Fiskgryta med potatis

Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.

4 portioner fiskgryta med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 färsk fänkål
  • 200 gram vitkålshuvud
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 burk hela tomater
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 300 gram potatis, fast sort
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 buljongtärningar
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 krm garam masala
  • 1 broccoli
  • 1 rödlök
  • 150 gram gröna bönor, haricots verts
  • 1 morot
  • 400 gram sej eller torsk, färsk eller fryst
  • 200 gram lax, färsk eller fryst
  • 4 msk vinäger, vit eller röd
  • 2 msk fisksås, thailändsk
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den och tillsätt till kastrullen.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Rensa, dela och hacka fänkål i 1x1 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Skär vitkålen i grova bitar ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  7. Pudra över mjöl och rör ut.
  8. Tillsätt burktomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt vatten och grädde och koka upp samt låt småkoka under lock.
  10. Skala under tiden potatisen och dela den i ca 3x3 cm bitar.
  11. Tillsätt potatisen och koka upp.
  12. Tillsätt salt, socker, vitpeppar, buljongtärningar, fisksås, stjärnanis samt garam masala.
  13. Koka fiskgrytan på medelvärme i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  14. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Använd gärna stammen - dela och hacka den och koka med i fiskgrytan. Lägg broccolibuketterna i en skål så länge.
  15. Skala och klyfta rödlöken och lägg i skålen.
  16. Skölj bönor och skär bort ev. fula ändar samt dela dem på mitten. Lägg i skålen.
  17. Skala moroten, dela den och strimla den. Lägg i skålen.
  18. Tillsätt grönsakerna och koka fiskgrytan ytterligare i 5 minuter under lock.
  19. Med färsk fisk: Skär fisken i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fisken när potatis och grönsaker kokt mjuka. Låt koka upp. Rör om. Koka i någon minut tills fiskbitarna är genomkokta.
  20. Med fryst fisk: Använder du fryst fisk så lägger du i den när potatisen kokat ca en kvart så fisken hinner tina och bli genomkokt. Du behöver ej dela fisken i bitar (om den frysta fisken är för hård att skär i) utan du kan mosa sönder den med en slev sedan när den tinat och kokar i grytan.
  21. Smaka av fiskgrytan med vinäger, fisksås, salt, vitpeppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  22. Servera fisksoppan med vitlöksmajonnäs samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer