Älggryta

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.

Blir också god med annat grytkött från vilt som viltsvin, rådjur, ren eller hjort. Eller nötkött eller lamm.

Serveringsförslag

Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos eller ris som råris.

Gott till är också gelé samt kokta grönsaker.

Varianter

Marinera älgköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.

Smaksättningar

Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser i. Några förslag på smaksättningar som passar i älggrytan är:

  • Torkad eller smörstekt färsk svamp - tillsätt mot slutet. Ett förslag är denna älggryta med kantareller och grädde.
  • Fläsktärningar - fräs med köttet i början;
  • Tomatpuré - fräs med köttet några minuter i början;
  • Messmör - smaksätt i slutet;
  • Grädde - tillsätt i slutet;
  • Röd- eller svartavinbärsgelé - smaksätt med på slutet;
  • Smulad mögelost - smaksätt med på slutet;
  • Kanelstång - koka med grytan;
  • Mörk choklad - smaka av med på slutet;
  • Balsamvinäger - smaka av med på slutet.

Att dricka till

Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.

6 portioner älggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram älggrytbitar
  • 2 msk smör
  • 1-2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 0,5 rotselleri (valfritt)
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 lagerblad
  • 2 enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
  2. Skala och skär lök, morötter, rotselleri (valfritt) och palsternackor (valfritt) i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök (valfritt). Lägg i en bunke.
  3. Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
  4. När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
  5. Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
  7. Koka älggrytan i 2 timmar under lock eller tills köttet är mört.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt eventuellt någon halv tsk kinesisk soja.
  9. Älgköttgrytan är klar att servera. Blir godare dagen efter så laga den gärna dagen innan.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-14

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer