Dhal indisk linsgryta

Introduktion och förberedelse

Dahl är en indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.

Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar. Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.

Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd samt naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. tärnad gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.

4 portioner dahl linsgryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 2 msk limesaft

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3.6 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept