Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Introduktion och förberedelse

Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs som passar till fisksoppa, grillat, pommes frites och rostad potatis.

Varianter

  • Snabb aioli vitlöksmajonnäs blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar.
  • Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft.
  • Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.

Detta recept är inte en äkta Aîoli som tradionellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås. Smakas av med salt.

Namnet aîoli betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept