Lammköttbullar i curry
Lammköttbullar i currysås. Smaken av lamm och curry går mycket bra ihop och blir en fyllig smak på currygrytor.
Lammfärsbullarna får koka i smakrik och het currysås med indiska smaker som Garam masala, kokosmjölk, chili, lök, ingefära, vitlök och smör toppat med färsk koriander eller bladpersilja.
Tillagning
- Skala lök och vitlök. Skala ingefära. Kärna ur färsk chili. Dela i grova bitar och mixa till en röra i en mixer eller matberedare. Går även att mixa i en smal burk med stavmixer.
- Stek lökmixen på medelvärme i smöret i en kastrull med tjock botten några minuter under omrörning utan att få färg. Rör då och då.
- Ta upp en halv dl av lökblandningen och lägg med lammfärsen i en skål. Tillsätt ett krm salt och svartpeppar samt 1/2 msk garam masala. Blanda runt hastigt.
- Tillsätt kryddor till lökblandningen: rör i 2 msk garam masala, currypulver, gurkmeja, socker, 2 krm salt samt 1 krm svartpeppar. Låt koka på medelvärme i någon minut till.
- Tillsätt vatten samt kokosmjölk och låt koka medan du bryner lammköttbullarna.
- Forma köttbullar. I detta fall så kan du dela köttbullesmeten på halva tills du har 16 delar som du sedan rullar till köttbullar. Det blir fyra per portion.
- Bryn köttbullarna i någon msk smör runt om så att de får färg. Salta och peppra de något.
- Häll över currysåsen och låt småputtra utan lock i 40 minuter. Rör då och då samt ös såsen över lammköttbullarna ibland.
- Koka ris och förbered tillbehör som raita, naan-bröd och sallad.
- Skölj och hacka färsk koriander eller bladpersilja.
- Smaka av lammcurryn med salt och peppar. Garnera med färsk koriander och bladpersilja.
- Servera lammköttbullarna direkt ur pannan eller lägg upp i djupt fat med såsen samt önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Här är grytan serverad med indiskt ris och färdig mango chutney eller så kan du göra hemgjord chutney med rabarber och chili.
- Vanligt kokt basmatiris, naan-bröd, raita samt strimlad grönsallad, sidosallad, blandad grönsallad eller tomatsallad passar också till.
- Andra tillbehör som är gott istället för indiskt ris är kokt matvete, quinoa eller råris.
Tips
- Köp svensk mager lammfärs - helst inte så fet - den tycket jag blir bäst.
- Du kan ha valfri sort chili i - här hade jag en röd torkad chili - spansk chilipeppar - men andra sorter funkar också. Ta lite i början så kan du smaka av på slutet med mer het chili om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal