Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Hemgjord aîoli eller fransk vitlöksmajonnäs. Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis. 

Snabb aioli blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar. Man kan även smaksätt aiolin med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft. Vidare kan man lätta upp aiolin med creme fraiche eller gräddfil.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer