Aîoli eller vitlöksmajonnäs
Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs.
Tillagning
- Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
- Tillsätt salt och helt ägg samt äggula.
- Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
- Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
- Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
- Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
Serveringsförslag
- Aiolin är klassisk till fiskgrytor och fisksoppa som Buillabaisse fransk fisksoppa.
- Även god till vanlig fisksoppa, fiskgryta, hamburgare, som salladsdressing, friterad klyftpotatis eller ugnsbakad klyftpotatis, pommes frites, nuggets, skaldjursfat som kräftor, räkor, hummer eller krabba med mera.
Varianter
- En snabb och enkel aioli vitlöksmajonnäs kan du laga av färdigköpt majonnäs som du smaksätter med pressad vitlök, cayenne, salt och peppar. Som het vitlöksmajonnäs.
- Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft. Eller laga en rouille.
- Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil.
- Vegan vitlöksmajonnäs kan du göra med vegan majonnäs eller köpt äggfri majonnäs samt pressad vitlök.
Inte en äkta aioli
Detta recept är inte en "äkta" aîoli som traditonellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås samt smakas av med salt.
Namnet aîoli betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal