Chiligryta med högrev

Introduktion och förberedelse

Chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.

Serveringsförslag

Val av ingredienser

  • Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna dagen innan så kan du lägga i dem att koka mjuka med köttet.
  • Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut spansk röd peppar eller komplettera med annan chili som scotch bonnet chili, jalapeno, habanero eller chipotle. Eller ta torkad chili. Gott är också att blanda olika chilisorter som har lite olika hetta. Akta dock så att det inte blir oätligt.
  • Lagar du grytan för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då justera hettan med valfri chilisås eller chilipulver så den inte blir för stark och oätlig.
  • Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.

6 portioner chiligryta med högrev

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt bacon
  • 400 gram grytbitar av nötkött ex. högrev
  • 4 msk olja som solrosolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 2 chili röd spansk peppar eller färsk chili efter tycke
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk tabasco
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tärning köttbuljong eller 3 msk flytande oxfond (valfritt)
  • 1 msk maizena
  • 2 burkar eller paket krossade eller klyftade tomater eller motsvarande 4 dl tärnade färska tomater
  • 6 dl vatten
  • 1 dl okokta blötlagda kidneybönor eller 1 pkt kokta
  • 1 dl okokta blötlagda blackeyebönor eller 1 pkt kokta
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
  2. Strimla baconen.
  3. Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
  4. Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
  5. Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
  6. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
  7. Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
  8. Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
  9. Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
  10. Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
  11. Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
  12. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
  13. Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
  14. Rör i maizena.
  15. Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
  16. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  17. Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
  18. Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
  19. Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
  20. Strö ev. över hackad persilja vid servering.
  21. Chiligrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 369 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16