Älggryta

Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.

6 portioner älggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram älggrytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 lagerblad
  • 2 enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
  2. Skala och skär lök, morötter, rotselleri och palsternackor i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök. Lägg i en bunke.
  3. Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
  4. När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
  5. Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
  7. Koka älggrytan i 2 timmar eller tills köttet är mört.
  8. Smaka av älggrytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt ev. någon tsk soja.
  9. Älgköttgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat