Persisk lammgryta med aubergine Ghejme Badenjan

Introduktion och förberedelse

Persisk lammgryta med aubergine eller Ghejme Badenjan.

En god gryta som serveras med persiskt ris smaksatt med bland annat saffran, mandel och pistasch.

Berberis är ett torkat rött bär från området runt Iran och Turkiet. Hittar du inte det kan du utelsuta det eller ersätta med korinter, russin eller tranbär. Finns i välsorterade affärer.

Riset och potatisen blir brynt i botten vilket många gillar.

Räkna ca 1 kg lammkött utan ben.

8 portioner lammgryta Ghejme Badenjan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 aubergine
  • 1 msk salt
  • 3 gula lökar
  • 50 gram smör eller margarin
  • 1,3 kilo lammkött med ben som lammstek i skivor
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk olja
  • 3 dl gula linser, alt röda eller gröna
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 msk pressad lime
  • Tillbehör: 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis), iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 gram pistagenötter
  • 20 gram sötmandlar

Tillagning

  1. Skala och skär aubergine i 2 cm tjocka skivor eller i kuber.
  2. Skölj dem med kallt vatten i ett durkslag. Strö på saltet och vänd runt det med aubergineskivorna i durkslaget eller i en bunke. Låt stå 30 minuter.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Skär lammköttet i grytbitar ca 2x2 cm.
  5. Stek löken ljust brun i hälften av fettet. Lägg över i en stor gryta.
  6. Bryn lammköttet i resten av fettet lite i taget och lägg över i grytan.
  7. Tillsätt 5 dl vatten, salt, peppar och gurkmeja. Rör om.
  8. Koka lammköttet under lock i en timme på medelvärme. Rör då och då.
  9. Skölj av auberginerna. Låt rinna av.
  10. Torka av vätskan från auberginen med handduk eller hushållspapper.
  11. Bryn auberginen lite i taget i fett och olja. Lägg över på en tallrik eller skål efter hand.
  12. Tillsätt linser och tomat till grytan.
  13. Tillsätt resten av vattnet (3 dl) och koka grytan ytterligare ca 20 min.
  14. Tillsätt den stekta auberginen och koka upp.
  15. Smaka av lammgrytan med pressad lime samt salt och peppar.
  16. Den persiska lammgrytan Ghejme Badenjan med augbergine är klar att serveras. Serveras med ris - gärna på persiskt vis.
  17. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  18. Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig.
  19. Låt riset koka häftigt i 8 minuter.
  20. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  21. Häll av riset i ett durkslag.
  22. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  23. Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.
  24. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  25. Klicka över resterande smör.
  26. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  27. Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  28. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  29. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 563 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-29