Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin.
Tillagning
- Stycka kycklingen i bitar. Dela låren i två delar och brösten i tre delar var.
- Strimla baconen. Lägg i en stekpanna.
- Rensa svamp och dela den på mitten.
- Skala och halvera lök.
- Skala och dela palsternackor i ca 1 cm bitar.
- Fräs bacon och lägg över i en gryta eller kastrull.
- Bryn kycklingbitar. Salta och peppra dem. Lägg över efterhand i grytan eller kastrullen.
- Bryn svamp, lök och palsternacka lite i taget och lägg över i grytan eller kastrullen.
- Strö över vetemjöl över kycklingen och rör om.
- Skala och hacka vitlöken och tillsätt den.
- Tillsätt rödvin, vatten och soja.
- Låt kycklinggratan koka under lock i minst 20 minuter. Innan servering kan du reda grytan lite med någon msk maizenaredning eller blanda maizena med en deciliter kallt vatten i ett glas.
- Tillsätt under omrörning och grytan tjocknar.
- Ta av från värmen och smaka av kycklinggrytan med salt, peppar och lite socker.
- Servera ev. med ljummen potatissallad. Kokt råris, kokt potatis, pasta eller valfritt tillbehör går också bra.
- # Ljummen potatissallad med morötter, linser och rödlök:Skrubba potatis och koka den med skal tills de är klara (cirka 25 minuter).
- Skala och slanta morötterna grovt. Lägg dem i potatisgrytan och låt koka med de sista fem minuterna.
- Koka linser enligt paketet.
- Skala och skär lök grovt.
- Fräs lök mjuk i olivolja, tillsätt linser och pressad vitlök. Sätt åt sidan.
- Låt potatis och morötter svalna något och skär potatisar i fyra delar och blanda med morötter samt linser i en skål.
- Smaka av den ljumma potatissalladen med salt, socker, vinäger samt peppar.
Serveringsförslag
- Jag hade en ljummen potatissallad med linser och morötter till. Ingredienser och tillagning är med i receptet nedan.
- Andra tillbehör som passar är råris, potatismos, palsternacksmos, blomkålsmos, rostade rotfrukter, kokt potatis, , pressad potatis, pasta som tagliatelle, gnocchi eller valfritt tillbehör.
Val av kyckling
Välj svensk färsk hel kyckling som gårdskyckling. Riktigt gott är majskyckling eller ekologisk kyckling.
Du kan också köpa fryst hel kyckling och tina i kylen dagen innan.
Grytan kan också lagas med kycklingdelar som lårben du delar, klubbor eller blanda.
Varianter
- Du kan byta ut champinjoner mot annan matsvamp som kantareller, trattkantareller, ostronskivling, Karljohan och/eller shii-take.
- Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.
- Kan också lagas med kalkon.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Vintips
Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal