Söndagsgryta med fläskfile

Introduktion och förberedelse för tillagning

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till fläskfilégrytan.

Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin. Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.

Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.

Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

Vintips är en röd Rioja.

6 portioner söndagsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar.
  11. Servera söndagsgrytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
E-mail
Medel: 4.1 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.