Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta

Introduktion och förberedelse

Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.

Val av viltkött

Du kan laga grytan med valfritt grytkött från vilt. Hjortstek och älgstek finns frysta att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött viltkött av olika slag.

Bakdelen - steken - på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet kokas mört och gott.

Grytan blir också god att laga med grytbitar av nötkött, vildsvin eller lamm.

Serveringsförslag

Palsternacksmos med hälften potatis och palsternacka, gelé samt kokta grönsaker som brysselkål är gott till grytan.

Andra förslag att ha till är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, rostade rotfrukter eller ris som råris.

Varianter

Marinera viltköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.

Tillsätt och laga en viltgryta med grädde och frästa kantareller.

Att dricka till

Ett smakrikt rött vin passar till viltgryta - mitt tips är en vällagrad spansk Tempranillo från Rioja.

6 portioner viltgryta älggryta rådjursgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 4 schalottenlökar
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • 2 msk smör till svamp och schalottenlöken
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk maizena eller 2-3 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 dl vatten att röra ut maizena med

Tillagning

  1. Bryn köttet i en het stor stekgryta - gärna gjutjärn - i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1,5-2 timmar under lock. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Skala och klyfta schalottenlökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Fräs i lite smör eller olivolja och låt steka på låg värme i tio minuter i en stekpanna.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten eller använd ljus maizenaredning.
  9. Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.
  10. Blanda i schalottenlök och svamp innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (74 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.