Kalops
Min variant på kalops som är en klassisk köttgryta eller långkok med smak av kryddpeppar, lök och lagerblad.
Prisvärd och lättlagad middagsmat med grytkött som högrev som kan förberedas i god tid. Den blir bara godare om den får stå någon dag i kylen. Eventuella rester godaste lunchlådan.
Tillagning
- Skär kött i bitar förslagsvis kuber på 2x2 eller 3x3 cm. Kolla även köpta grytbitar och skär så de är i samma storlek. Har du köpt kött med ben skär du runt det och lägger gärna med även benet vid tillagningen för god smak.
- Skala och slanta morötter.
- Skala lök och klyfta eller hacka den.
- Bryn grytbitar i en stekpanna hälften i taget i en msk smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg över efter hand i en stekgryta, gjutjärnsgryta eller annan gryta för långkok med lock.
- Häll två dl av vattnet i stekpannan. Sätt åt sidan.
- Tillsätt vetemjöl till grytan och rör runt.
- Tillsätt lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar.
- Tillsätt vattnet från stekpannan och resten av vattnet.
- Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Mörare grytbitar tar ca 1,5 timmar. Grövre bitar högrev, märgpipa och bringa tar 2 - 2,5 timmar. Smaka på köttet så det är mört som du vill ha det - köttet ska nästan falla isär - annars koka lite till.
- Sista halvtimmen kan du koka utan lock.
- Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och peppar samt servera med kokt potatis och rödbetor och/eller valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Kalops är gott med kokt potatis, färskpotatis, knippmorötter och delikatesspotatis, pressad potatis, potatismos, palsernacksmos, råris, pasta som fettucine eller matvete.
- Ett kokt grönsakstillbehör, kokt morot, broccoli, gröna bönor eller vaxbönor passar också till.
- Vidare är inlagda rödbetor samt en grönsallad gott till.
- Kan garneras med hackad persilja.
Variationer
- Jag gillar att koka med morötter men de kan uteslutas.
- Gul lök kan bytas mot en purjolök. Eller blanda.
- Du kan ta så mycket kryddpeppar du önskar - mängden kan ökas med förslagsvis 5 korn eller uteslut kryddpeppar helt om du ej gillar kryddpeppar. Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar.
- Kalopsen kan redas på slutet istället för i början. Uteslut då vetemjölet i början. Red på slutet med toppredning, Beurre manié eller rör i ljus maizenaredning (för glutenfri kalops) och koka ihop till önskad tjocklek.
- Överkurs för mer smak är att ta upp köttet på slutet när det är mört med en hålslev och sedan koka ner - reducera spadet i ca 30 minuter. Lägg sedan tillbaka köttet och värm upp till servering.
Val av kött
Kalops kan kokas av valfritt grytkött av nöt eller biff - vanligast är högrev. Även annat nötkött eller viltkött lämpligt för gryta funkar. Exempelvis ytterlår, oxkind eller nötbog.
Kan förberedas
- Kalopsen blir ännu godare om den får stå och få smak någon dag så laga den gärna i god tid. Förvara i kylen.
- Passar bra att frysa in. Receptet kan dubbleras.
Glutenfri kalops
Uteslut vetemjöl och red med maizenamjöl utrört i lite kallt vatten - rör i på slutet och red till önskad tjocklek.
Att dricka till
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal