Korvgryta med chorizo GI

Introduktion och förberedelse för tillagning

Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.

Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.

Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

4 portioner korvgryta med chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram chorizo av bra kvalitet eller annan het god korv
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl grädde
  • 2 tomater
  • Tillbehör: 2 dl quinoa

Tillagning

  1. Lägg quinoa i en kastrull. Skölj den gärna med vatten några gånger.
  2. Börja koka quinoan med 0,5 tsk salt på medelvärme under lock i ca 20 minuter.
  3. Laga korvgrytan under tiden: skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  4. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  5. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  6. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  7. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  8. Lägg över löken i en gryta.
  9. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  10. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  11. Lägg i grytan.
  12. Tärna eller skiva korven. Fräs den i stekpannan. Det behövs inget extra fett. Låt stå och steka på låg värme.
  13. Tillsätt krossade tomater till grytan och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt grytan koka på svag värme.
  14. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till grytan.
  15. Skölj och tärna tomaterna.
  16. Tillsätt grädde till grytan och koka upp.
  17. Lägg över korven i grytan. Skölj ur stekpannan.
  18. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  19. Smaka av korvgrytan med salt och svartpeppar.
  20. Servera korvgrytan med quinoan eller valfritt tillbehör. Toppa grytan med fräst salladslök och tärnad färsk tomat.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.