Fiskgryta allt i ett

Introduktion och förberedelse

Mustig klassisk fiskgryta alltiett i fransk stil med aioli och bröd.

Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad.

Tomat, grädde och kryddor som saffran och timjan ger fyllighet.

Lax, torsk och räkor ger elegans.

Välj Krav eller MSC märkt fisk.

Tillbehör

  • Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Eller servera med lite hetare ruille - smaksatt med vitlök, cayenne och saffran. Dessa finns att köpa helt färdiga eller så smaksätter du köpt majonnäs eller så kan du göra dem helt själv.
  • Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran.
  • Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
  • Ett gott bröd ska det vara till också. Hembakt baguette eller baka en surdegsbaguette från bake-off, soppbröd eller brytbröd passar. Lättast är att köpa nybakt baguette eller värma en bake-off baguette.

Kan förberedas

Laga gärna grunden till fiskgrytan dagen innan så blir smaken ännu bättre. Koka upp med potatis, grönsaker, fisk samt skaldjur till servering.

Överbliven gryta klarar sig fint i kylen 1-2 dagar minst.

Varianter

  • Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk som spättafilé, marulk, hälleflundra och skaldkur som havskräftor, kräftstjärtar samt musslor med eller utan skal.
  • Andra grönsaker som blomkål, paprika, morot, purjolök, knipplök, sparris, vitkål, grönkål, salladskål med mera.
  • Du kan smaksätta grytan enligt nedan recept och du behöver inte ta alla kryddor.
  • Ett tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
  • Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
  • Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
  • Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.

Vintips

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till fiskgrytan.

Fiskgrytan serverad i tallrik med rouille och bröd
Du kan variera grönsaker och fisk i grytan. Ovan har jag med blomkål i bitar samt även lite frysta musslor som fått koka upp innan servering.

8 portioner fiskgryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 färsk fänkål
  • 150 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 burkar hela tomater
  • 1,2 liter vatten
  • 5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm timjan
  • 1 stjärnanis (valfritt)
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 2 fiskbuljongtärningar (valfritt)
  • 2 msk fisksås, thailändsk (valfritt)
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,25 g saffran (valfritt)
  • 10 potatisar, fast sort, medelstora
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 600 gram sej, kolja eller torsk, färsk eller fryst
  • 300 gram lax, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den och tillsätt till kastrullen.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Rensa, dela och hacka fänkål i 1x1 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  7. Pudra över mjöl och rör ut.
  8. Tillsätt burktomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt vatten och grädde och koka upp samt låt småkoka under lock.
  10. Tillsätt kryddorna: salt, socker, vitpeppar, buljongtärningar, saffran, timjan, vinäger, fisksås, stjärnanis, tryffelolja samt garam masala eller curry.
  11. Hit kan du förbereda grunden till grytan. Låt den gärna stå och småkoka på medelvärme några minuter upp till en timme så får den god smak.
  12. Dags för den matiga fyllningen: Skala under tiden potatisen och dela den i ca 3x3 cm bitar.
  13. Tillsätt potatisen och koka upp.
  14. Koka fiskgrytan på medelvärme i ca 20 minuter.
  15. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Använd stammen - dela och hacka den och koka med i fiskgrytan.
  16. Lägg broccolibuketterna i en skål så länge.
  17. Skala morot, dela och strimla dem. Lägg i skålen.
  18. Tillsätt grönsakerna och koka fiskgrytan ytterligare i 5 - 10 minuter under lock.
  19. Med färsk fisk: Skär fisken i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fisken när potatis och grönsaker kokt mjuka. Låt koka upp. Rör om. Koka i någon minut tills fiskbitarna är genomkokta.
  20. Med fryst fisk: Använder du fryst fisk så lägger du i den när potatisen kokat ca en kvart så fisken hinner tina och bli genomkokt. Du behöver ej dela fisken i bitar (om den frysta fisken är för hård att skär i) utan du kan mosa sönder den med en slev sedan när den tinat och kokar i grytan.
  21. Vill du ha i räkor så tillsätter du dem på slutet och låter soppan koka upp.
  22. Smaka av med salt, socker och peppar.
  23. Servera fiskgrytan med vitlöksmajonnäs samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
E-mail
Medel: 3.7 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-21

Tillbehör och liknande recept: