Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött från vilt som viltsvin, rådjur, ren eller hjort. Eller nötkött eller lamm.
Tillagning
- Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
- Skala och skär lök, morötter, rotselleri (valfritt) och palsternackor (valfritt) i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök (valfritt). Lägg i en bunke.
- Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
- När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
- Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
- Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
- Koka älggrytan i 2 timmar under lock eller tills köttet är mört.
- Smaka av grytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt eventuellt någon halv tsk kinesisk soja.
- Älgköttgrytan är klar att servera. Blir godare dagen efter så laga den gärna dagen innan.
Serveringsförslag
- Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos eller ris som råris.
- Gott till är också gelé samt kokta grönsaker.
Varianter
Marinera älgköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.
Smaksättningar
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser i. Några förslag på smaksättningar som passar i älggrytan är:
- Torkad eller smörstekt färsk svamp - tillsätt mot slutet. Ett förslag är denna älggryta med kantareller och grädde.
- Fläsktärningar - fräs med köttet i början;
- Tomatpuré - fräs med köttet några minuter i början;
- Messmör - smaksätt i slutet;
- Grädde - tillsätt i slutet;
- Röd- eller svartavinbärsgelé - smaksätt med på slutet;
- Smulad mögelost - smaksätt med på slutet;
- Kanelstång - koka med grytan;
- Mörk choklad - smaka av med på slutet;
- Balsamvinäger - smaka av med på slutet.
Att dricka till
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal