Kalops
Introduktion och förberedelse
Kalops är en klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas. Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben.
Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Att dricka till
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Tillagning
- Skär kött i bitar. Skär rent benet (om du köpt kött med ben) men använd det och koka med i grytan.
- Skala och skär morötter i stora bitar.
- Skala lök och klyfta den.
- Bryn grytbitar, ben, morötter och lök i fett i en het stekgryta. Eller bryn i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
- Krydda med salt och peppar.
- När köttet är i grytan tillsätter du vetemjöl.
- Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
- Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta 2-3 timmar. Smaka på köttet.
- Späd ev. med vatten någon gång (vattnet ska täcka köttet) och rör då och då.
- Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera med kokt potatis och rödbetor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal