Torskgryta med kokosmjölk

Torskgryta med kokosmjölk, röd currypasta, grönsaker och fisksås. En torskgryta med thailändska smaker.
Gott i är även några blad thaibasilika samt limeblad. Färsk koriander passar också i.
Vidare kan man ha i bambuskott, groddar eller andra grönsaker efter tycke.
Citrongräs, chili, galangal med flera av de thailändska kryddorna finns redan i den röda currypastan men kan tillsättas om man vill det.
Välj helst Krav- eller Msc-märkt torsk.

4 portioner torskgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram torsk, färsk eller fryst
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 röd paprika
  • 1 broccoli
  • 4 dl färska spenatblad
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk röd currypasta
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk fisksås
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris enligt paket.
  2. Skär tinad eller färsk fisk i bitar.
  3. Skala och skiva morot. Skölj, dela och kärna ur paprika samt skär i bitar.
  4. Fräs paprika, morot och currypasta i olja i några minuter i en stor kastrull.
  5. Tillsätt kokosmjölk och låt koka några minuter.
  6. Skär buketter av broccolin och skölj spenat.
  7. Tillsätt broccoli, spenatblad och fisk.
  8. Rör om och koka upp samt sjud 5 minuter.
  9. Smaka av med salt, citronsaft och fisksås samt ev. mer röd currypasta för hetta.
  10. Servera torskgrytan med jasminriset.
E-mail
Medel: 4 (28 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer