Söndagsgryta med fläskfile

Introduktion och förberedelse

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök.

En rätt barnvänlig och snäll gryta i smaken.

Serveringsförslag

Gott till grytan är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, klyftpotatis, bulgursallad, ris, pasta som tagliatelle, matvete eller råris.

Andra tillbehör som passar är en grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, ärtor, tomatsallad eller salladsfat.

Gott till är även mango chutney eller hemgjord chutney, jordnötter och russin.

Varianter

Vill du ha mer currysmak och hetare gryta så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk strimlad chili.

Portionsberäkning

Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

Att dricka till

Vintips är en röd Rioja eller annat snällt lagrat fylligt rött vin.

6 portioner gryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1/2 eller 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry, dragon och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar.
  11. Servera söndagsgrytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
E-mail
Medel: 4 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.