Söndagsgryta med fläskfile

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till fläskfilégrytan.

Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin. Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.

Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.

Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

Vintips är en röd Rioja.

6 portioner söndagsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar.
  11. Servera söndagsgrytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
E-mail
Medel: 4.1 (33 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer