Söndagsgryta med fläskfile

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök.

En rätt barnvänlig och snäll gryta i smaken.

6 portioner gryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1/2 eller 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry, dragon och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mer curry, mango chutney, salt och svartpeppar efter tycke.
  11. Servera grytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
En snabblagad och lyxig gryta med fläskfilé, paprika, grädde, Dijon-senap, dragon och lite curry.
En snabblagad och lyxig gryta med fläskfilé, paprika, grädde, Dijon-senap, dragon och lite curry.

Serveringsförslag

Varianter

  • Vill du ha mer currysmak och hetare gryta så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk strimlad chili.
  • Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé eller kotlett.

Portionsberäkning

Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

Att dricka till

Vintips är en röd Rioja eller annat snällt lagrat fylligt rött vin.

E-mail
Medel: 4 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-11