Chiligryta med högrev
Chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
Tillagning
- Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
- Strimla baconen.
- Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
- Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
- Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
- Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
- Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
- Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
- Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
- Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
- Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
- Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
- Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
- Rör i maizena.
- Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
- Tillsätt krossade tomater och koka upp.
- Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
- Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
- Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
- Strö ev. över hackad persilja vid servering.
- Chiligrytan är klar att servera.
Serveringsförslag
- En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet.
- Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris, matvete eller råris.
Val av ingredienser
- Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna dagen innan så kan du lägga i dem att koka mjuka med köttet.
- Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut spansk röd peppar eller komplettera med annan chili som scotch bonnet chili, jalapeno, habanero eller chipotle. Eller ta torkad chili. Gott är också att blanda olika chilisorter som har lite olika hetta. Akta dock så att det inte blir oätligt.
- Lagar du grytan för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då justera hettan med valfri chilisås eller chilipulver så den inte blir för stark och oätlig.
- Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 369 kcal