Lammköttbullar i curry

Lammköttbullar i currysås. Smaken av lamm och curry går mycket bra ihop och blir en fyllig smak på currygrytor.

Lammfärsbullarna får koka i smakrik och het currysås med indiska smaker som Garam masala, kokosmjölk, chili, lök, ingefära, vitlök och smör toppat med färsk koriander eller bladpersilja.

Köp svensk mager lammfärs - helst inte så fet - den tycket jag blir bäst.

Du kan ha valfri sort chili i - här hade jag en röd torkad chili - spansk chilipeppar - men andra sorter funkar också. Ta lite i början så kan du smaka av på slutet med mer het chili om du vill.

Serveringsförslag

Här är grytan serverad med indiskt ris och färdig mango chutney eller så kan du göra hemgjord chutney med rabarber och chili.

Naan-bröd och raita samt en sidosallad (i denna variant kan du byta fetaost mot indisk paner-ost om du hittar det) eller tomatsallad passar också till.

Andra tillbehör som är gott istället för indiskt ris är kokt matvete, quinoa eller råris.

4 port lammköttbullar i curry

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor viltök
  • 30 gram färsk ingefära
  • 1 röd torkad eller färsk röd spansk chili eller valfri sort het chili efter tycke och smak
  • 75 gram smör
  • 2,5 msk garam masala Indisk kryddblandning
  • 1/2 msk vanligt currypulver
  • 1/2 gurkmeja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 500 gram lammfärs
  • 2 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl hackad färsk koriander eller bladpersilja
  • 4 portioner indiskt ris som basmatiris (se recept ovan) samt övriga tillbehör som mango chutney, naan-bröd, raita och sallad

Tillagning

  1. Skala lök och vitlök. Skala ingefära. Kärna ur färsk chili. Dela i grova bitar och mixa till en röra i en mixer eller matberedare. Går även att mixa i en smal burk med stavmixer.
  2. Stek lökmixen på medelvärme i smöret i en kastrull med tjock botten några minuter under omrörning utan att få färg. Rör då och då.
  3. Ta upp en halv dl av lökblandningen och lägg med lammfärsen i en skål. Tillsätt ett krm salt och svartpeppar samt 1/2 msk garam masala. Blanda runt hastigt.
  4. Tillsätt kryddor till lökblandningen: rör i 2 msk garam masala, currypulver, gurkmeja, socker, 2 krm salt samt 1 krm svartpeppar. Låt koka på medelvärme i någon minut till.
  5. Tillsätt vatten samt kokosmjölk och låt koka medan du bryner lammköttbullarna.
  6. Forma köttbullar. I detta fall så kan du dela köttbullesmeten på halva tills du har 16 delar som du sedan rullar till köttbullar. Det blir fyra per portion.
  7. Bryn köttbullarna i någon msk smör runt om så att de får färg. Salta och peppra de något.
  8. Häll över currysåsen och låt småputtra utan lock i 40 minuter. Rör då och då samt ös såsen över lammköttbullarna ibland.
  9. Koka ris och förbered tillbehör som raita, naan-bröd och sallad.
  10. Skölj och hacka färsk koriander eller bladpersilja.
  11. Smaka av lammcurryn med salt och peppar. Garnera med färsk koriander och bladpersilja.
  12. Servera lammköttbullarna direkt ur pannan eller lägg upp i djupt fat med såsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept