Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Introduktion och förberedelse

Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs.

Serveringsförslag

Varianter

  • En snabb och enkel aioli vitlöksmajonnäs kan du laga av färdigköpt majonnäs som du smaksätter med pressad vitlök, salt och peppar.
  • Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft.
  • Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.

Inte en äkta aioli

Detta recept är inte en "äkta" aîoli som traditonellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås samt smakas av med salt.

Namnet aîoli betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.

Majonnäs smaksatt med vitlök i skål.
Majonnäs smaksatt med vitlök brukar kallas Aioli även om det inte är en äkta aioli. Gott är det. I skålen jämte är det rouille som är en variant med lite mer hetta från cayennepeppar.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.7 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12