Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Tillagning
- Bryn köttet i en het stor stekgryta - gärna gjutjärn - i olivolja i 5 minuter.
- Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
- Häll på rödvinet och låt det koka in.
- Späd sedan med vatten så att köttet är täckt.
- Koka viltgrytan i 1-2 timmar under lock. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre. Ett tips om köttet är mört är att ta upp det med en hålslev och sedan koka ner såsen/grytan i 20 minuter för extra fyllig smak.
- Skala och klyfta schalottenlökarna och rensa och dela svampen grovt.
- Fräs i lite smör eller olivolja och låt steka på låg värme i tio minuter i en stekpanna.
- Red viltgrytan lite om du vill med maizena utrört i kallt vatten eller använd ljus maizenaredning.
- Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.
- Blanda i schalottenlök och svamp innan servering.
Serveringsförslag
- Palsternacksmos med hälften potatis och palsternacka, gelé samt kokta grönsaker som brysselkål är gott till grytan.
- Andra förslag att ha till är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, rostade rotfrukter eller ris som råris.
Varianter
Marinera viltköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.
Tillsätt och laga en viltgryta med grädde och frästa kantareller.
Val av viltkött
Du kan laga grytan med valfritt grytkött från vilt. Hjortstek och älgstek finns frysta att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött viltkött av olika slag.
Grytan blir också god att laga med grytbitar av nötkött, vildsvin eller lamm.
Att dricka till
Ett smakrikt rött vin passar till viltgryta - mitt tips är en vällagrad spansk Tempranillo från Rioja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal