Kalops

Introduktion och förberedelse

Kalops är en klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas. Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben.

Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.

Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.

Att dricka till

Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.

6 portioner kalops

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg kött, helst med ben av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av ex. innanlår, högrev.
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Tillagning

  1. Skär kött i bitar. Skär rent benet (om du köpt kött med ben) men använd det och koka med i grytan.
  2. Skala och skär morötter i stora bitar.
  3. Skala lök och klyfta den.
  4. Bryn grytbitar, ben, morötter och lök i fett i en het stekgryta. Eller bryn i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. När köttet är i grytan tillsätter du vetemjöl.
  7. Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  8. Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta 2-3 timmar. Smaka på köttet.
  9. Späd ev. med vatten någon gång (vattnet ska täcka köttet) och rör då och då.
  10. Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera med kokt potatis och rödbetor.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer