Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Hemgjord aîoli. Här en variant på aîoli med äggula som blir en vitlöksmajonnäs som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis.

Varianter

  • Snabb aioli vitlöksmajonnäs blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar.
  • Man kan även smaksätta med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft.
  • Vidare kan man lätta upp aiolin med några msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.
  • Detta är inte en äkta Aîoli som tradionellt lagas utan äggula och med enbart mortlad krossad vitlök och sedan droppvis med olivolja som rörs i till en sås. Smakas av med salt. Namnet betyder "vitlök och olja" på Catalan och Provencal och har sitt ursprung i Katalonien samt medelhavskusten runt Spanien, Frankrike och Italien.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.5 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.