Korvgryta med chorizo GI

Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

4 portioner korvgryta med chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram chorizo av bra kvalitet eller annan het god korv
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl grädde
  • 2 tomater
  • Tillbehör: 2 dl quinoa

Tillagning

  1. Lägg quinoa i en kastrull. Skölj den gärna med vatten några gånger.
  2. Börja koka quinoan med 0,5 tsk salt på medelvärme under lock i ca 20 minuter.
  3. Laga korvgrytan under tiden: skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  4. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  5. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  6. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  7. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  8. Lägg över löken i en gryta.
  9. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  10. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  11. Lägg i grytan.
  12. Tärna eller skiva korven. Fräs den i stekpannan. Det behövs inget extra fett. Låt stå och steka på låg värme.
  13. Tillsätt krossade tomater till grytan och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt grytan koka på svag värme.
  14. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till grytan.
  15. Skölj och tärna tomaterna.
  16. Tillsätt grädde till grytan och koka upp.
  17. Lägg över korven i grytan. Skölj ur stekpannan.
  18. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  19. Smaka av korvgrytan med salt och svartpeppar.
  20. Servera korvgrytan med quinoan eller valfritt tillbehör. Toppa grytan med fräst salladslök och tärnad färsk tomat.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer