Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde är en enkel och god gryta kokad på en hel styckad kyckling.
Tillagning
- Skär alla grönsaker, vitlöken och äpple i tärningsstora bitar.
- Stycka upp kycklingen i delar. Förslagsvis brösten i tre delar, dela på låren och skär loss vingarna. Bryn i panna med lite smör. Lägg över i en gryta.
- Bryn grönsakerna och tärnat äpple.
- Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
- Låt puttra i kastrull med lock i ca 30 minuter.
- Koka ris och förbered skålar med skivad banan, russin, nötter och mango samt ananas i kuber under tiden.
- Smaka av grytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
- Garnera med hackad koriander (smaka först om du gillar koriander). Servera med ris, skålarna och mango chutneyn.
Serveringsförslag
- Jag serverade grytan med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas samt cashewnötter och jordnötter.
- Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
- Färsk grovhackad koriander, hackad bladpersilja eller strimlad salladslök är också gott att garnera med.
Val av kyckling
Godast blir grytan med färsk hel kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Skär och stycka den i bitar. Istället för hel kyckling kan du ta kycklingdelar med ben som kycklinggklubbor eller ovanlår och dela dem.
Fryst tinad kyckling går också fint - tina den i kylen i påsen i en skål övertäckt med plastfilm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 257 kcal