Currygryta med lamm

Introduktion och förberedelse

Currygryta med lammkött garnerad med färsk koriander. Lammkött passar mycket bra ihop med curry.

Här smaksatt med hemgjort currypulver. Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.

Varianter

Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv. Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein (vänd i på slutet och koka ihop 10 minuter).

Serveringsförslag

Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt gärna en frisk grönsallad till.

Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Ett matigt tillbehör är linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.

Heta tillbehör

Köp het mango chutney och chilisås till. Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du vill det.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till lammcurryn. Eller en ljus lageröl.

8 portioner currygryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tärnat lammkött ex. från lammstek eller andra lammgrytbitar
  • 3 gula lökar
  • 20 gram färsk ingefära, 1 dm bit
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 1 röd habanero chili
  • Torr curry: 2 tsk hela frön spiskummin
  • 2 tsk hela frön koriander
  • 4 cm hel kanel
  • 6 hela nejlikor
  • 8 hela gröna kardemumma eller 2 tsk skalad kardemumma
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Till grytan: 8 st curryblad
  • 8 tomater
  • 2,5 dl vatten
  • 60 gram smör eller 1 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 4 msk citronsaft
  • en halv kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Rosta de hela kryddorna (utom hel kardemumma som tillsätts hel i grytan) i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända.
  2. Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en liten kryddmixer samma som används som kaffekvart. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda kryddorna med gurkmeja och paprika och du har en torr curry.
  3. Tillsätt smör eller olja till curryblandningen och låt gå på låg värme.
  4. Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer till en röra. Annars får du finhacka dem för hand.
  5. Tillsätt till curryblandningen i panna och låt steka på mellanvärme medan du tärnar kött och tomater. Skär bort ev. senor och hinnor från lammköttet.
  6. Lägg över curryblandningen i en gryta.
  7. Bryn lite lamm i taget i stekpanan och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt de tärnade tomaterna.
  9. Tillsätt vatten, curryblad, salt, socker samt citronsaft och låt koka på medelvärme i ca 2,5 timmar. Smaka på köttet så att det är mört. Grytan blir godare om den för stå över natten i kylen.
  10. Grovhacka färsk koriander och rör i innan servering.
  11. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12