Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis.

Varianter

  • Snabb aioli vitlöksmajonnäs blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar.
  • Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft.
  • Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.
  • Detta är inte en äkta Aîoli som tradionellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås. Smakas av med salt. Namnet betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept