Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Introduktion och förberedelse

Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs som passar till fisksoppa, grillat, pommes frites och rostad potatis.

Varianter

  • Snabb aioli vitlöksmajonnäs blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar.
  • Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft.
  • Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.

Detta recept är inte en äkta Aîoli som tradionellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås. Smakas av med salt.

Namnet aîoli betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.7 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.