Kalops
Introduktion och förberedelse
Min variant på kalops som är en klassisk köttgryta eller långkokt med smak av kryddpeppar, lök och lagerblad.
Prisvärd och lättlagad middagsmat med grytkött som högrev som kan förberedas i god tid - och så blir eventuella rester godaste lunchlådan.
Serveringsförslag
- Kalops är gott med kokt potatis, färskpotatis, knippmorötter och delikatesspotatis, pressad potatis, potatismos, palsernacksmos, råris, pasta som fettucine eller matvete.
- Ett kokt grönsakstillbehör, kokt morot, broccoli, gröna bönor eller vaxbönor passar också till.
- Vidare är inlagda rödbetor samt en grönsallad gott till.
Variationer
- Jag gillar att koka med morötter men de kan uteslutas.
- Gul lök kan bytas mot en purjolök.
- Du kan ta så mycket kryddpeppar du önskar - mängden kan ökas med förslagsvis 5 korn eller uteslut kryddpeppar helt om du ej gillar kryddpeppar. Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar.
- Kalopsen kan redas på slutet istället för i början. Uteslut då vetemjölet i början. Red på slutet med toppredning, Beurre manié eller rör i ljus maizenaredning och koka ihop till önskad tjocklek.
- Överkurs för mer smak är att ta upp köttet på slutet när det är mört med en hålslev och sedan koka ner - reducera - grytan/spadet i ca 30 minuter. Lägg sedan tillbaka köttet och värm upp till servering.
Val av kött
Kalops kan kokas av valfritt grytkött av nöt eller biff - vanligast är högrev. Även annat nötkött eller viltkött lämpligt för gryta funkar. Exempelvis ytterlår, oxkind eller nötbog.
Du kan köpa grytbitar eller en hel bit kött - med eller utan ben. Skär i ca Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Kan förberedas
Kalopsen blir ännu godare om den får stå och få smak någon dag så laga den gärna i god tid. Förvara i kylen.
Passar bra att frysa in. Receptet kan dubbleras.
Glutenfri kalops
Uteslut vetemjöl och red med maizenamjöl utrört i lite kallt vatten - rör i på slutet och red till önskad tjocklek.
Att dricka till
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.

Tillagning
- Skär kött i bitar förslagsvis kuber på 2x2 eller 3x3 cm. Kolla även köpta grytbitar och skär så de är i samma storlek. Har du köpt kött med ben skär du runt det och lägger gärna med även benet vid tillagningen för god smak.
- Skala och skär morötter i grova bitar ca 2x2 cm.
- Skala lök och klyfta den.
- Bryn grytbitar i en stekpanna hälften i taget i en msk smör. Lägg över efter hand i en stekgryta, gjutjärnsgryta eller annan gryta för långkok med lock.
- Krydda köttet med salt och peppar.
- Lägg med löken i grytan.
- Morötter kan läggas i direkt och kokas med från början eller så kan man vänta tills det är 30 minuter kvar och då lägga i dem - det är valfritt.
- Tillsätt vetemjöl samt vänd runt det samt stek någon minut. Man kan även reda grytan på slutet istället för att tillsätta vetemjöl i början - se tips ovan.
- Häll på vatten, tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
- Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Mörare grytbitar tar ca 1,5 timmar. Grövre bitar högrev, märgpipa och bringa tar 2 - 2,5 timmar. Smaka på köttet så det är mört som du vill ha det - köttet ska nästan falla isär - annars koka lite till.
- Späd ev. med vatten någon gång - vattnet ska täcka köttet. Samt rör då och då.
- Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera med kokt potatis och rödbetor och/eller valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal