Söndagsgryta med fläskfile

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

6 portioner söndagsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar.
  11. Servera söndagsgrytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer