Älggryta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.

Blir också god med annat grytkött från vilt som viltsvin, rådjur, ren eller hjort. Eller nötkött eller lamm.

Serveringsförslag

Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.

Gott till är också gelé samt kokta grönsaker.

Varianter

Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser i.

  • Torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet;
  • Fläsktärningar (fräs med köttet i början);
  • Tomatpuré (fräs med köttet några minuter i början);
  • Messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet);
  • Röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet);
  • Smulad mögelost (smaksätt med på slutet);
  • Kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet);
  • Balsamvinäger (smaka av med på slutet).

6 portioner älggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram älggrytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 lagerblad
  • 2 enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
  2. Skala och skär lök, morötter, rotselleri och palsternackor i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök. Lägg i en bunke.
  3. Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
  4. När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
  5. Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
  7. Koka älggrytan i 2 timmar eller tills köttet är mört.
  8. Smaka av älggrytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt ev. någon tsk soja.
  9. Älgköttgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.