Indisk kycklinggryta med curry och grädde

Indisk kycklinggryta med curry och grädde är en enkel och god gryta kokad på en hel styckad kyckling serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl egentligen inte men god är den.

Godast blir grytan med färsk hel kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Skär och stycka den i bitar. Istället för hel kyckling kan du ta kycklingdelar med ben som kycklinggklubbor eller ovanlår och dela dem. Fryst tinad kyckling går också fint - tina den i kylen i påsen i en skål övertäckt med plastfilm.

Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris. Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.

6 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling, ca 1,2 - 1,8 kg eller 1,2 - 1,5 kg kycklingklubbor eller kycklingdelar med ben
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 4 äpplen
  • 1/2 vitlök
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk garam marsala
  • 0,5 tsk vanligt currypulver
  • salt och peppar
  • 1 msk mango chutney
  • Tillbehör: kokt basmatiris, mango chutney, russin, nötter som cashewnötter eller jordnötter, 1 skivad banan, 1 färsk mango i tärningar samt 0,5 färsk ananas i tärningar.

Tillagning

  1. Skär alla grönsaker, vitlöken och äpple i tärningsstora bitar.
  2. Stycka upp kycklingen i delar. Förslagsvis brösten i tre delar, dela på låren och skär loss vingarna. Bryn i panna med lite smör. Lägg över i en gryta.
  3. Bryn grönsakerna och tärnat äpple.
  4. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  5. Låt puttra i kastrull med lock i ca 30 minuter.
  6. Koka ris och förbered skålar med skivad banan, russin, nötter och mango samt ananas i kuber under tiden.
  7. Smaka av grytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  8. Garnera med hackad koriander (smaka först om du gillar koriander). Servera med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.