Aîoli eller vitlöksmajonnäs

Hemgjord aîoli eller fransk vitlöksmajonnäs. Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis. 

Snabb aioli blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar. Man kan även smaksätt aiolin med några korn saffran (0,05 gram) samt en msk Dijonsenap; något krm cayennepeppar eller någon msk citronsaft. Vidare kan man lätta upp aiolin med creme fraiche eller gräddfil.

4 portioner aîoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja som majs- eller rapsolja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mosa i mortel.
  2. Tillsätt salt och ägg.
  3. Vispa ihop några minuter tills det är fluffigt. Du kan vispa för hand, med elvisp eller i matberedare med visp.
  4. Tillsätt först några droppar olja sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  5. Efterhand tjocknar blandningen till en majonnäs.
  6. Aîolin är klar att servera eller förvaras i kylskåp. Aioli är gott till räkor, klassiskt till fisksoppa eller blanda med kokt färskpotatis till en ljummen potatissallad.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat