Dhal indisk linsgryta

Introduktion och förberedelse

Dahl är en indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.

Serveringsförslag

  • Servera indisk dahlgryta med bröd - köp ett sesambröd, plattbröd eller indiskt naan - eller baka eget Naan-bröd.
  • Gott och friskt till är också raita - naturell yoghurt blandat med hackad mynta och gurka eller som på bilden en raita med tomat. Eller gör en vegan raita
  • Råris eller basmatiris kan du också koka till - koka riset som vanligt eller piffa till det som min variant på indiskt ris med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök.
  • Mango chutney är också gott till linsgrytan. Köp färdig eller gör en egen chutney - denne äppelchutney passar utmärkt. 

Varianter

  • Vill du ha mer grönsaker så passar tärnad morot, broccoli eller blomkål. 
  • Vidare passar quornbitar eller sojakuddar eller torkat sojaprotein för matig variant. 
  • Örtsalt och grönsaksbuljongtärning kan man också koka med för mer smak. 

4 portioner dahl linsgryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 2 msk limesaft

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3.6 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 248 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...