Kycklinggryta

Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Här med en ljummen potatissallad med linser och morötter till - kan bytas mot råris, potatismos eller pressad potatis eller valfritt tillbehör.

Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.

Vintips:

Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz.

6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,4 kg hel kyckling eller lårben
  • 1 liter skogschampinjon eller annan svamp
  • 6 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 gram bacon
  • 4 palsternackor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizen eller maizenaredning efter tycke
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan (eller några krm torkad)
  • Ljummen potatissallad: 12 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 stora morötter
  • 2 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 3 msk fin god vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i bitar. Dela låren i två delar och brösten i tre delar var.
  2. Strimla baconen. Lägg i en stekpanna.
  3. Rensa svamp och dela den på mitten.
  4. Skala och halvera lök.
  5. Skala och dela palsternackor i ca 1 cm bitar.
  6. Fräs bacon och lägg över i en gryta eller kastrull.
  7. Bryn kycklingbitar. Salta och peppra dem. Lägg över efterhand i grytan eller kastrullen.
  8. Bryn svamp, lök och palsternacka lite i taget och lägg över i grytan eller kastrullen.
  9. Strö över vetemjöl över kycklingen och rör om.
  10. Skala och hacka vitlöken och tillsätt den.
  11. Tillsätt rödvin, vatten och soja.
  12. Låt kycklinggratan koka under lock i minst 20 minuter. Innan servering kan du reda grytan lite med någon msk maizenaredning eller blanda maizena med en deciliter kallt vatten i ett glas.
  13. Tillsätt under omrörning och grytan tjocknar.
  14. Ta av från värmen och smaka av kycklinggrytan med salt, peppar och lite socker.
  15. Servera ev. med ljummen potatissallad. Kokt råris, kokt potatis, pasta eller valfritt tillbehör går också bra.
  16. # Ljummen potatissallad med morötter, linser och rödlök:Skrubba potatis och koka den med skal tills de är klara (cirka 25 minuter).
  17. Skala och slanta morötterna grovt. Lägg dem i potatisgrytan och låt koka med de sista fem minuterna.
  18. Koka linser enligt paketet.
  19. Skala och skär lök grovt.
  20. Fräs lök mjuk i olivolja, tillsätt linser och pressad vitlök. Sätt åt sidan.
  21. Låt potatis och morötter svalna något och skär potatisar i fyra delar och blanda med morötter samt linser i en skål.
  22. Smaka av den ljumma potatissalladen med salt, socker, vinäger samt peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer