Kycklinggryta

Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.

6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,4 kg hel kyckling eller lårben
  • 1 liter skogschampinjon eller annan svamp
  • 6 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 gram bacon
  • 4 palsternackor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizen eller maizenaredning efter tycke
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan (eller några krm torkad)
  • Ljummen potatissallad: 12 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 stora morötter
  • 2 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 3 msk fin god vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i bitar. Dela låren i två delar och brösten i tre delar var.
  2. Strimla baconen. Lägg i en stekpanna.
  3. Rensa svamp och dela den på mitten.
  4. Skala och halvera lök.
  5. Skala och dela palsternackor i ca 1 cm bitar.
  6. Fräs bacon och lägg över i en gryta eller kastrull.
  7. Bryn kycklingbitar. Salta och peppra dem. Lägg över efterhand i grytan eller kastrullen.
  8. Bryn svamp, lök och palsternacka lite i taget och lägg över i grytan eller kastrullen.
  9. Strö över vetemjöl över kycklingen och rör om.
  10. Skala och hacka vitlöken och tillsätt den.
  11. Tillsätt rödvin, vatten och soja.
  12. Låt kycklinggratan koka under lock i minst 20 minuter. Innan servering kan du reda grytan lite med någon msk maizenaredning eller blanda maizena med en deciliter kallt vatten i ett glas.
  13. Tillsätt under omrörning och grytan tjocknar.
  14. Ta av från värmen och smaka av kycklinggrytan med salt, peppar och lite socker.
  15. Servera ev. med ljummen potatissallad. Kokt råris, kokt potatis, pasta eller valfritt tillbehör går också bra.
  16. # Ljummen potatissallad med morötter, linser och rödlök:Skrubba potatis och koka den med skal tills de är klara (cirka 25 minuter).
  17. Skala och slanta morötterna grovt. Lägg dem i potatisgrytan och låt koka med de sista fem minuterna.
  18. Koka linser enligt paketet.
  19. Skala och skär lök grovt.
  20. Fräs lök mjuk i olivolja, tillsätt linser och pressad vitlök. Sätt åt sidan.
  21. Låt potatis och morötter svalna något och skär potatisar i fyra delar och blanda med morötter samt linser i en skål.
  22. Smaka av den ljumma potatissalladen med salt, socker, vinäger samt peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer