Dhal indisk linsgryta

Dahl är en indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.

Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar. Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.

Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd samt naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. tärnad gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.

4 portioner dahl linsgryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 2 msk limesaft

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer