Quorngryta med persiska smaker

Introduktion och förberedelse

Quorngryta med persiska smaker av gurkmeja, aubergine och linser.

Serverad med persiskt ris smaksatt med saffran, mandlar och pistasch.

En riktig vegetarisk festmiddag.

En vegetarisk quorngryta av den persiska klassiska lammgrytan Ghejme Badenjan med quorn istället för lamm.

Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.

8 portioner Quorngryta med persiska smaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 aubergine
  • 1 msk salt
  • 3 gula lökar
  • 600 gram quornbitar
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 100 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl röda linser
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 msk pressad lime
  • Persiskt ris: 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis) iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 gram pistaschmandlar
  • 20 gram sötmandlar

Tillagning

  1. Skala och skär aubergine i 2 cm tjocka skivor eller i kuber.
  2. Skölj dem med kallt vatten i ett durkslag. Strö på saltet och vänd runt det med aubergineskivorna i durkslaget eller i en bunke. Låt stå en halv timme.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Stek löken ljust brun i hälften av fettet. Lägg över i en stor gryta.
  5. Bryn quornbitarna i resten av fettet lite i taget och lägg över i grytan.
  6. Tillsätt 5 dl vatten, salt, peppar och gurkmeja. Rör om.
  7. Tillsätt linser och tomat till grytan.
  8. Koka grytan i 20 minuter tills linserna är mjuka.
  9. Skölj av auberginerna. Låt rinna av.
  10. Torka av vätskan från auberginen med handduk eller hushållspapper.
  11. Bryn auberginen lite i taget i fett och olja. Lägg över i grytan efterhand.
  12. Koka upp och rör om.
  13. Smaka av quorngrytan med pressad lime samt salt och peppar.
  14. Den persiska quorngrytan med augbergine är klar att serveras. Serveras med ris - gärna på persiskt vis.
  15. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  16. Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig.
  17. Låt riset koka häftigt i 8 minuter.
  18. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  19. Häll av riset i ett durkslag.
  20. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  21. Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.
  22. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  23. Klicka över resterande smör.
  24. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  25. Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  26. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  27. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01