Kalops

Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.

6 portioner kalops

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg kött, helst med ben av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av ex. innanlår, högrev.
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Tillagning

  1. Skär kött i bitar. Skär rent benet (om du köpt kött med ben) men använd det och koka med i grytan.
  2. Skala och skär morötter i stora bitar.
  3. Skala lök och klyfta den.
  4. Bryn grytbitar, ben, morötter och lök i fett i en het stekgryta. Eller bryn i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. När köttet är i grytan tillsätter du vetemjöl.
  7. Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  8. Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta 2-3 timmar. Smaka på köttet.
  9. Späd ev. med vatten någon gång (vattnet ska täcka köttet) och rör då och då.
  10. Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera med kokt potatis och rödbetor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer