Grytrecept från skog och hav

Enkla, goda och snabba recept på olika klassiska grytor och långkok som köttgryta, viltgryta, fiskgryta, kycklinggryta och vegogryta. Dessutom är grytor billig mat till många och sköter sig själv på spisen.

Provencalsk lammgryta Tid för värmande grytor och långkok. Här hittar du massor med recept på grytor. Prova en köttgryta med lamm och vita bönor från Provence.

Fylliga smaker som löser sig i mustiga såser som i Burgundisk köttgryta (Boef Bourguignon). Fiskgryta är också en favorit hos många. Här en matig ”allt-i-ett”- gryta på våra vanligaste fiskar. Höstens svampskörd kommer till sin rätt i gryta med fläsk och kyckling. Hjortstek och viltkött blir smakfull och mört i gryta med tomat, vitlök och rödvin – ett riktigt långkok. För veganer som inte provat torkat sojaproteinet eller quorn är här en trevlig bjudgryta smaksatt med nötter och kanel som passar alla - även omnivorer (köttätare).

Kött- eller kycklinggryta
Burgundisk köttgryta (Boef bourguignon) är en av de mest kända köttgrytorna. Ofta innehåller den rödvin, fläsk, lök samt svamp. Här har jag också en variant där jag bytt ut biff mot kyckling. Detta byte tar ner koktiden rejält. Dessutom kan här svampskörden komma till sin rätt. Kantareller och trattkantareller från svampskogen passar bra. De kan blandas ut eller ersättas med köpt svamp som ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Till kött- eller kycklinggryta passar ett fylligt rödvin ex. från Australien av druvan shiraz. Som tillbehör till passar potatis i olika former eller kokt quinoa (gi-variant), råris eller t.o.m kokt pasta. Potatisen kan vara kokt, pressad, rostad, mosad eller allmänt misshandlad till mosig potatissallad med olivolja och vitlök.

Fiskgryta
Det finns många varianter av fiskgrytor. Smidigt är att laga ”allt-i-ett” som man säger. Förutom fisk är grönsaker som purjolök, fänkål, morötter, potatis, romanesco (romanesco är en korsning av blomkål och broccoli) och blomkål gott i fisksoppa. Tomat och timjan ger fyllighet. Stjärnanis, rivet apelsinskal och mald fänkål ger också god smak till fiskgryta. Lax, spätta, torsk och räkor funkar som huvudingrediens. Smakfull vitlök ger pricken över i. Fiskgryta kan serveras på klassiskt vis med majonnäs med vitlök (aioli) eller vitlök och cayennepeppar (rouille). Dessa serveras i skål för gästen att tillsätta någon tsk till soppan efter smak.  Ett gott bröd ska det vara till fiskgryta också tycker jag. Gärna varm rostad eller nybakt baguette eller vitlöksbröd. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång. Musslor kan läggas till fiskgrytan om man gillar det. Vitt kylt vin av Chardonnay ex. en Chablis passar till fiskgryta.

Viltgryta
Vilt som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - "steken" på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet långkokas mört i flera timmar.

”Glace” kan man kalla en tjock söt sås. Den ringlas över maten innan servering. Gott på rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel. Den kan också späs med sky, grädde eller creme fraiche till sås. Den ger både färg och en söt ton till maten. Men ös inte på några mängder. Glace är mest om man vill imponera vid presentationen ex. på restaurang eller fin middag.

Vegetarisk gryta
Vegetarisk blir den burgundiska grytan med quorn-bitar eller någon mer rotfrukt. Lägg gärna till ytterligare en ingrediens som röd paprika, purjolök eller kidneybönor.
Ett gott vegetariskt alternativ till känslan och tuggmotståndet hos kött är torkat sojaprotein. Sojaproteinet sväller i hett vatten och får då ett matigt tuggmotstånd. Näringsvärde är bra och fetthalten närmast obefintlig. Smaken är från början neutral och färgen tråkigt grå. Men rått kött är ju inte heller så roligt. Allt beror på vad man gör med det. Proteinet smaksätts med tomat, nötter och kanel till en mustig vegogryta. Grytan får fin färg av lite soja eller sojakulör. Potatismos, basmatiris, råris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till. Vill du ha vin till vegogrytan så passar ett mjukt rätt vin av exempelvis druvan Merlot.

Några köttgrytor

Björns chiligryta med högrev
Min kompis Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri. En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet.

Köttgryta Klassisk Burgundisk köttgryta är en av många goda grytor som sprider underbar doft. Dessutom sköter sig en gryta sig själv på spisen och du får tid till annat.

Burgundisk köttgryta
En jättegod gryta med kött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. God med fylligt rödvin (från Bourgogne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien. Prova grytan med gratinerat mos med gräslök nedan. Råris passar också till. Gör gärna Burgundisk köttgryta någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.

Gratinerat mos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök är potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras i någon fin ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen. Gott som tillbehör till det mesta och kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen till uppvärmning och gratinering innan servering.

Baeckeoffe - köttgryta från Alsace
En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som lagas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.

Currygryta med biff eller viltkött
I detta recept på currygryta med biff mixas färska indiska kryddor till en blöt curry som ger smak åt denna indiska gryta. En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga. Andra köttslag går också bra, speciellt segare viltkött som här kokas mört och smakrikt. Servera currygrytan med basmatiris, yoghurtsås, naan-bröd, papadams och sallad.

Några grytor med fläskfilé

Fläskfilégryta med grädde, svamp och sparris
Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, papriak och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.

Fläskfilégryta med fransk senap och dragon
En snabb, god och enkel gryta med creme fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, pressad potatis, pasta penne eller rostade rotfrukter är gott till. Vintips är en röd Rioja. Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.

Några grytor med lamm

Lammgryta med curry
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Currygryta med lamm som smaksätts med hemgjort currypulver.

Lamm Tagine - Marockansk gryta med lamm
Marockansk Tagine - gryta med lamm - smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.

Köttgryta med lamm
En mustig köttgryta med lammkött, potatis och vita bönor från Provence.
 

Fiskgryta Fiskgryta eller bouillabaisse smaksatt med bland annat fiskfond, saffran, tomat och grädde är mångas favorit. Servera med vitlöksmajonnäs Aioli och ett gott bröd till ex. nybakt baguette.

Några goda fiskgrytor

Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd.

Bouillabaisse
Den klassiska franska fiskgrytan är mångas favorit. Kan varieras på många vis och du kan ta de ingredienser du gillar men grunden är fiskfond, saffran, tomat och en skvätt grädde. 

Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax, potatis och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest. En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.

Hemgjord Aîoli vitlöksmajonnäs
Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis.

Enkel aioli med köpt majonnäs 8 portioner
3 dl majonnäs
2 klyftor vitlök
3 msk citronsaft
Salt och vitpeppar
Skala och pressa vitlök (en stor kan räcka). Blanda med majonnäs i en skål och smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.

Viltgryta Viltgryta med hjortstek och potatismos. Viltkött är utmärkt grytkött och blir mört och gott om det får stå och koka.

Vilt
Viltgryta
Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem.

Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter av potatis, morötter, lök, kålrot samt paprika är kanongott. Ett nyttigt och enkelt recept som passar till det mesta och speciellt grytor.

Sås med balsamvinäger
Mörk söt sås med balsamvinäger till rostade grönsaker. balsamvinägersås. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås sk glace. Glace kallar man en tjock söt sås. Den "ringlas" hastigt över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel. Används ofta som garnityr och för att ge lite färg när den ringlas över maten.

Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan. Blir också god med annat grytkött av vilt eller nöt.

Älggryta Grundrecept på älggryta. Grytkött från älg kan kokas och smaksättas med många olika ingredienser - vanligt och gott är enbär, rödvin, timjan och svamp.

Hjortgryta
Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. Fungerar också med annat viltkött.

Renskavsgryta
Renskavsgryta är en riktig klassiker. Gryta med renskav och svamp blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det. Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Blir också god med viltskav.

Kyckling

Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och fläsk i rödvin
När vintermörkret håller i sig passar Burgundisk köttgryta - fast med kyckling. Ofta innehåller den rödvin, fläsk, lök samt svamp. Här har jag bytt ut biff mot kyckling. Detta byte tar ner koktiden rejält.

Ljummen potatissallad med bönor
Potatissallad med morötter, bönor och lök. Passar som tillbehör till det mesta som kycklinggryta.

Currygryta med kyckling
En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt. Du kan ta frysta filéer eller andra kycklingbitar. Servera curygrytan med basmatiris eller råris.

Coq au vin
Klassisk fransk kycklinggryta med kyckling i rödvin.

Vegetariskt

Burgundisk gryta med Quorn
En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk. Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak. God med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.

Quorngryta Grundrecept på Quorngryta i Persisk stil med aubergine, gurkmeja och linser.

Quorngryta med Persiska smaker
En mycket god gryta med smak av gurkmeja, aubergine och linser. Serverat med persiskt ris smaksatt med saffran, mandlar och pistasch. 

Linsgryta
Dhal indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime. Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.

Vegogryta eller vegetarisk gryta
Vegetarisk gryta eller vegogryta. En sojagryta med sojaprotein eller quorn. Denna goda, enkla och mustiga gryta kan fyllas i paprikor på skönt 70-talsvis eller serveras som den är till ris, råris, pressad potatis osv. Gott med bön- och majssallad som du också hittar i detta recept.

 

Indisk gryta med Quorn
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar eller ananas samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.

Vegetarisk Tagine - Marockansk gryta
Vegetarisk Tagine - gryta med kikärtor. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron. Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.

Detta var bara några av alla grytor som finns på Receptfavoriter.se - här hittar du flera - eller sök namnet på den gryta du vill laga. 

 

 

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer