och russin.
Varianter
- Vill du ha mer currysmak och hetare gryta så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk strimlad chili.
- Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé eller kotlett.
Portionsberäkning
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Att dricka till
Vintips är en röd Rioja eller annat snällt lagrat fylligt rött vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal