Viltgryta älggryta rådjursgryta

Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.

6 portioner viltgryta älggryta rådjursgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer