Älggryta

Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.

6 portioner älggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram älggrytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 lagerblad
  • 2 enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
  2. Skala och skär lök, morötter, rotselleri och palsternackor i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök. Lägg i en bunke.
  3. Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
  4. När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
  5. Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
  7. Koka älggrytan i 2 timmar eller tills köttet är mört.
  8. Smaka av älggrytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt ev. någon tsk soja.
  9. Älgköttgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer