Fiskgryta allt i ett

Mustig klassisk fiskgryta i fransk stil med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.

Laga gärna grunden till fiskgrytan dagen innan så blir smaken ännu bättre. Koka upp med potatis, grönsaker, fisk osv till servering. Överbliven gryta klarar sig fint i kylen och är ännu godare efter någon dag som sagt. 

Du kan smaksätta grytan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.

Vintips till fiskgryta

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till.
 

8 portioner fiskgryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 färsk fänkål
  • 150 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 burkar hela tomater
  • 1,2 liter vatten
  • 5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm timjan
  • 1 stjärnanis (valfritt)
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 2 fiskbuljongtärningar (valfritt)
  • 2 msk fisksås, thailändsk (valfritt)
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,25 g saffran (valfritt)
  • 10 potatisar, fast sort, medelstora
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 600 gram sej, kolja eller torsk, färsk eller fryst
  • 300 gram lax, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den och tillsätt till kastrullen.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Rensa, dela och hacka fänkål i 1x1 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  7. Pudra över mjöl och rör ut.
  8. Tillsätt burktomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt vatten och grädde och koka upp samt låt småkoka under lock.
  10. Tillsätt kryddorna: salt, socker, vitpeppar, buljongtärningar, saffran, timjan, vinäger, fisksås, stjärnanis, tryffelolja samt garam masala eller curry.
  11. Hit kan du förbereda grunden till grytan. Låt den gärna stå och småkoka på medelvärme några minuter upp till en timme så får den god smak.
  12. Dags för den matiga fyllningen: Skala under tiden potatisen och dela den i ca 3x3 cm bitar.
  13. Tillsätt potatisen och koka upp.
  14. Koka fiskgrytan på medelvärme i ca 20 minuter.
  15. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Använd stammen - dela och hacka den och koka med i fiskgrytan.
  16. Lägg broccolibuketterna i en skål så länge.
  17. Skala morot, dela och strimla dem. Lägg i skålen.
  18. Tillsätt grönsakerna och koka fiskgrytan ytterligare i 5 - 10 minuter under lock.
  19. Med färsk fisk: Skär fisken i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fisken när potatis och grönsaker kokt mjuka. Låt koka upp. Rör om. Koka i någon minut tills fiskbitarna är genomkokta.
  20. Med fryst fisk: Använder du fryst fisk så lägger du i den när potatisen kokat ca en kvart så fisken hinner tina och bli genomkokt. Du behöver ej dela fisken i bitar (om den frysta fisken är för hård att skär i) utan du kan mosa sönder den med en slev sedan när den tinat och kokar i grytan.
  21. Vill du ha i räkor så tillsätter du dem på slutet och låter soppan koka upp.
  22. Smaka av med salt, socker och peppar.
  23. Servera fiskgrytan med vitlöksmajonnäs samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer