Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta

Introduktion och förberedelse

Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.

Serveringsförslag

Varianter

Marinera viltköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.

Tillsätt och laga en viltgryta med grädde och frästa kantareller.

Val av viltkött

Du kan laga grytan med valfritt grytkött från vilt. Hjortstek och älgstek finns frysta att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött viltkött av olika slag.

Grytan blir också god att laga med grytbitar av nötkött, vildsvin eller lamm.

Att dricka till

Ett smakrikt rött vin passar till viltgryta - mitt tips är en vällagrad spansk Tempranillo från Rioja.

6 portioner viltgryta älggryta rådjursgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 900 gram - 1 kg grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 4 schalottenlökar
  • 250 gram svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • 2 msk smör till svamp och schalottenlöken
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk maizena eller 2-3 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 dl vatten att röra ut maizena med

Tillagning

  1. Bryn köttet i en het stor stekgryta - gärna gjutjärn - i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar under lock. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre. Ett tips om köttet är mört är att ta upp det med en hålslev och sedan koka ner såsen/grytan i 20 minuter för extra fyllig smak.
  6. Skala och klyfta schalottenlökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Fräs i lite smör eller olivolja och låt steka på låg värme i tio minuter i en stekpanna.
  8. Red viltgrytan lite om du vill med maizena utrört i kallt vatten eller använd ljus maizenaredning.
  9. Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.
  10. Blanda i schalottenlök och svamp innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (140 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-30

Tillbehör och liknande recept: